Het is in onze maatschappij tóch zo dat mensen (zeker bij het eerste contact) vooral op hun uiterlijk beoordeeld worden. En, ook de T* wereld is daar geen uitzondering op. Sterker nog, juist in deze wereld blijkt het uiterlijk een zeer belangrijke rol te spelen. Natuurlijk is het ons niet allemaal gegeven om er uit te zien als Naomi Campbell of Shania Twain. Zij hebben bij hun geboorte toevallig iets meegekregen, wat wij allemaal heel erg mooi vinden.

01 makeup15
Maar, het uiterlijk omvat veel meer dan de “ideale lijnen” of het plaatje van een fotomodel met maatje 34. Dat is dan ook waar het hier op deze “Looking Good” pagina’s om draait: de uiterlijke verzorging. Het verzorgen van je uiterlijk is veel belangrijker dan wat je bij je geboorte mee krijgt. En daar kun je dus wel iets aan doen. Als jij er voor zorgt dat je er fris uitziet en daarbij een mooie make-up op hebt, een goed verzorgde pruik draagt, mooie nagels hebt en passende kleding en schoenen draagt, dan is het die indruk die je als eerste geeft. Natuurlijk, smaken verschillen. En dat is maar goed ook. Maar, mensen zien dat je aandacht aan jezelf besteed hebt. En dat wordt gewaardeerd. Ongeacht de smaak.

Alles wat op deze pagina’s staat komt voort uit een combinatie van eigen ervaringen, tips en wat er her en der op het internet en in de vak- of damesbladen te lezen valt.

Lichaam: scheren

Als je j02 lgshave1e al een tijd niet geschoren hebt, of als je het voor het eerst doet, is het raadzaam om eerst met bijvoorbeeld een tondeuse de langste haren af te scheren. Hiermee voorkom je dat de lange haartjes niet in je natte scheermesje blijven hangen en dat je om de paar tellen je mesje moet afspoelen, of dat de haartjes vast blijven zitten in het mesje.

Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je je huid goed nat maakt met warm water. En ook nu is het het beste om eerst met de haargroei richting mee te scheren en daarna er tegenin. De huid op je benen is over het algemeen wel wat minder kwetsbaar dan je gezicht, dus je kan hier misschien wel in één keer tegen de richting inscheren. De ervaring zal het leren.
Wees in ieder geval voorzichtig bij je knieën, je ellebogen, je polsen en je achillespezen. Zodra je in die buurt niet goed oplet is een snijwondje snel gemaakt.
Smeer je huid na het scheren met een verzachtende lotion in. Deze zijn bij iedere drogist verkrijgbaar. Het zal de huid wat verzachten en irritaties wegnemen of (deels) voorkomen.
Houd er rekening mee dat je al na korte tijd weer stoppeltjes en haartjes krijgt. Dit zal (zeker in het begin) nogal wat jeuk opleveren. Het is raadzaam om dan op die plekken een verzachtende zalf te smeren. Je zal merken wanneer je je vaker scheert dat de irritaties en jeuk minder worden.

Lichaam: epileren

03-14 lgshave5Een andere effectieve manier van je lichaam ontharen is epileren. Er zijn tegenwoordig tal van epilieer-apparaten te koop. Een nadeel kan de pijn zijn. Op sommige plekken kan je het flink uitschreeuwen (denk aan de buren ….). Maar, je kan je met de gedachte troosten dat het nu langer duurt tot dat de haartjes terug zijn, in vergelijking tot het scheren. Een ander pluspuntje is dat naar mate je je vaker epileert, het steeds minder pijnlijk wordt en de haartjes wat lichter van kleur worden.

Een negatief effect kan zijn dat je huid flink geírriteerd raakt van het epileren en dat je allerlei kleine wondjes overhoudt. Daarom is het verstandig om de eerste keer eens een stukje (bijv. je onderarm) te doen, een dagje af te wachten wat het resultaat wordt, en dan de rest doet.

Lichaam: harsen

Nog een optie is harsen. Deze methode is zeer effectief en kan je voor een langere tijd mooie gladde benen / huid opleveren. Ideaal voor in de zomer dus 🙂 Een nadeel is wel dat je er redelijk handig in moet zijn. De handleidingen zijn simpel, maar de uitvoering kan soms toch flink tegenvallen.
Je kan natuurlijk ook naar bijvoorbeeld een huidverzorgingsspecialiste gaan. Zij kunnen je gehele lichaam harsen. Daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Maar, het resultaat is prima.

Lichaam: ontharingsspray- of creme

Je kan je lichaam (dus niet het gezicht) ook ontharen met een spray of creme. Er zijn vele merken te koop. De ene is beter dan de andere en de ene ruikt lekker en de ander kan zelfs stinken. Ook heb je te maken met flinke prijsverschillen. Hier geldt beslist dat ook de goedkopere merken een goed resultaat kunnen opleveren.

04 lgshave4Het grote voordeel van op deze manier ontharen is het comfort. Je bent in relatief korte tijd klaar met het ontharen van je hele lichaam. Bovendien loop je geen risico op snijwondjes.
Meestal verkoopt men bij de spray of creme ook meteen een verzachtende lotion van het zelfde merk. Het kan zeker geen kwaad om dat ook aan te schaffen en te gebruiken.
Let op !! Je huid kan allergisch reageren op de spray of creme. Test daarom eerst een stukje huid en wacht een dagje af wat er gebeurt. Het zou zonde zijn als je rood als een kreeft in je galajurk naar een receptie wilt gaan …. Mocht er bij jou inderdaad een allergische reactie optreden dan zou je een ander merk kunnen proberen. Het beste is om dit met de verkoopster te bespreken.

