13.4 C
Amsterdam
vrijdag 09 juni 2023
Home Linda Vermeiren

Linda Vermeiren

Linda Vermeiren en haar gedreven fotografische passie.

Een decennium lang ontwikkelt Linda Vermeiren haar fotografische hobby met hartstocht. Haar (voormalige) drukke baan als lerares Ethiek in Antwerpen en het moederschap weerhielden haar er niet van haar hart te verpanden aan het maken van authentieke foto’s. “Toen ik klein was, zat ik al samen met mijn vader in de doka”, vertelt ze. “Ik ben altijd blijven fotograferen maar in 2005 heb ik er echt werk van gemaakt. Toen behaalde ik mijn diploma fotografie.”

Vermeiren stelt hoge eisen aan zichzelf. Dit is te zien in haar portretten en reportages : een aandachtige discretie en een grote betrokkenheid met haar model.

Een prominente plaats in haar werk is de leefwereld van transgenders ,travestieten en Drag Queens. Zij zoekt de “perfecte foto”. Haar bewondering voor mensen die zichzelf zijn en zich durven uiten weet zij op een bewonderenswaardige manier te vangen. Niet moraliserend maar gefascineerd door de mens en zijn uitstraling . Zo biedt ze een onbevooroordeelde blik op transgenders.

Vermeirens fotoapparaat slokt het model niet op om het te doen passen in het mentale beeld dat de fotografe zich vormt vooraleer ze de sluiter in werking stelt. Haar onthechte oog maakt zich juist vrij. Het laat zich volstromen met de in waarheid genomen mens. Respectvolle afstand staat evenwel niet gelijk met onbewogen, laat staan koude distantie: hij vertolkt veeleer een onuitgesproken vraag en een intens luisteren. Elk vooroordeel in het hoofd van de fotografe lijkt verdampt , opgelost. Zij zelf wijst op het wederzijds vertrouwen waarin zulke portretten ontstaan. Dat vertrouwen steunt op het spontane gevoel van verbondenheid waarmee de fotografe haar model benadert .Het gaat haar om de mens , van wie de uitstraling haar boeit. Zij fotografeert in België, Ierland, Italië, Nederland en Thailand. Haar reportages over onderwerpen als Noord-Ierland, Jazz Middelheim en carnaval in Venetië waren te zien in diverse exposities in Antwerpen en Gent.
Ze heeft lak aan de drie goden van deze tijd: geld, glamour en gebruik.

Exposities

Fotografiecircuit Vlaanderen “Carnavale “ carnaval in Venetië zwart-wit, 2005.
Fotografiecircuit Vlaanderen “Northern –Ireland, garden of good and evil“, 2006.
Overzichtstentoonstelling CC Beerse 55 foto’s, 2007.
Districtshuis Wilrijk, fototentoonstelling in het Atrium , Jazz fotografie , Jazz Middelheim 2011 en Juni 2012.
Galerie Verbeeck Van Dyck, in het kader van WorldOutGames, “travestie” samen met Zanele Muholi “Faces and phases “Juli 2013.

Laatste Nieuws