Belgische federale overheid voegt X toe.

De Belgische federale overheidsdiensten voegt X toe aan vacatures. De traditionele M/V vermelding wordt uitgebreid tot M/V/X. Daarmee kiest ze voor een andere manier dan de Vlaamse overheid, die deze zomer besliste de afkorting weg te laten.

Steven Vandeput minister voor Ambtenarenzaken en Elke Sleurs Staatssecretaris voor Gelijke Kansen streeft met de beslissing van de federale overheid voor genderneutraliteit. ‘Er is nadrukkelijk gekozen om X toe te voegen en niet om M/V weg te laten’, stelt minister Vandeput in een persbericht.
‘De M/V weglaten zou enkel een verschuiving zijn van het probleem, want in de sollicitatieprocedure en bij aanwerving moet een kandidaat hoe dan ook een geslacht invullen. De keuze om X toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie.’ “We willen ook ‘genderblindheid’ vermijden. We moeten af van de stereotypering waarbij men bij bepaalde jobs meteen van de foute veronderstelling uitgaat dat ze vooral voor mannen ofwel vrouwen bestemd zouden zijn. Door de ‘X’ toe te voegen worden alle kandidaten, ongeacht gender of geaardheid, aangesproken want iedereen is welkom bij de federale overheidsdiensten”, voegt staatssecretaris Sleurs toe.

Medio 2015 keurde de Raad van Europa een richtlijn goed die stelt dat transgenders van wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het geboortegeslacht zelf moeten kunnen kiezen; man (M), vrouw (V) of als X’’

Bron:
Persbericht Federale overheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here