Gezicht & lichaam: laserthearpie

Er zijn veel verschillende soorten lasers. De meest bekende voor ontharen is de Lightsheer Diode laser. Een andere laser is bijvoorbeeld de Epixan Alexandrit. Allemaal werken ze op een andere manier en verschillen de resultaten.
Net als IPL (zie lichtbehandeling) zet een laser licht om in warmte zodat de haarzakjes worden vernietigd. De laser is echter monochromatisch en gebruikt één golflengte (denk aan de laser aanwijspen, één rechte rode lichtbundel). Hierdoor heeft de laser een spotgrootte van 1 x 1 cm. Indien grote oppervlakken worden behandeld moet het handstuk regelmatig verplaatst worden. Dit kost veel tijd en de kans op het missen van een stukje oppervlak is hierdoor groter. Vergeleken met de flitslamp is de laser langzamer, is de kans op bijwerkingen iets groter en kunnen minder verschillende huidtypes behandeld worden.
Een behandeling met laser t.b.v. ontharing mag in principe door iedereen uitgevoerd worden. Informeer daarom altijd naar de ervaring van de behandelaar.
Helaas is het ook met laser niet mogelijk grijze, witte of zeer blonde haren te behandelen. Deze kunnen wel verwijderd worden middels elektrisch ontharen.
Bron: www.ontharen.info

Gezicht & lichaam: electrisch

05 lgshave2De Blend methode is gebaseerd op het principe van het gelijktijdig toedienen van twee stroomsoorten. Gelijkstroom en wisselstroom door een naald in aangepaste dosering. De wisselstroom blokkeert het pijngevoel van de gelijkstroom en versterkt de werking van loogvorming. Het duurt 10 tot 15 seconden voordat het hele haarzakje vernietigd is indien het haartje in de groeifase is. De Blend methode is niet geheel pijnloos. De aan het uiteinde van de naald ontwikkelde warmte wordt eventjes gevoeld. Afhankelijk van de individuele pijngrens wordt de stroomsterkte ingesteld. Hierdoor is de Blend methode voor praktisch iedereen een verdraagbare behandeling.
Elektrisch ontharen heeft alleen de voorkeur indien ontharen middels het Ellipse-systeem (lichtbehandeling) niet mogelijk is (bijvoorbeeld grijze haren, witte en zeer blonde haren). Het Ellipse-systeem is namelijk sneller, nagenoeg pijnloos en uiteindelijk goedkoper dan elektrisch ontharen.
Bron: www.ontharen.info

Gezicht & lichaam: lichtbehandeling

IPL Intense Pulsed Light: het Ellipse-systeem: Het zichtbare licht uit de flitslamp wordt via een glasprisma (1 x 5 cm groot) naar de te behandelen plek geleid. Haar bevat pigment (melanine) dat het licht absorbeert en omzet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens via het haar naar het haarzakje gevoerd. Dit haarzakje wordt behandeld waardoor er geen nieuw haar meer kan groeien.
Om een zo optimaal mogelijke lichtgeleiding naar het haar te krijgen wordt er een dunne laag gel op de huid aangebracht. Vervolgens wordt het handstuk van de Ellipse na elke lichtflits verplaatst over het te behandelen gebied. De Ellipse heeft een spotgrootte van 1 x 5 cm. Hierdoor is het mogelijk grote oppervlakken snel te behandelen en kunnen per flits honderden haarzakjes tegelijk uitgeschakeld worden. De flitslamp is sneller dan laser, geeft minder bijwerkingen en kan meer huidtypes behandelen.
De effectiviteit van de behandeling met het Ellipse-systeem is afhankelijk van de absorptie van licht in het haarpigment en de huidskleur. De behandeling is het meest effectief bij donkere haren en lichte huid. Het Ellipse-systeem is uitgevoerd met software, waarmee instellingen voor veel soorten haar en huidskleuren zijn voorgeprogrammeerd. Zo wordt de intensiteit van de lichtstraal aangepast aan het huid- en haartype. Helaas is het met IPL of laser niet mogelijk grijze, witte of zeer blonde haren te behandelen.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat 70% van de personen die 6-8 behandelingen hebben gehad met een interval van 1 maand, na 8 maanden een haarreductie van 75-100% hebben. Ook zijn er uitgebreide klinische studies gedaan naar het Ellipse IPL systeem in de U.S.A. en deze mag dan ook van de F.D.A. (Food and Drug Administration in de U.S.A.) de term “permanente haarreductie” voeren.
Bron: www.ontharen.info

Scrubben

06 lgshave3Pukkeltjes en ingegroeide haren ! Na het gebruik van een tijdelijke onthaarmethode is de kans groot op pukkeltjes. Vaak zijn dit ingegroeide haren. Deze ontstaan doordat huid “groeit” over het haarzakje waar zojuist het haar uit is verwijderd (harsen) of waar het haar heel kort is afgeschoren. Je kunt dit proberen te voorkomen door de dag na het scheren te scrubben en dit daarna twee keer per week te herhalen. Na harsen 1 keer per week (begin een week na het harsen).

Make-up

Travestie en make-up. Twee zaken die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Voor alle mannen geldt dat als je een overtuigende vrouw neer wilt zetten, je niet aan make-up ontkomt. Behalve dat je de make-up gebruikt om er gewoon mooi uit te zien door lippenstift of een oogschaduw te gebruiken, heb je ook te maken met de baard- en snorgroei. Dit kun je camoufleren met je basis make-up.

07 beautycaseTevens proberen we uit te leggen dat je ook met de lippenstift, oogschaduw, mascara, blusher, enz. kunt camoufleren. Want, als je bijvoorbeeld de aandacht legt op een paar fel gekleurde ogen, vallen andere zaken weer wat minder op. Zo kun je dus met make-up en je gezicht “spelen”.
Op deze pagina geven we stap voor stap, in chronologische volgorde, aan hoe je het beste je make-up aan kunt brengen. Probeer ook voor jezelf een automatisme te vinden. Dat werkt het lekkerste.

De start

08 opmaken1Uiteraard moet je goed geschoren zijn om te kunnen beginnen. Verder is het belangrijk dat je met goed licht in je spiegel werkt. Zo zul je het beste foutjes en details zien. Belangrijk is ook dat je uitgerust bent en je gezicht goed onderhoudt. Op die manier zal je make-up er het beste uitzien én standhouden.
Het beste is om je aan een kaptafel op te maken. Op die manier kun je je arm ook steun geven. Gebruik een schort of handdoek zodat er geen make-up op je kleding komt.

