Verslag onderzoek transgender & religie

Algemeen

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Frederique_
Forum Junkie
Berichten: 4825
Lid geworden op: do apr 01, 2004 19:44
Locatie: Amstelhoek (20km van Amsterdam)
Contacteer:

Verslag onderzoek transgender & religie

Bericht door Frederique_ »

Binnen de verschillende religies en levensbeschouwingen stromingen is transseksualiteit een moeilijk besproken onderwerp. Veel religieuze transseksuelen of transgenders komen daardoor in conflict met hun geloof en zichzelf. Om meer inzicht te krijgen in belemmeringen die transgenders op het religieuze vlak kunnen tegenkomen én in steun die zij aan het geloof kunnen ontlenen, heeft de werkgroep transgender, religie, levensbeschouwing en ethiek een onderzoek uitgevoerd.

Het onderzoek laat zien dat het zeker niet vanzelfsprekend, maar ook niet in alle gevallen onmogelijk is om steun vanuit het geloof tijdens het proces te krijgen. Binnen het christelijke geloof, waar de meeste ondervraagden in zijn opgevoed, is vaak weinig openheid ten aanzien van sekseveranderingen of personen die zich niet geheel vrouw of geheel man voelen. Veranderingsprocessen worden soms ernstig vertraagd door de vaak afwijzende houding van geestelijk leiders. Sommige ondervraagden vinden uiteindelijk hun weg binnen het christelijke geloof of gaan met succes het gesprek aan met de kerk, anderen zoeken steun in spirituele stromingen als het boeddhisme. Het onderzoek laat het belang zien van meer dialoog en meer kennisopbouw over transgenders en religie. Het gehele onderzoeksverslag Een steun in de rug?, waarin veel citaten zijn opgenomen van betrokkenen, is hier te downloaden.

Als u geen Adobe Reader op uw computer heeft, download hier gratis het programma en installeer het op uw computer om dit document te kunnen raadplegen.

De werkgroep maakt tot december 2006 onderdeel uit van stichting T-Image. Voor meer informatie over de werkgroep transgender, religie, levensbeschouwing en ethiek kunt u vanaf nu direct contact opnemen met casemanager van de werkgroep Yvo M. Vas Dias Postma.

Met speciale dank aan dr. M. Distelbrink.

Bron: Website T-Image
Kijk ook eens op de genderkalender !
Plaats reactie