Josje was even opgestaan om naar het toilet te gaan en terwijl ze weer naar onze tafel terugkeerde, zei ze “ik heb zonet een geweldig idee gekregen, ik ga voor ons samen een manicure/pedicure behandeling regelen bij schoonheidssalon Aveda in Den Haag, daar ga ik elke zes weken naar toe en de volgende keer gaan we samen, wat vind je ervan?” Even duizelde het door mijn hoofd, één van mijn grote wensen stond op het punt in vervulling te gaan, ik hoefde slechts drie woorden uit te spreken: “Ja ik wil”, want Josje’s aanbod was heel serieus.

Wat hield me tegen om ‘ja’ zeggen, waarom zou ik dit geweldige aanbod afslaan? Josje had ik tijdens onze eerste lunchafspraak, twee maanden geleden, al verteld over Tess en hoe Tess uit haar ei was gekropen eind vorig jaar, over haar wilde avonturen in de Rotterdamse bar, over haar ongeremde gedrag, over het versieren en verleiden van mannen aan de bar, over haar monomanie voor mooi gelakte nagels, over de flinterdunne scheidslijn, die er bestaat tussen haar dagelijkse wereld en de wereld van de travestie, waar alleen een paar mensen uit haar omgeving vanaf wisten. Josje hoorde nu ook bij die wereld en intuïtief voelde ik tijdens onze eerste ontmoeting aan, dat Josje daar ook deel vanuit moest maken. Ze toonde direct oprecht interesse in de wereld van Tess, en haar enthousiasme werd verder aangewakkerd door de verhalen over Tess en ik vermoedde, dat dit bij Josje een bepaalde vorm van nieuwsgierigheid had opgewekt: wie is die vrouw, wie is Tess?

En nu was daar een totaal onverwachte kans: Tess krijgt een manicure/pedicure behandeling aangeboden! “Dat is een geweldig plan, ik heb al heel erg lang de wens om mijn nagels professioneel te laten behandelen en te lakken, want Tess is gebiologeerd door mooi gekleurde nagels, hoe wist je dit?” vroeg ik haar. Haar antwoord kan ik niet meer herinneren, want ik volgde allen nog maar mijn gevoel, en dat gevoel leidde me direct naar het meest simpele antwoord, dat ik op dat moment kon geven: “Ja ik wil”. Mijn verstand probeert nog moedig weerstand te bieden door binnen een paar milliseconden een tiental vragen en tegen argumenten op te werpen zoals: hoe ga je daar heen Tess, hoe zal Josje met Tess omgaan, hoe zullen de mensen bij de schoonheidssalon reageren, hoe kijken de andere aanwezige klanten naar Tess, hoe gaat Tess over straat, wat doet Tess aan, Tess heeft niet de juist schoenen? Maar mijn gevoel is de trotse winnaar van de strijd en mijn tegenargumenten en vragen delven binnen één seconde het onderspit. Josje heeft gewonnen, Tess heeft gewonnen! We gaan op stap!

We plannen kort daarna via de whats-app een datum, en het wordt zaterdag 17 september om 10:30, want die datum is precies één week ,voordat ik bij mij thuis de jurkjesmiddag voor mijn vriendinnen zal organiseren, die ik zeker wil ontvangen met mooie en perfect gelakte nagels. De afspraak wordt snel bevestigd en Josje heeft contact gezocht met een medewerkster van Aveda: Tess is welkom! Het aftellen is begonnen, maar de zorgen nemen met de dag toe.

