Derde genderoptie in België

Transgenderwetgeving in België gaat ingrijpend veranderen. Je geslacht laten wijzigen op officiële documenten moet in de toekomst sneller en makkelijker worden.
De Belgische regering heeft het afgelopen jaar het dringende verzoek gekregen haar wet en regelgeving voor het wijzigen van geslacht in officiële documenten te harmoniseren met de Europese wet en regelgeving. Het Europees parlement en internationale transgender belangengroeperingen zoals TGEU en ILGA maar ook Belgische belangengroeperingen zoals ɕavaria hebben hierop aangedrongen. De huidige wetgeving rondom transseksualiteit is in strijd met de wetten van het Europees Hof.

Zelfbeschikking moet de basis zijn voor gendererkenning. Medische geslachtsoperaties of andere eisen zoals ‘een derde mag oordelen of je wel of niet in aanmerking komt om je geslacht te mogen wijzigen’ mogen niet bepalen of je identiteitspapieren kunt wijzigen voor wat betreft je geslacht.

Minister Elke Sleurs (N-VA), staatsecretaris voor Gelijke Kansen wil de mogelijkheid onderzoeken van invoering van een derde genderidentiteitsoptie. Haar doelstelling is de Belgische wet- en regelgeving aan te passen zodat België een genderneutrale maatschappij wordt zoals dat reeds in een flink aantal landen in de wereld een feit is. Denemarken en Malta lopen ver voorop en de verwachting is dat België en Nederland de ‘derde identiteit’ mogelijk gaan maken in 2016.
Haar doelstelling is de Belgische wet- en regelgeving te evolueren naar een niveau/model dat van België een genderneutrale maatschappij maakt zoals dat reeds in een flink aantal landen in de wereld een feit is.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Elke Sleurs geven prioriteit aan een fundamentele wetswijziging. Dit vergt enkele maanden tijd om tot een goede wetgeving te komen. De problematiek ligt gevoelig in het Belgisch federaal parlement.
Vooruitlopend op de nieuwe genderduiding in de Belgische wetgeving heeft de Universiteit KU Leuven een plan om studenten in het nieuwe collegejaar voor een derde genderidentiteitsoptie te laten kiezen. Het uitdagende plan is vooral een technisch probleem. De twee laatste cijfers van het rijksregisternummer duiden een man met een oneven nummer en een vrouw met een even nummer. De KU Leuven wil net zoals bij buitenlandse universiteiten de derde genderaanduiding snel doorvoeren.

Vorig artikelCaitlyn Jenner Woman of the Year
Volgend artikelVicky Thompson dood gevonden in gevangenis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in