De basis make-up I

De make-up valt en staat met de basis. Als die helemaal in orde is, heb je de grootste stap al genomen. Met de basis make-up camoufleer je de haargroei én de natuurlijke foutjes in je gezicht. Je kan die foutjes alleen maar vinden als je je gezicht eens echt goed bestudeert:
Het ideale gezicht is volledig symmetrisch. Dat houdt in dat de linker gezichshelft een exact kopie is van de rechter gezichtshelft. Trek maar eens een denkbeeldige verticale lijn over je neus en vergelijk je gezichtshelften. Op die manier zul je tot verrassende ontdekingen komen: het ene oor zit wat lager dan het ander, de kaaklijn links is breder dan rechts, het linker oog wijst wat omhoog en het rechter oog niet, om maar wat voorbeeldjes te noemen. Schrik nu niet !! Dit heeft zo’n beetje ieder mens, behalve de vrouwen die wij allemaal zo mooi vinden. Zij hebben dus een (bijna) volledig symmetrisch gezicht.
En dan komt de make-up dus in het spel. Met make-up gaan we deze foutjes verbergen. Grof gezegd houdt het in dat we de mooie gezichtsdelen accentueren door die licht van kleur te maken (highlighter) en de wat minder flatteuze delen donker van kleur te maken (shaden). Om een voorbeeld te noemen: Stel dat jouw linker kaaklijn breder is dan de rechter. Dan maak je de bredere kaaklijn wat donkerder dan de rechter. Op die manier ontstaat er een “schaduw”. Kijk maar eens naar de twee plaatjes.
09 highlightingbefore  10 highlighting
Nu we dit allemaal weten kunnen we gaan beginnen met het aanbrengen van de make-up.

De basis make-up II

Je begint met het camoufleren van de haargroei. Daar kun je speciale producten voor gebruiken, zoals “beardcover”. Die producten zijn er op gebaseerd dat de haargroei een blauwe waas geeft. De make-up geeft een oranje gloed af. Blauw en oranje maken samen beige en dat is weer de huidskleur. Nadeel kan zijn dat als je dit te dik aanbrengt je de make-up goed ziet zitten. En ook op foto’s waarbij geflitst wordt kan het soms een oranje/gele gloed geven. Maar, goed aangebracht kan je je haargroei hier prima mee camoufleren.
Wat ook goed werkt is een camouflagestift. Zoek een kleur uit die net iets lichter is dan je eigen huidskleur. Je zet met de camouflagestift een paar streepjes op je bakkebaarden, kin en snor. Dit veeg je vervolgens met je vinger uit. Je duwt de make-up als het ware tussen de haartjes. Ook andere oneffenheden zoals een puistje of een wondje kun je op dezelfde manier te lijf gaan.

Laat het even inwerken en breng daarna je foundation aan. Die heb je in vloeibare en vaste vorm. Belangrijk is om de juiste foundation te vinden. Het beste is om je hierin te laten adviseren. Anders zul je zelf moeten experimenteren tot je de juiste kleur gevonden hebt. De wat duurdere producten zoals Joey Blasco zijn hier heel geschikt voor. Maar, ook andere merken hebben prima materialen om mee te werken.

Je kunt het beste met een vaste foundation werken. Je brengt dit met een sponsje over je gehele gezicht, hals en eventueel decolleté aan (Je decolleté kan je ook pas doen als je helemaal klaar en aangekleed bent). Wees secuur met het aanbrengen rond je neus. Wrijf het goed in de plooien. Sla geen plekjes over en vergeet ook je oren niet.
Na het aanbrengen van de foundation ga je over naar het “highlighten” en “shaden” zoals hierboven al omschreven en het plaatje laat zien. Teken de wenkbrauw nog niet. Je zult zien dat je gezicht nu al een wat gladder en vrouwelijker vorm krijgt en dat de haargroei (haast) niet meer zichtbaar is.

Tenslotte moet je je basis make-up “afpoederen”. Dit doe je met een transparante poeder. Dit duw je als het ware in je huid. Je krijgt hierdoor eerst wat witte poedervlekken, maar daar moet je niet van schrikken. Na korte tijd trekt dit helemaal in en fixeert deze poeder je make-up. Bij regen of spatwater zal het langer stand houden.

De ogen – oogpotlood & oogschaduw –

We gaan nu over naar de ogen. Belangrijk is te bepalen of je je ogen echt wilt laten opvallen of juist niet. Er zijn enorm veel mogelijkheden te bedenken. Ook nu kun je schoonheidsfoutjes met de make-up te lijf gaan.
Begin met het oogpotlood (kies altijd zachte koolpotloden die gemakkelijk tekenen, test ze even op je hand). Trek met het potlood een lijn vanuit de buitenste hoek naar binnen. Probeer de lijn zo dicht mogelijk bij je wimpers te tekenen. Hoe verder de lijn van je wimpers verwijderd is, hoe vermoeider je blik. De kool mag best tussen je wimpers zitten. Dat geeft een vol en intens effect.
Het trekken van een lijn met het oogpotlood is dus altijd de eerste stap als je je ogen gaat opmaken. Je kunt de lijn alleen op je bovenste ooglid aanbrengen, maar je kunt er ook voor kiezen om ook een lijntje onder je oog te trekken. Dit is een keuze die afhangt van de vorm van je ogen (kleine ogen kun je bijvoorbeeld beter niet helemaal omlijnen), van je persoonlijke smaak en van het effect dat je wilt bereiken.

11 makeup9 - kopie - kopieAls je het oogpotlood goed hebt aangebracht, heb je al 80% van het werk gedaan, want de lijnen die je trekt helpen je bij het aanbrengen van de oogschaduw. Ze vormen het gebied waarbinnen je werkt. Ga je over de lijnen heen, dan doe je het effect teniet en is het resultaat een zwaar opgemaakte, vermoeide blik. Het is dus belangrijk om die lijn te vinden, die je ogen het beste doet uitkomen. Dit is een kwestie van oefenen, waarbij je altijd moet bedenken dat de lijnen aan de buitenste hoek van je ogen opwaarts moeten gaan (als ze naar beneden lopen, krijgen je een trieste blik).
Veeg de lijnen lichtjes uit met een kwastje zodat ze straks geleidelijk vervloeien met de oogschaduw. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kun je aan de slag met de oogschaduw. Als je nog niet echt handig bent in het opmaken van je ogen, kun je het beste voor oogschaduw in poedervorm kiezen.
Een lichte kleur (beige, creme, parelmoer) breng je altijd in de binnenste hoek van je ogen aan, dicht bij je neus. laat deze kleur vervloeien met de donkere kleur van de oogschaduw. Je kunt daarvoor het beste een kwastje gebruiken. Breng ook wat oogschaduw vlak onder je wenkbrauwen aan. Dat ‘opent’ je blik.
Heb je gekozen voor een middendonkere kleur (lichtbruin, muisgrijs, zachtgroen of blauw), dan kun je die op het hele ooglid aanbrengen. Kies altijd voor glanzende kleuren. Het gaat om een groot oppervlak en matte kleuren zorgen voor een somber schaduweffect.