Mijn verstand vecht terug, en twee onvermijdelijke vragen dringen zich continu aan me op: hoe kom ik met Josje bij Aveda en welke kleding doet Tess aan? Josje had direct aangeboden om met haar auto naar Den Haag te rijden en Tess na afloop weer thuis af te zetten. Voor Josje was dit logisch, voor Tess niet. De medebewoners van het appartementen complex, waarin ik woon, kennen Tess niet en Tess kan dus niet op zaterdag ochtend onopgemerkt haar flat uitlopen en in de auto van Josje stappen. Uiteindelijk vind ik de oplossing: ik vraag aan mijn beste vriend en vriendin of ik tijdelijk hun woning mag gebruiken, om vandaar uit ongezien in de auto van Josje te stappen en om daarna onopgemerkt het dorp te verlaten. Ik hoefde alleen Josje naar de afgelegen plek te leiden en het probleem is opgelost. Mijn vriend en vriendin waren snel overtuigd en waren zeer bereidwillig Tess de helpende hand toe steken. Beiden zouden die bewuste ochtend toch niet thuis zijn, dus kon Tess zich daar ongestoord netjes opmaken en aankleden voor haar eerste echte buitenavontuur.

Echter de tweede vraag wordt met de dag een groter probleem en houdt me dagelijks uren bezig: welke kleding doet Tess aan en hoe moet Tess zich gedragen in een chique stad. Aveda is geen Moods Bar en Den Haag overdag is niet te vergelijken met Rotterdam in de nacht. Tess als een ongeremde mannenversierder is dus definitief van de baan, nee, Tess zal zich moeten leren gedragen als een echte dame, want ze gaat op stap met een chique vriendin in een chique stad, en ze krijgt een uitgebreide behandeling in een chique schoonheidssalon.

Een jas! Tess heeft geen jas, want Tess is altijd binnen! Er overvalt me een lichte vorm van paniek, hoe kom ik aan een chique jas! Verschillende opties passeren de revue, waarbij de mogelijkheid om via het bekende kleding verhuurbedrijf De Hoppezak in Leiden een jas te huren, het meest voor de hand ligt, mocht het erg koud zijn die dag. Langzamerhand ontstaan de ideeën over hoe Tess chic op pad zal gaan.

In de twee weken voorafgaand aan de grote dag, begin ik mijn kleding uit te zoeken. De keuze valt snel op een lange zwarte jurk, die ik ooit in Den Haag had gekocht. De achterkant van de jurk is vrij open, waardoor mijn tatoeage The Angel of Love op mijn rug mooi zichtbaar is, en dat geeft me de nodige zekerheid. Maar wat draag ik daaronder wat snel en gemakkelijk is uit te doen als de pedicure behandeling begint: een jarretel met licht zwarte kousen, of sexy stay ups, of een standaard licht zwarte panty?

Twijfels nemen met de dag toe en ik vraag me af of de afspraak wel door kan gaan. Zal Josje Tess accepteren, hoe zal Josje op Tess reageren? Ik begin me te beseffen, dat ik Josje nog maar kort ken, wat weet Josje van Tess? Wat weet Tess van Josje? Als ik het totaal niet meer weet, en alle twijfels toeslaan en ik ook niet meer weet welke schoenen ik zal gaan dragen, besluit ik om te rade te gaan bij Nel, mijn steun en toeverlaat van de speciale schoenenzaak in Rotterdam. “Tess gaat op chic, kun je me helpen aan een paar zwarte pumps?” De blik van Nel voelt direct zo vertrouwd en binnen vijf minuten paradeer ik op een paar zwarte pumps door haar schoenenzaak en, ik voel me er ongekend fantastisch bij. Maandenlang had ik me hier tegen verzet, want Tess wilde alleen op hoge hakken lopen en zeker niet op saaie pumps. Maar nu viel ook dit weer op zijn plek, Tess bewoog zich langzaam, zeer langzaam een andere kant op, groeide weer een stukje, werd weer een beetje meer volwassen. “Je moet ze elke avond dragen, telkens een uur langer” was haar advies, toen ik tevreden haar winkel uit liep. Ik kocht snel nog nieuwe sieraden en twee paar extra stay ups en daarmee groeide langzaam mijn vertrouwen, langzaam ontstond er in mijn hoofd het complete beeld van hoe Tess ook chic kan zijn.

