Het federaal parlement volgt de eis van çavaria en Intersekse Vlaanderen en keurde donderdag unaniem de uitbreiding van de genderwet goed. Discriminatie op basis van seksekenmerken zal binnenkort expliciet door de wet verboden zijn als het gaat om federale materies.

Dit is een belangrijke stap in de bescherming van intersekse personen. Dat zijn mensen waarvan het lichaam niet volledig past binnen wat cultureel en maatschappelijk als typisch mannelijk of typisch vrouwelijk wordt gezien. De volgende stap is bescherming op het Vlaamse niveau.

De vermelding van seksekenmerken in onze wetgeving is een belangrijke stap. “Intersekse personen die omwille van hun seksekenmerken gediscrimineerd worden zullen terecht kunnen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. De term seksekenmerken wordt door dit wetsvoorstel ook juridisch verankerd waardoor het niet langer aan intersekse personen zelf is om aan advocaten en rechters uit te leggen waar het om gaat.
Na de aanpassing van de federale wetgeving verwacht çavaria dat ook Vlaanderen het nodige doet.

“Wij zijn ontzettend blij dat wij eindelijk een wettelijk kader krijgen om ons te kunnen beschermen tegen ongewenste medische ingrepen, maar ook tegen discriminatie op de werkvloer, in de rechtbank,… omdat onze lichamen uniek zijn. Dit amendement is een stap vooruit, een stap naar meer inclusie”, zegt Emmanuelle Verhagen van Intersekse Vlaanderen tegen ZIZO.

Een op de zestig kinderen in België wordt geboren met een intersekse variatie. Het kan gaan om een variatie op gebied van chromosomen, hormonen, interne of externe geslachtsorganen. Nog te vaak worden er niet-noodzakelijke medische ingrepen uitgevoerd op kinderen met een intersekse variatie zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven. Çavaria pleit samen met Intersekse Vlaanderen voor wetgeving die dit verbiedt.

Bron: https://zizomag.be/binnenland/intersekse-personen-beter-beschermd-tegen-discriminatie

Auteur: Stijn Depoorter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here