Psychologenpraktijk

Algemeen

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Arianne van der Ven
is nieuw hier
Berichten: 2
Lid geworden op: ma jul 21, 2003 23:05
Locatie: Amsterdam

Psychologenpraktijk

Bericht door Arianne van der Ven »

Beste mensen,
Ik ben psycholoog en transseksueel. Ik ben gespecialiseerd in gedeeltelijke transities. Dit heb ik voorafgaand aan mijn physieke transitie, als transgenderist, vier jaar lang in Boston gedaan. Ik ben er sinds de aanvang van mijn eigen fysieke transitie mee gestopt en heb sindsdien les gegeven op een universitair lesprogramma 'Sekse gender en identititeit'. Je kan immers niet op een afstandje tegen een gebouw aan kijken als je er zelf in zit. Mijn transitie is nu drie jaar terug afgerond en ook in mijn intieme relaties gaat het goed.

Sinds kort zie ik weer transen, transgenders en travestieten omdat zij aandrongen na het verschijnen van m'n psychologenbrochure (zie: europeants.org/info). Deze brochure had ik eigenlijk voor andere psychologen geschreven om hen te helpen een transgenderist te begeleiden bij een gedeeltelijke geslachtsaanpassing. Nu blijkt het ook een goede bron van informatie voor hen die overwegen bij mij gesprekken te beginnen.

De eerste cliente die ik niet weigerde was een spijtoptante.Ik ben vooral bang geweest vanuit mijn eigen ervaringen te denken, maar de mensen zijn, zoals ook alle mensen hier, allemaal zo anders dat er voor een gezond mens weinig ruimte voor projectie is. Ik was ook bang dat al te afhankelijke clienten in mij een voorbeeld zouden zien voor een verkeerde keuze. En als laatste was ik bang voor clienten die een weigering tot het stellen van een diagnose als vijandig op zouden vatten. Tot nu toe zijn er geen onenigheden geweest, maar ze zijn mogelijk.

Ik ben een gewoon psychologe, mijn opleiding tot psychotherapeute uit Boston wordt hier niet door Nederlandse ziekenfondsen erkend. Tot nu toe hebben huisartsen altijd medewerking verleend en de gewenste therapien geidiceerd, maar ik kan niet ontkennen dat als je trans-fobische huisarts hebt, hij mijn adviezen ook op zal volgen. Een eerste orienterende gesprek is gratis, daaropvolgende zijn inkomensafhankelijk (min E20,-). Als het van een schrijven van een brief tot de huisarst komt (meestal drie kantjes van reden tot consult, algemene levensloop, transgender specifieke levensloop, diagnose en risicofactoren) dan kost me dat een paar uur, waarvoor een extra E20,- in rekening gebracht wordt.

Arianne van der Ven
transcommunity-girl2
ForumFan
Berichten: 369
Lid geworden op: vr feb 28, 2003 15:47

Bericht door transcommunity-girl2 »

gone
Laatst gewijzigd door transcommunity-girl2 op di jul 13, 2004 15:15, 1 keer totaal gewijzigd.
I am proud to be transcommunity girl
Arianne van der Ven
is nieuw hier
Berichten: 2
Lid geworden op: ma jul 21, 2003 23:05
Locatie: Amsterdam

Psychologenpraktijk

Bericht door Arianne van der Ven »

Hi Kendra,
Ik vind het niet juist om mensen van advies te dienen die je niet ziet en nauwelijks kent, vooral als je dat niet als lotgenoot maar als psycholoog doet. Dat is een andere verantwoordelijkheid.
Ik zal hier dus niet reageren op de e-mails en ik vraag me ook af of het naar mijn clienten eerlijk is als ik hier mee lees. Ik beneem ze dan een plek om zich vrij te uitten.
Natuurlijk kan ik veel over algemeenheden zeggen. Die staan in mijn brochures al voldoende vermeld. Specifieke mensen behoeven echter altijd individuele zorg, aandacht en individuele oplossingen, geen algemeenheden. Ik hoop dat deze reserve een beetje begrepen wordt.

Liefs
Arianne
transcommunity-girl2
ForumFan
Berichten: 369
Lid geworden op: vr feb 28, 2003 15:47

Bericht door transcommunity-girl2 »

gone
I am proud to be transcommunity girl
Plaats reactie