In de laatste dagen voorafgaand aan de grote dag, valt alles op zijn plaats. De weersvoorspelling belooft zeer goed weer in Den Haag en dus is een jas niet nodig. Van een goed vriendin krijg ik een hele mooie zwart/grijze omslagdoek, die ik over de jurk kan dragen als ik buiten loop. De definitieve keuze valt op de zwarte neutrale panty’s, want die passen beter in de pumps. Onder de jurk past één van mijn nieuwe BH’s perfect, en met een nieuwe zwarte handtas is het plaatje compleet, Tess gaat op chic!

Als Tess helemaal klaar is en Josje op de bewuste zaterdag komt aanrijden bij de woning van mijn vrienden, stapt Tess zelfverzekerd bij haar in de in auto. “Goedemorgen ik ben Tess”, “o wat ben je mooi”, is haar eerste reactie en ik lach tevreden. We vertrekken direct richting Den Haag, parkeren de auto in het centrum en lopen samen richting de schoonheidssalon. De zon schijnt, het is een stralende dag en Tess straalt. Als twee vriendinnen, gaan we naar binnen in ik ben onder de indruk van de mooie ruimte, waar rust en schoonheid domineren. We worden door het team van Aveda met open armen ontvangen, krijgen koffie aangeboden en er is alle gelegenheid om eerst lekker te ontspannen. Stipt half elf begint de behandeling met de manicure. Jacqueline, ontfermt zich over Tess, die zeer professioneel de nagels van mijn handen polijst, totdat ze perfect glimmen, ik glim ook. Daarna worden ze gelakt met blanke lak en ik geniet volop van de aandacht voor mijn nagels.

Als we aan de overzijde hebben plaats genomen op een verhoging en onze voeten in het warm water zijn ondergedompeld, krijgen we een heerlijk glas champagne aangeboden en begint het tweede deel van de behandeling: de pedicure. Wat een top ervaring! Tess geniet van de behandeling de sfeer, van Josje en van Jacqueline, die alles wil weten van Tess. Als ik uit twintig verschillende kleuren nagellak mijn favoriete kleur mag kiezen voor mijn teennagels, kan ik mijn geluk niet op. Ik kies op mijn gevoeld een diep paars/rode kleur, die na de base coat twee maal wordt aangebracht en wordt afgedekt met een top coat. Snel maak ik een aantal foto’s van het fantastische resultaat, want je weet maar nooit.

En als we tevreden naar buiten stappen, besluiten we om ons avontuur af te sluiten met een lekkere Italiaanse lunch in een nabij gelegen sfeervol restaurant. We raken weer gezellig aan de praat, en Josje wil alles weten van Tess en hoe ze het leven ervaart als vrouw. Het voelt heel bijzonder om als vrouw benaderd te worden, op een gewone zaterdagmiddag in de binnenstad van Den Haag en niemand kijkt vreemd op als ik ontspannen het damestoilet bezoek.

Als ik na de heerlijke lunch voldaan naar buiten loop en mezelf meng in de mensenstroom op straat, overvalt me een natuurlijk gevoel, of het altijd zo moet zijn, alsof ik altijd Tess zal zijn, of het nooit meer anders zal zijn. Langzaam lopen we naar de auto van Josje, die me weer zal terugbrengen naar het huis van mijn vrienden. Het huis, dat die dag mijn springplank was geweest, waarvan ik was af gedoken om even vrij te mogen vliegen en om me daarna sierlijk in het warme water te laten glijden. Even bevond ik me in een andere wereld, een warme wereld, en toen ik weer geheel voldaan boven kwam, zag ik vanuit het water de immens hoge trap, die me naar de springplank hoog boven het water had geleid. De trap, die ik onzeker en vol twijfels had betreden, die ik stap voor stap omhoog was gegaan, maar die mij uiteindelijk de vlucht naar de vrijheid had gegeven en die de poort naar mijn wonderlijke warme wereld wagenwijd had opengezet.

Auteur: Tess

Vorig artikelChelsea Manning moet 14 dagen isoleercelstraf uitzitten
Volgend artikelTransgender kind speelt gastrol in Modern Family

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in