Kies je voor een donkere kleur, dan markeer je daarmee alleen de lijn die je al hebt getrokken met het oogpotlood. Dat maakt je blik levendiger en uitgesprokener.
Als je met meerdere kleurnuances werkt, dan houd je gewoon de bovenstaande regels aan. Laat de kleuren zachtjes in elkaar vervloeien voor fantastische catwalk eyes!
Heel belangrijk! Vergeet niet je wimpers aan te zetten met mascara ! Pas dan is je make-up helemaal af. Ga voor je mascara als volgt te werk:
Bron: www.trendystyle.net

De ogen – mascara –

Waarschijnlijk heb je het al opgemerkt: de gekleurde en uitgesproken make-up is weer helemaal terug. De “natural look” (alleen een beetje blush en lipgloss) zoals die in de jaren ’90 in zwang was, is over. Vandaag de dag mag make-up weer gezien worden. Dit geldt ook voor mascara. Het is de trend om de wimpers dik aan te zetten. Zwarte en volle wimpers maken de blik opener, sprekender.
Maak er een gewoonte van om mascara laag-op-laag aan te brengen (vijf of zes lagen is echt niet teveel). Het duurt misschien wat langer om op deze manier de wimpers te bewerken, maar het resultaat is echt de moeite waard.

12 eye1 - kopie - kopieOm mascara op de wimpers aan het bovenste ooglid aan te brengen, kun je het beste voorzichtig op het midden van dat ooglid drukken; de wimpers openen zich dan als een waaier en je kunt ze vanaf de basis kleuren. Leg voor de wimpers aan de onderzijde een tissue onder je oog; de overtollige mascara komt dan op de tissue en niet op je huid.
Veel mascara kan je ogen wat kleiner doen lijken. Je kunt je blik “openen” met een wit (of – volgens de nieuwste mode: lichtblauw) lijntje kohlpotlood op de onderste wimperrand.

De ogen – wenkbrauwen –

Nu is het tijd voor de wenkbrauwen. Aangezien hier heel veel over te vertellen is hebben we daar een afzonderlijke pagina voor gemaakt.

De lippen

13 lipstick - kopie - kopieDe basis make-up zit, de ogen zijn af, dus nu over naar de lippen. Ook hier hangt het van de vorm van je mond af hoe je de lippenstift precies aanbrengt. Het mooiste resultaat krijg je door met een lippenpotlood een lijntje rond de contouren van je lip te trekken. Dit lijntje kun je het beste maken door eerst rond je mond wat puntjes te plaatsen en deze met elkaar te verbinden. Daarna vul je de lippen in. Dit kan met de lippenstift, maar beter nog met een kwastje.
Met de kleuren en dikte van je lippen kun je spelen. Je kan je lippen accentueren of juist wat op de achtergrond plaatsen. Dat ligt helemaal aan wat je wilt bereiken.

De Blush

Last but not least, breng je de blusher aan. Misschien heb je er nooit over nagedacht maar blush is één van de meest belangrijke make-up tools die wij hebben. Met blush kun je je gezicht smaller of voller, langer of ronder laten lijken. Het gaat allemaal om licht en schaduw.
Donkere kleuren camoufleren, lichte kleuren accentueren. De plaats waar je de blush aanbrengt is daarom erg belangrijk. Verder kun je met de keuze van je kleur blush je look veranderen. Een donkere kleur maakt in de regel ouder, een lichtere kleur jonger.
Dus voordat je met blush aan het werk gaat, kun je je het beste afvragen wat je daarmee wilt bereiken. Wil je de vorm van je gezicht corrigeren, wil je er jonger of ouder uitzien of gebruik je blush eigenlijk alleen maar voor een gezonde, healthy look ?
Blush kun je het beste met een kwast aanbrengen. Breng beetje bij beetje aan. Neem daartoe wat poeder op je kwast en blaas er even over of wrijf deze lichtjes over de rug van je hand om de overtollige poeder te verwijderen. Kijk nu nauwkeurig waar je je jukbeenderen zich bevinden.
Wil je ze accentueren (bijvoorbeeld omdat je een rond gezicht hebt), breng de blush dan niet op de jukbeenderen zelf aan maar aan weerszijden van je gezicht. Werk van de buitenkant naar binnen toe. Maak geen ronde vlakken, maar werk diagonaal (bij wijze van spreken van je oor richting het puntje van je neus).
Heb je een lang gezicht dat je voller wilt laten lijken, breng de blush dan aan op de koontjes van je wangen. Je kunt deze vinden door te lachen. Breng de blush dus al lachende aan.
Wees je er van bewust dat ook de kleurkeuze erg belangrijk is. Veel en donkere blush maakt ouder. Roze blush zorgt voor een speelser (baby-face) effect en maakt dus jong.
Gaat het je echt om het gezonde kleurtje, dan kun je behalve blush ook een bronzing powder gebruiken. Bedenk ook hier dat je met licht en donker de vorm van je gezicht kunt corrigeren dus breng de poeder niet lukraak over je gehele gezicht aan.

De-make-uppen

03-14 lgshave5Heel belangrijk is het om je huid gezond te houden. En make-up blijft toch een aanslag op je huid. Daarom is het raadzaam om je make-up voor het naar bed gaan altijd te verwijderen. Als je dat niet doet trekt het nog verder je poriën in.
Er zijn vele producten op de markt zoals lotion en olie. Gebruik in ieder geval geen zeep. Met “de-make-up schijfjes” veeg je de make-up van je huid.


Tips

Hier vind je tientallen handige make-up en schoonheidstips:
Make-up tips voor het gezicht
Make-up tips voor de ogen
Make-up tips voor de lippen
Make-up tips blusher
Schoonheidstips
Bron: www.trendystyle.net

Benodigheden

De volgende artikelen heb je nodig om je op te maken zoals hier omschreven: beardcover en/of camouflagestift, foundation, transparante poeder, higlightpoeder, shadingpoeder, mascara, oogschaduw (diverse kleuren), oogpotlood, wenkbrauwpotlood, lipcontourstift, lippenstift, blusher, wattenstaafjes, kwastjes, reinigingsolie, de-makeup.

