Transgender model Valentina Sampaio op de cover van Vogue Paris in Maart 2017

Terwijl in de amerikaanse editie van Vogue ingezet wordt op culturele diversiviteit gaat de hoofdredactrice van Vogue Paris, de franstalige versie van Vogue, de moedige stap aan om als eerste modeblad in Frankrijk een transgender model op de cover te plaatsen.
Emanuelle Alt had al besloten om een transgender model op de cover te plaatsen toen ze eind vorig jaar het verhaal las van Valentina Sampaio, een jong Braziliaans model die transgender is.
In haar editoriaal schrijft Alt dat als ze Valentina voor het eerst zag, ze er uit zag als een typische franse Vogue schoonheid, vergelijkbaar met de gewone Vogue modellen als Daria Werbowy of Anna Ewers, het enige verschil was dat ze als jongen geboren werd.
Volgens Alt is dat een verschil dat we in een ideale wereld niet hoeven te vermelden, deels omdat we ons kunnen inbeelden dat personen zoals Valentina het zelf wensen te vergeten; doch het is nodig te benadrukken dat Valentina niet enkel op de cover staat voor haar sprankelende persoonlijkheid, maar ook omdat ze desondanks het gezicht is van een eeuwenoude strijd om erkent te worden om wie ze is en niet als iets anders gezien te worden.
Trans personen zijn het ultieme symbool van de afwijzing van de conformiteit, en zijn daardoor iconen die Vogue ondersteunt en wenst te verheerlijken.
Vogue is niet het eerste modemagazine ter wereld waar een transgender model op de cover werd geplaatst. Valentina Sampaio heeft zelf al op de cover van Elle Brasil geschitterd, en trans model Hari Nef heeft op de cover van Elle UK gestaan.
Alt is fier dat Vogue Paris het nu ook aandurft: het is belangrijk op dit moment om dit te doen. De mensenrechten gaan momenteel niet de goede kant op, deze cover gaat over het belang van deze rechten, en dat we nog veel vooruitgang dienen te maken betreffende een hele resem van deze rechten. Het is pas wanneer een model als Valentina op de cover kan staan zonder nood aan een editoriaal met uitleg en vermelding van het model haar gekozen identiteit, dat de strijd gestreden zal zijn.
Valentina Sampaio
Op vrouwendag 2016 liet Valentina Sampaio voor het eerst internationaal van zich spreken, daar L’Oreal Paris haar boodschap verspreidde dat ze voor het eerst als officiële vrouw (na haar wijziging van haar identiteitskaart) vrouwendag kon vieren, om zo de transgender beweging te steunen. L’Oreal gelooft dat vrouw zijn het lichaam overstijgt, en dat het verhaal van Valentina een boodschap over de strijd voor vrouwelijke vrijheid in al zijn uitingsvormen belichaamd.
Ze is een twintig jarig model van Braziliaanse afkomst. Ze heeft verschillende keren op de catwalk gestaan van Sao Paulo Fashion week. Er wordt gesuggereerd dat ze mogelijk ook uitgenodigd is om een Victoria Secret Angel te worden.

Bronnen:
http://www.vogue.com/article/french-vogue-valentina-sampaio
http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/38965846/french-vogue-gets-first-transgender-cover-star
http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/3080588/2017/02/14/Franse-Vogue-zet-transgender-model-op-cover.dhtml

Valentina Sampaio


http://www.revelist.com/lgbt/valentina-sampaio-french-vogue/6853/sampaio-has-even-appeared-on-the-cover-of-elle-brazil/5
http://www.quien.com/moda/2017/02/07/modelo-transexual-podria-convertirse-en-angel-de-victorias-secret

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *