Debat op 2, NL2, 21.10

Algemeen

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Jasmijn
is nieuw hier
Berichten: 6
Lid geworden op: vr apr 27, 2012 18:09

Debat op 2, NL2, 21.10

Bericht door Jasmijn »

In Trouw:

Transgender vaak arm en eenzaam
VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER − 17/11/12, 00:00

SCP: 20 procent doet zelfmoordpoging 'Transitie is volledige carrièrestopper'

Transgenders hebben het zwaar: ze voelen zich vaak eenzaam en hebben psychische problemen. Ruim 20 procent van hen heeft een zelfmoordpoging gedaan. Ook hun economische situatie is penibel: alhoewel de meesten hoogopgeleid zijn, verdient bijna een derde minder dan 1000 euro per maand. Ook anderen zeggen moeilijk rond te kunnen komen.

Het is een 'behoorlijk ongunstig beeld', schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat vandaag verschijnt. Daarin zijn de ervaringen betrokken van 450 van de circa 48.000 transgenders in Nederland.

Transgenders zijn mensen die in het verkeerde lichaam zijn geboren. De meesten (47 procent) zijn transvrouw: ze werden als jongen geboren, maar voelen zich vrouw. Bij de transman (31 procent) is het omgekeerde het geval. Daarnaast is er nog een groep die zich noch man noch vrouw voelt: de genderambigue transgenders. Van de respondenten heeft 36 procent een geslachtsveranderende operatie ondergaan; anderen gebruiken hormonen.

Dat transgenders financieel slecht af zijn, is niet vreemd, zegt Carolien van de Lagemaat, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. "Het is een volledige carrièrestopper." De transitie van man naar vrouw of omgekeerd zorgt voor veel ziekteverzuim; voor de werkgever is dat een belasting. Ook accepteren collega's de nieuwe identiteit van de transman of -vrouw niet altijd.

"Ik kreeg ineens slechte beoordelingen", vertelt transvrouw Evelien Snel, die vanavond, net als Van de Lagemaat, haar verhaal doet in het NCRV-programma 'Debat op 2' (Nederland 2, 21.10 uur). Ze werkte in de automatisering, 'toch een mannenwereld', waarin ze als man prima scoorde, maar als vrouw niet langer voldeed. Snel raakte werkloos, richtte daarna haar eigen bedrijf op, en dat gaat goed. "Mijn klanten vinden mijn transgender-zijn geen enkel probleem." Wel ging ze er in inkomen 60 procent op achteruit.

De positie op de arbeidsmarkt van transgenders verdient aandacht, stelt het SCP. Transmannen en -vrouwen zijn relatief vaak arbeidsongeschikt en leven vaker van een uitkering dan andere Nederlanders. Fysieke en psychische problemen maken hun werksituatie zorgelijk.
Plaats reactie