Visagistes & cursussen

15 makeup8 - kopie - kopieEr zijn nog tientalle andere mogelijkheden om je op te maken. Er zijn zoveel looks te bedenken: “glamour”, “classic”, “smokey eyes”, “catwalk”, “no make-up”, enz. Ieder heeft zo haar eigen werkwijze. Je kan je zelf goed trainen in de make-up vaardigheden. Op het internet is veel informatie te vinden en er zijn uitstekende boeken te verkrijgen.
Maar, nog beter is het om eens een cursus te volgen. Zelf heb ik (schrijfster van dit artikel) hier goede ervaringen mee. Men vindt het leuk om ook eens met “mannen” te werken. Het voordeel is dat je een heel persoonlijk advies krijgt over je huid, de soort make-up en de kleuren die je het beste kunt gebruiken of juist beter kunt laten. Hier een aantal E-mail adressen van visagistes waar je je beslist bij op je gemak voelt, die ervaring hebben met het opmaken van mannen en die je graag verder willen helpen:

Wenkbrauwen

16 eyebrow2 - kopie - kopieDit kan één van de eye-catchers van je gezicht zijn. Je kan ze flink benadrukken. Je kan ze ook juist camoufleren en ze meer op de achtergrond brengen. Het is maar wat je wilt en in hoeverre jouw wenkbrauwen “werkbaar” zijn. Epileren zal lang niet iedereen kunnen. Dat is heel jammer, want niets is vrouwelijker dan een mooi dun lijntje boven je ogen. Maar wees niet getreurd. Je kan ook van niet geëpileerde wenkbrauwen toch iets heel moois en vrouwelijks maken.
De wenkbrauwen horen eigenlijk thuis in de categorie “make-up” maar er valt zoveel over te vertellen, dat we er een eigen pagina aan gewijd hebben.

Wenkbrauwen epileren

Allereerst is het van belang dat je voor de behandeling van je wenkbrauwen een goed verlichte plek uitzoekt. Het beste licht is nog altijd het daglicht. Als het licht in je badkamer niet voldoende is, kun je met een handspiegeltje voor het raam gaan staan.
Als de huid om je wenkbrauwen gevoelig is, en het verwijderen van de haartjes doet pijn, kun je het gedeelte onder je wenkbrauw “verdoven” met een ijsblokje.
Wanneer je de wenkbrauwen voor de allereerste keer behandelt, ga dan stapsgewijs te werk. Begin met het gedeelte tussen het oog en de wenkbrauw. Verwijder alleen de haartjes die net geen deel uitmaken van je wenkbrauw. Verwijder vervolgens een aantal haartjes over de gehele onderkant van de wenkbrauw en bekijk het resultaat. Het is beter om voorzichtig te werk te gaan en minder haartjes te verwijderen dan je misschien zou willen. Als je twijfelt om nog meer haartjes weg te halen, wacht dan een paar dagen voordat je dit doet. Op deze manier verander je je “look” niet drastisch, maar neem je kleine stapjes in de richting van een voor jou gewenst resultaat.
Hoe groter de afstand tussen het oog en je wenkbrauw, hoe “opener” je oogopslag. Kom echter niet aan de haartjes boven de wenkbrauw, maar haal alleen de haartjes aan de onderkant weg.
Wenkbrauwen die lichtjes geborgen zijn, geven je gezicht een vrolijker uitstraling. Probeer je wenkbrauwen zo te vormen dat ze aan het uiteinde ietsjes gebogen zijn. Als de vorm van een wenkbrauw een dergelijk “boogje” niet toelaat, kun je dit creëren met een potlood. Let er dan wel op dat je niet meer dan een paar millimeter vanaf de natuurlijke vorm van de wenkbrauw begint, anders is het duidelijk zichtbaar dat het boogje getekend is.
Bedenk dat de huid rondom je wenkbrauwen rood en geïrriteerd kan worden. Epileer je wenkbrauwen dus niet vlak voordat je uit gaat. De rode kleur trekt binnen een paar uur weg.
Als je een potlood wilt gebruiken, kies dan een grijze of bruine kleur voor een natuurlijke look. Vergeet niet om alle haartjes met een klein borsteltje glad te strijken, zodat deze gemakkelijk kunnen worden getekend (hiervoor kun je bijvoorbeeld een tandenborstel gebruiken). Met het potlood teken je kleine streepjes op de haartjes van je wenkbrauw. Op deze manier creëer je de gewenste vorm.

Wenkbrauw “tekenen”

17 eyebrow - kopie - kopieGebruik een wenkbrauwpotlood, een oude mascara of een oogschaduw in een tint donkerder dan de natuurlijke wenkbrauwkleur.Je kunt ook gel gebruiken, naast mooie gladde wenkbrauwen kleurt deze dan ook ietsje donkerder. De perfecte vorm tekenen vind je door een potlood voor het puntje van de neus en het midden van je oog te houden; op dit punt is de boog het hoogst. Hoe lang de wenkbrauw moet worden, kun je meten door een potlood te plaatsen voor het puntje van de neus langs het einde van de ooghoek. (Zie het plaatje)

Een aflopende wenkbrauw geeft een droevige uitdrukking. Als deze wenkbrauw heel ver afloopt, vraagt dit om drastische epileer taferelen en heftig tekenwerk. Maar het resultaat is een “instant facelift”.
Te brede wenkbrauwen overheersen vaak de ogen en geven een donkere, soms boze uitdrukking. Het is wel de ideale vorm om een prachtige wenkbrauw uit te plukken. Jawel, boven en onder wordt geëpileerd (Uitzondering op de regel).
De borstelige wenkbrauw is nogal een robuust typje. Bij deze wenkbrauw is het gewoon een kwestie van kappertje spelen. Borstel alle haren goed omhoog en knip de haren die buiten de wenkbrauw vorm uitkomen af.
De helaas nog veel voorkomende schoonheidsspecialisten wenkbrauw oftewel het ‘kommawenkbrauwtje’ . Vul deze aan de onderkant op met een wenkbrauw potlood of kwastje, zodat er weer een effectieve wenkbrauw ontstaat. Zo’n wenkbrauw maakt het oog mooier.
De hoge ronde wenkbrauw geeft een verblufte of verbaasde uitdrukking. probeer deze wenkbrauw iets minder rond te maken door de onderkant wat rechter in te vullen en eventueel de bovenkant iets te epileren. Wenkbrauwen bepalen 80 procent van een gezichtsuitdrukking. Ze kunnen een gezicht maken of breken. Ga dus secuur te werk en let op verhoudingen.
Tip: Als je verkeerd gegaan bent, gebruik dan een wattenstaafje om het weg te vegen. Veeg altijd in de richting van je wenkbrauw. Zo hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen.
Haarkleur Wenkbrauwkleur
Grijzig, koele tint, bruin of blond Grijzig, koele tint, licht-tot-medium bruin
Rood of met rode highlights Auburn of bruinachtig-rood
Platinum blond Taupe, licht bruin, medium bruin
Goud of donker blond Medium bruin of goud bruin
Brunette Donker bruin
Zwart Donker bruin of houtskool zwart
Grijs of wit Medium bruin of leisteen grijs

