Van 1865 tot 1939 leefde in Thaon-les-Vosges Frankrijk Clémentine Delait, ‘la Femme à Barbe’.

Ze werd geboren als Clémentine Clattauxin in een klein boeren dorpje Chaumousey. Ze trouwde op twintig jarige leeftijd Joseph Delait een bakker in Thaon-les-Vosges. Haar echtgenoot moest stoppen met zijn bakkerij omdat hij reuma had en samen startte ze een café. clemetine-delait02

Tijdens een bezoek aan de kermis zagen ze een vrouw met een baard en Clémentine zei tegen haar stamgasten dat ze zelf een veel vollere baard kon laten groeien.
Onder het genot van een flinke dosis alcohol ontstond een weddenschap om 5 Frank en liet ze haar baard groeien. In de maanden daarna ontstonden in haar kroeg verschillende weddenschappen en de klandizie van haar Café-Boulangerie groeide gestaag.

In 1914 kreeg ze zelfs ministeriële toestemming om mannenkleding te dragen. In de eerste wereldoorlog kreeg ze landelijke bekendheid omdat ze zich aansloot bij het Rode Kruis en opkwam voor de belangen van de soldaten. Haar afbeelding prijkte op een 40 tal ansichtkaarten en het café kreeg een nieuwe naam Le café de la Femme à Barbe. clemetine-delait

Het verhaal gaat dat een circusexploitant haar drie miljoen Franse Franken aanbood om in het circus op te treden. Ze ging niet in op het aanbod en vertoonde zich zelden buiten haar kroeg in het openbaar.
In 1932 reisde ze naar Londen waar ze onder haar strikte voorwaarden zich toonde aan de elitaire Londenaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here