Op woensdag 31 maart is Lisa van Ginneken beëdigd als Kamerlid. Ze is het eerste Nederlandse parlementslid dat ook transgender persoon is. Van Ginnekens beëdiging geeft een extra feestelijk tintje aan Internationale Transgender Zichtbaarheidsdag 2021, waarop tal van activiteiten plaatsvinden.

‘We feliciteren Lisa van harte met haar overwinning en deze historische stap voor de transgender gemeenschap in Nederland,’ zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Lisa schrijft hiermee geschiedenis en dat is prachtig en emotioneel nieuws voor onze hele community.’

Met mensen als Lisa van Ginneken, Marieke Lucas Rijneveld en Nikkie de Jager worden transgender en non-binaire mensen volgens Transgender Netwerk Nederland (TNN) ook in Nederland steeds zichtbaarder.

TNN beschrijft een reeks activiteiten in het kader van Transgender Zichtbaarheidsdag 2021 in Den Haag, Amsterdam en Groningen. Zo hangen er Transgender vlaggen bij de Hofvijver in Den Haag, is er een regenboogtrap in Amsterdam, en zijn er heel veel online events. De gemeenten Den Haag, Amsterdam en Groningen laten volgens TNN op 31 maart zien dat ze de zichtbaarheid en emancipatie van transgender mensen steunen.

De gemeente Den Haag hijst dit jaar als eerste gemeente op Transgender Zichtbaarheidsdag de transgendervlag. Op drie locaties: het stadhuis aan het Spui, het stadsdeelkantoor in Escamp én langs de Hofvijver. Met de vlaggen wil wethouder Bert van Alphen (Emancipatie) aandacht vragen voor het welzijn van trans personen in de gemeente. Hij werkt daar aan met het actieprogramma Queer Den Haag. ‘Net als iedereen hebben transpersonen behoefte aan ruimte en begrip voor eigenheid. Helaas hebben we nog veel werk te verzetten om een gevoel van veiligheid en acceptatie te bereiken,’ zegt Van Alphen.

Regenboogtrap
In Amsterdam onthult stadsdeel Amsterdam Zuid een trap met luifel in de kleuren van de Progress Pride regenboogvlag. Daaromheen is er een uitgebreid online programma met interviews en video. De hosts zijn twee jonge trans personen: Nanoah Struik, die als eerste trans persoon via de rechtbank een X in hun paspoort wist te krijgen, en Solange Dekker, winnares van diverse miss-verkiezingen.

In Groningen slaan de PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en 100% Groningen de handen ineen om aandacht te vragen voor Transgender Zichtbaarheidsdag. Met schriftelijke vragen in de gemeenteraad zetten de vier fracties aandacht en ondersteuning voor genderdiversiteit hoger op de agenda. Woensdag zijn hun online logo’s in de kleuren van de Transgendervlag, zo bericht TNN.

Positief nieuws
De internationale Transgender Zichtbaarheidsdag is in 2009 in de VS ontstaan om naast de stroom nieuwsberichten over geweld tegen transgender personen ook positief nieuws te brengen.

Volgens Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, is de dag belangrijk voor de gemeenschap: ‘Een positief en inspirerend beeld van transgender mensen is onmisbaar voor de acceptatie, maar ook voor ons zelfbeeld. Trans-zijn betekent niet alleen maar discriminatie, wachtlijsten en met jezelf in de knoop zitten. Het betekent ook de ruimte nemen om jezelf te zijn en je talenten te ontplooien.’

Bron: https://www.coc.nl/algemeen/eerste-transgender-kamerlid-beedigd#:~:text=Op%20woensdag%2031%20maart%20is,dat%20ook%20transgender%20persoon%20is.

Vorig artikelHelft Nederlanders heeft begrip voor non-binair zijn
Volgend artikelCaitlyn Jenner onder vuur om omstreden transgenderuitspraken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here