Stencils

18 eyebrow1Een andere effectieve manier om mooie wenkbrauwen te maken is door middel van het gebruik van stencils. Deze zijn op het internet te koop en besparen je een hoop “tekenwerk”. Er zijn vele verschillende soorten en maten te verkrijgen. Zorg wel dat je iets kiest wat binnen de mogelijkheden van je eigen wenkbrauw ligt.
Kijk hier maar eens: Eyebrowz.com.

Nagels

Nagels geven de finishing touch aan een complete look. En ook hier kun je zelf veel invloed uitoefenen. Mooi verzorgde handen en nagels vallen op. Dus als je wilt scoren …. don’t forget your nails! Je kan natuurlijk je nagels laten groeien en goed onderhouden. Sommigen gebruiken dagelijks een transparante nagellak. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig hebben we tegenwoordig flink wat alternatieven.

De nagels vorm geven

De vorm van je nagels is persoons afhankelijk. Iemand met korte nagels zal ze anders moeten modelleren dan iemand met een lange nagelvorm. Als je korte en brede nagels hebt moet je er voor zorgen dat de vorm van je nagels aan de uiteinden iets rond afloopt. Daardoor ogen ze slanker. Bij juist wat langere en smallere nagels kun je de vorm van de nagels het beste zo recht mogelijk houden. Dan lijken ze korter. Dit kun je creëren door ze met een vijl alleen maar een beetje af te ronden.

19 nails13 (1)Als je grote handen hebt kun je je nagels het beste kort houden. Dan valt de grootte van je handen minder op. Vijl ze dan in een flauw ronde vorm, die net nog rechthoekig genoeg is om het stompere effect te creëren.
Controleer of je nagels haakjes of ruwe plekjes hebben. Vijl deze direct weg, hiermee voorkom je een ingescheurde nagel. Controleer of de nagelriem vrij is van de nagel en of er geen losse huiddeeltjes meer aanwezig zijn.
De nagels voorbewerken
Wanneer de eerder genoemde punten allemaal in orde zijn, maak dan de nagel goed schoon met een remover om elk spoortje olie of ander product te verwijderen. Voor het optimale resultaat kun je het beste een “basecoat” aanleggen. Die kun je als je wilt, iedere dag gebruiken. Bij het aanbrengen hiervan hoef je niet te wachten tot het geheel uitgehard is voor je gaat lakken.

De juiste kleur kiezen

Wanneer je de nagellak op je kleding, uiterlijk en make-up afstemt, ontstaat er een prachtig geheel in jouw uitstraling. Hier nog wat tips over de relatie van je huid/haar en de nagelkleur:
Blanke huid, rood haar: Vermijd beige kleuren. Met deze kleuren lijkt je huid nog bleker en doorzichtiger. Neutrale tinten zoals abrikoos en rozerood doen het goed bij een blanke tint. (Tip: kies zachte pasteltinten voor je lippen).
Blanke huid, blond haar: Bij ieder uiterlijk staan neutrale tinten erg mooi, zachtroze, lila en bruintinten. Toch kan een blondine felroze en knalpaarse kleuren best hebben.
Blanke huid, donker haar: Felle kleurcontrasten staan bij dit type het best. Paars, zowel paars als lila en knalroze zijn dan goed gekozen kleuren.
Donkere huid, zwart haar: Een donkere huid kan erg veel kleur hebben. Glanzend paars, pruimtinten en koperbruin staan erg mooi.

De nagels lakken

De volgende lak-methode is geschikt voor zowel echte als kunstnagels. Verder op deze pagina bespreken we het aanbrengen van de kunstnagels.
Schud de nagellak goed voor het aanbrengen, zodat alle bestanddelen door en door gemengd zijn. Dit kun je het beste doen door het flesje in een verticale positie snel tussen je handpalmen heen en weer te rollen.
De beste methode van lakken is om van de buitenkant (pink-kant) naar de binnenkant (duim-kant) toe te werken. Probeer de lak in een strakke regelmatige lijn langs de nagelriem aan te brengen, zodat de lak niet in de nagelriem loopt. Zoek naar een methode die je zelf het prettigst vindt en pas dit steeds toe.

20 nails15Begin steeds in het midden van de nagel. Beweeg het penseel voorzichtig in de richting van de nagelriem, maar zorg ervoor dat je de nagelriem niet raakt. Beweeg dan met iets meer zachte druk het penseel langs de ene zijkant van de nagel naar het nageluiteinde en daarna langs de andere zijkant.
Het is belangrijk om een manier van lakken te ontwikkelen waarbij je in zo weinig mogelijk streken de nagellak gelijkmatig aanbrengt. Te veel streken kan een onregelmatig resultaat veroorzaken en het lakken bemoeilijken, omdat de lak begint te drogen. Snelheid is dus geboden.
Nagels lakken betekent niet dat je de hele nagelplaat met lak bedekt, maar wel dat je met de nagellak de gewenste vorm van de nagels accentueert. Dan moet je, vooral bij ronde en ovale nagels, de nagellak bij de basis van de nagel zo dicht mogelijk bij de nagelriem aanbrengen, zonder echt de nagelriem te raken. Breng aan de zijkant de nagellak enkele millimeters verwijderd van de nagelwal aan. De nagels, en daarmee ook je vingers, lijken dan slanker.
Breng als bescherming van de nagellak nog een blanke toplak aan.
Maak na gebruik de dop, hals, steeltje en het kwastje altijd goed schoon en schroef het na gebruik stevig dicht. Hierdoor zul je lang(er) plezier beleven van de nagellak.
Verwijder de nagellak met een acetonvrije nagellak-remover. Tijdens het lakken kun je eventuele vlekken met een wattenstaafje met wat remover schoonmaken.


De nagels onderhouden

Eén a twee maal per week verzorging van handen en nagels;
Liefst niet knippen (i.v.m. het splijten);
Gebruik een goede vijl (het liefst van hout);
Eet gezonde voeding;
Verzorg de nagelriem;
Gebruik een nagelprodukt wat de nagelplaat niet uitdroogt, maar juist voedt en hydrateert;
Maak gebruik van een handlotion;
Een basecoat onder je nagellak zorgt voor bescherming van de nagelplaat;
Gebruik geen scherpe vijl of andere voorwerpen om de vrije nagelrand schoon te maken. Hierbij kan je de nagelplaat-afsluit beschadigen, met een eventuele infectie of loslaten van de nagel als gevolg;
Als je veel gebruik maakt van huishoudmiddelen, of met je handen veel in het water zit, gebruik dan handschoenen;
Een manicure houden je handen en nagels in topconditie.

Tips over nagels

Witte nagels ? Gebruik een wit nagelpotlood. Breng dit aan onder de nagel.
Je houdt je nagellak langer mooi als je het koel bewaart.
Als je een stickertje ofzo op je nagel wilt, is het niet verstandig om het er gewoon op te plakken. Je hebt zoveel kans dat het er de volgende dag alweer vanaf is. Plak het er daarom op als je nagellak nog nat is.
Als je een streepje met een andere kleur of zo op je nagels wilt hebben, breng dan eerst het laagje nagellak erop dat je onder het streepje wilt hebben. Als dat droog is, pak je twee stukjes plakband en je zorgt dat er op je nagels precies een streepje overblijft om op te lakken. Wacht wel met de plakbandjes eraf te halen totdat je nagellak goed droog is.

Plaknagels

21 nails1Je kan natuurlijk ook plaknagels (laten) aanbrengen. Dit is overigens vrij eenvoudig zelf te doen. Tegenwoordig zijn er zoveel prachtige soorten te verkrijgen zoals “french manicure” en “airbrush-design”. Bij drogisterijen of internetwinkels zijn ze in allerlei maten te koop. Ook zijn er de “standaard” modellen die je op de eerder omschreven wijze kunt lakken.
Je kan de plaknagels op twee manieren bevestigen. Met nagellijm of met stickertjes. Het voordeel van de stickertjes is dat ze heel makkelijk (en zonder sporen) te verwijderen zijn. Met een beetje nagellak remover zijn alle sporen snel verdwenen. Het nadeel van de stickertjes is dat ze nog wel vrij snel los willen laten. Maar, het is geen slecht alternatief. Met de nagellijm kun je wat zekerder van je zaak zijn. Je nagels zitten goed vast. Met een goede nagellijm remover is dit goed te verwijderen. Anders is het een stuk lastiger.

Kunstnagels

Dan heb je nog de kunstnagels. Eigenlijk de mooiste nagels van alle soorten. Deze nagels kan je niet zelf aanbrengen. Daarvoor moet je echt naar een nagelstyliste gaan en je moet ze iedere drie weken laten behandelen. Je kan ze in principe voor één dag laten aanbrengen, maar daar hangt een prijskaartje aan. Bovendien moet je ze dan ook weer door de nagelstyliste laten verwijderen. Kortom, ze zijn in feite geschikt voor langere duur. Je hebt ze in verschillende vormen:
Acryl-nagels: Dit is een harde nagel. Voordeel is dat nagellak veel en veel langer blijft zitten dan op een natuurlijke nagel.
Gel-nagels: Wordt gemaakt van een doorzichtige gel en uitgehard onder een UV lamp. In verhouding tot acryl zijn deze nagels zachter en flexibeler, dus natuurlijker.
Fiberglas-nagels: Dit is een zeer dun materiaal en is zeer geschikt om voor kortere duur te gebruiken of voor het onzichtbaar repareren van scheurtjes.

Nailart / Airbrush

22 nails7Nagels kunnen op allerlei manieren versierd worden. Allerlei motiefjes, kleuren, printjes e.d. zijn mogelijk. Veelal worden dangles, transfers, waterdecalls, veertjes, bladgoud/zilver, bloemetjes en glitter toevoegingen gebruikt. Van een subtiel detail op één nagel tot totale beschildering/versiering op alle nagels.
Nagels kunnen ook versierd worden door middel van airbrush. Onder druk van lucht worden door verf via een compressor en spuit de nagels bespoten. Vele motieven en schaduwen zijn hierbij mogelijk.

Pruiken

Haar en haardracht maken een belangrijk deel uit van ons uiterlijk. Het ontbreken van een vrouwelijk kapsel dus ook. Maar gelukkig is daar iets aan te doen. Als je de mogelijkheden maar weet en de weg kent. Hier proberen we je dat te verduidelijken.

23 pruik1Er zijn mensen die het voordeel van lang haar hebben en daarmee een vrouwelijk kapsel kunnen creëren. De meeste onder ons hebben die luxe echter niet. Overigens wil dit beslist niet zeggen dat degenen het met lang haar makkelijker hebben. Want zo makkelijk is het nog niet om mooie krullen, een staart of een andere coup (tijdelijk) te creëren. Hier gaan we vooral op de pruik in. Want, dat is toch een essentieel onderdeel voor een (complete) transformatie.

Kwaliteit

Er zijn legio mogelijkheden met pruiken. Je kan ze in alle kleuren en maten kopen: lang, kort, krullen, stijl, blond, grijs, zwart, brunette, noem maar op. Hier geldt in ieder geval wel dat er bijzonder veel kwaliteitsverschil is. Op het internet kun je vrij voordelig pruiken kopen. Echter, de kwaliteit van deze pruiken is beslist niet hetzelfde als die van specialshops. Er zitten minder haren in, de contouren van de pruik zijn zichtbaar of het is totaal onhandelbaar en blijft in één model zitten. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Vaak zie je aan een pruik ook direct de kwaliteit. Het loont hier dan ook om naar een winkel te gaan, zodat je zeker weet dat je waar voor je geld hebt. Natuurlijk geldt altijd voor welk doel je de pruik nodig hebt. Als je eens een keertje gewoon wat anders wilt of gewoon wat minder te besteden hebt, dan is zo’n pruik een prima alternatief.

Wat is voor mij een geschikte pruik ?

24 pruik3Dit is beslist persoonsafhankelijk. Het heeft alles met smaak en mogelijkheden te maken. Over smaak valt niet te twisten. Dat moge duidelijk zijn, maar enige rationaliteit is beslist geen overbodige luxe. Wij gaan er van uit dat je als vrouw wilt slagen en “passabel” wilt zijn. Als dat niet je doelstelling is kun je dit stuk het beste overslaan.
Een lange blonde pruik is heel mooi en zal bij velen ook mooi staan. Maar, wees er wel alert op dat je hierdoor meteen meer aandacht trekt. Het valt nu eenmaal op tussen een groep mensen. En mannen kijken vooral graag nog een keertje extra naar een blondine. Het zou toch jammer zijn als je daardoor als man herkend wordt. Overweeg dus ook altijd met wat voor doel je een pruik wilt gebruiken. Er zijn ontelbare andere (half)langharige pruiken met andere kleuren die ook prachtig en heel vrouwelijk zijn.
Je zult toch ook rekening moeten houden met de vorm van je gezicht en zelfs je oren. Ook de huidige mode kan van invloed zijn.
Het mooiste zijn haaraanvullingen en haarprothesen. Maar dan moet je wel al over een mooie haardos beschikken. Een volledige haaraanvulling (pruik) is noodzakelijk als er geen of vrijwel geen haar is, of als je iets compleet anders wilt. Dit laatste gaat voor veruit het grootste deel van de T*s op.

Synthetisch of echt haar ?

Pruiken (en haarstukken) worden van synthetisch of echt haar gemaakt. Beiden hebben zo hun voordelen: Synthetisch Vormvast. De eventuele krul is was-vast, Breekt en splijt niet. Kleurvast.Lichter in gewicht.Goedkoper dan echt haar.
Echt haar Kan geverfd of gepermanend worden.

Het opzetten

Het opzetten van een pruik is eenvoudig als u daarbij de volgende punten volgt:
Bepaal de achterkant van de pruik door te kijken waar het merklabel zit.
Neem de voorzijde van de pruik in de ene hand en de achterkant in de andere hand.
Druk de voorrand van de pruik op de plaats aan uw voorhoofd waar uw haarlijn begint.
Trek met uw andere hand de pruik naar achteren over uw hoofd.
Stop eventuele onder de pruik uitkomende eigen haar terug onder de elastische rand van de pruik.
Zet de pruik goed recht door de baleintjes linksboven het linker oor en rechtsboven het rechter oor beet te pakken en deze op gelijke hoogte te trekken. Zo schuift u de pruik naar links of rechts tot deze goed in het midden staat. Druk daarna de baleintjes naar binnen naar uw hoofd toe.
25 pruik5Voel of de elastische stelband te strak of te los om uw hoofd spant. Stel deze zo nodig strakker of losser door de pruik af te nemen en de klittenbandjes of stelhaakjes aan de achterkant te verplaatsen. Herhaal daarna 1 t/m 6.

Modelleer uw kapsel met een borsteltje zonder nopjes aan de uiteinden.
Controleer met een handspiegel of de achterzijde ook goed zit en geen eigen haar er onder uit komt.
Breng desgewenst pruikenlak aan.
You go girl …. !!

Onderhoud

Van een goede pruik kan men jaren plezier hebben; echter het vergt wel wat tijd en aandacht voor onderhoud. Maak er daarom een gewoonte van om de pruik na het dragen altijd goed uit te kammen voor je hem opbergt. Dat voorkomt dat er transpiratie in blijft zitten en de pruik gaat klitten.
Zet de pruik op een pruikenkop of berg hem netjes op in een (kartonnen)doosje. Gebruik nooit een afgesloten plastiek doos, want dan gaat de pruik ruiken. Dat komt omdat er altijd transpiratieresten van de hoofdhuid in de pruik blijven hangen.
Afhankelijk van het gebruik, moet de pruik ook wel eens gewassen worden. Als hij wat dof wordt en niet zo gemakkelijk meer te kammen is, is hij aan een wasbeurt toe.

26 pruik2Over het algemeen zijn de pruiken die door onze doelgroep gedragen worden van synthetisch materiaal. Gebruik daarom nooit je eigen shampoo, daar zitten te veel chemische stoffen in. Het beste is de pruik te wassen met een pruikenshampoo volgens de gebruiksaanwijzing van die shampoo. Dan goed uitspoelen onder een (bijna koude)stromende kraan, met de haren mee.
Behandel de pruik daarna met een pruikenbalsem, volgens de gebruiksaanwijzing van de balsem. Hierdoor wordt de vezel beschermd. Spoel het opnieuw goed uit.
Neem een handdoek, rol de pruik hier even in om het meeste water eruit te halen. Laat de pruik drogen zonder een directe warmtebron in de buurt. Het beste is deze op een speciaal standaardje te zetten waardoor de lucht er onderdoor en doorheen kan ventileren.
Wacht tot de pruik goed droog is. Daarna kan je hem met een grove kam, zonder nopjes, uitkammen en modelleren. De pruik is weer zo goed als nieuw. Belangrijk is om de pruik nooit te borstelen of te kammen als hij nog vochtig is !!
Bij pruiken van kunstvezel komt de krul of slag na wassing en droging vanzelf terug. Gebruik in geen geval krultangen omdat dan de kunstvezel beschadigd raakt.
Pruiken van echt haar kun je behandelen als echt haar.

Informatie

De tips op deze pagina hebben wij verkregen via Travestie speciaalzaak Travisage en de haarwerkspecialisten.

Borstprothese:

amolux-diamondBorstprothese en zelfhechtende borsten heb je in alle vormen en maten. Ook zijn ze verkrijgbaar in twee verschillende kleuren voor een lichte huid ivory en voor een donkere huid tawny.
Op de website www.contactbreastprosthesis.com zijn verschillende vormen en merken verkrijgbaar.
Met de laagste prijsgarantie en geen verzendkosten.

Op de website www.zelfhechtendeborsten.nl kunt u een afspraak maken om een paar borstprothese aan te meten info@zelfhechtendeborsten.nl.

Vorig artikelLeve de onduidelijkheid, genderfluïde is de trend
Volgend artikelGelukkig nieuwjaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in