Gedicht ter nagedachtenis aan onze vriend collega schrijver Holger Brandenburg.

holger brandenburg 04

Midden in ‘t leven
nog zoveel te geven
Idee en plannen te over
te snel voorbij
Voor ons was je een kei,
enig in je soort
We zetten ons leven
in jouw gedachten voort
Achter tranen van verdriet…
schuilt een glimlach van herinneringen…

Met al zijn levenslust en wilskracht heeft hij deze strijd niet kunnen winnen.
Na fijne jaren die wij met hem mochten beleven, hebben wij met veel verdriet afscheid moeten nemen van Holger Brandenburg (Johan Claes 57 jr.).

Onderstaand artikel auteur Holger verscheen 21 juli 2015 op www.travestie.org

Travestie Polizei,
De hele t-scene beheerst al jaren mijn leven. Travestie en transgenders er werd en wordt heel wat over geschreven. Het zijn terecht intrigerende mensen waarvan een heel deel zich zorgeloos amuseert en een ander deel moeilijkheden ondervindt met de “dualiteits beleving” en vaak moet worstelen met vooroordelen en/of schuldgevoelens.
De meeste ontmoetingen met gelijkgestemden gebeuren in clubs of op gerichte evenementen is omdat de wereld zelfs in de 21ste eeuw nog niet helemaal rijp is om het derde geslacht openbaar tussen de “genormaliseerde massa” te zien vertoeven. Jammer maar het betert…
Ik heb zo’n zeven jaar geleden kennis gemaakt met hun denken en doen en was er direct en onvoorwaardelijk door gefascineerd. Mijn bewondering en engagement zijn inmiddels gekende feiten. Wat mij betreft zijn het prachtige mensen die gestalte geven aan schitterende zelfzekere dames die hun vrouwelijkheid al dan niet sporadisch- erg intens en met veel plezier beleven. Ik ken er menige waarvan de passie en drive voorbeelden zouden mogen zijn voor “vrouwen van geboorte” en voeg er direct aan toe dat ik helemaal geen vrouwenhater geworden ben en hen zeker nog evengoed respecteer.travestie polizei (2)

Waar mooie lady’s zijn, vind je tegelijk hun bewonderaars maar over de ” t-lover” -zoals men dat noemt- vindt men helaas weinig terug op t-girl gerelateerde sites. Mannen die deze dames echt- maar dan ook echt- een warm hart toedragen zouden ook eens hun zegje mogen doen. Geloof me, naast de binken die enkel op seks uit zijn en in het daglicht niet met een travestie of transje willen gezien worden, zijn er ook nog heren die werkelijk geïnteresseerd zijn en veel respect betonen. Dat soort gevoelens mag ook eens geventileerd worden, deze dames zijn heus niet ongevoelig voor emoties van hun bewonderaars!

Bon, ik zal de spits afbijten met mijn verhaal. De hele t-scene beheerst al jaren mijn grijze kronkels en het was van aanvang af onvermijdelijk -en meer bepaald sinds het begin van mijn relatie met Sonja- om me op een of andere manier te profileren in transgender-land. Mijn visie was simpel: Als je wat ouder bent, niet welstellend en niet meer voldoet aan het ideaalbeeld, dan kan je maar beter speciaal zijn… (En ja, ik zie er echt niet uit in onderbroek en teenslippers). sonja en holger
De figuur in uniform met opschrift “Travestie Polizei” om het militaire karakter wat af te vlakken, werd al snel op vele party’s opgemerkt. Ik voelde me duidelijk in mijn sas.

Travestie meiden houden net zoals anderen van een portie humor maar ook niet minder van een diepgaander gesprek. De labeltjes van de strings en bh’tjes deskundig wegmoffelen, de stay-ups op gelijke hoogte trekken, de naad van de prikkelende nylons rechten, attenderen op bijwerken van make-up en controles op de strakheid van de bips werden al gauw goed onthaalde standaardprocedures. Tevens werden grappen, grollen en wederzijdse aandacht gesmaakt en bepaalden dikwijls de meeste tijd die ik doorbracht in een club. Langs de andere kant kon -en kan- elke meid bij me terecht met haar verhaal, haar emotionele beleving, haar twijfels, haar vreugdes, haar vragen. Nooit heb ik me anders moeten voordoen dan ik was (en nog ben), de speciale lady’s hadden van dag één al een speciale plaats veroverd in mijn hart. Zeker die ene die ik nog steeds mijn vriendin mag noemen.

Ik zou willen afsluiten met een boodschap aan hun aanbidders: Bied ongeveinsd respect, wees jezelf en tracht galant en humoristisch tegelijk te zijn. Ze zullen je appreciëren ook al ben je geen adonis.
Kom op heren, deel hier jullie verhaal want tenslotte maken ook wij deel uit van de gemeenschap die travestie en transgenders ten volle waarderen en respecteren!

Holger Brandenburg (Johan Claes) 27-11-59  22-04-16
overleden 22 april 2016 op 57 jarige leeftijd.

 

Vorig artikelSpiegelbeeld
Volgend artikel‘Schiet op met verbod op transgenderdiscriminatie’

17 REACTIES

 1. Onze Condoleance en heel veel sterkte aan een ieder die Holger heeft gekend .namens Hans & Constance uit Den Haag .

 2. We verliezen hier een goede vriend en een geweldig persoon. Holger had zijn hart verloren in de travestie-wereld en als er 1 iemand als travestielover mag bestempeld worden dan was het wel Holger.
  We misten heb al een tijdje door zijn ziekte maar nu het definitief is zullen heel wat travestiehartjes traantjes laten.

  Rust in vrede mijn lieve vriend.
  Catharina

 3. Net nu het zo goed ging tussen ons moest je afscheid nemen schat, we hadden amper tijd om dat in schoonheid te doen zo agressief sloeg die vreselijke ziekte toe.
  Iemand die je niet gaat missen heeft je nooit écht goed gekend lieveling
  Sonja

 4. Rust zacht lieve Holger,
  Je was een echte tgirl lover en zeer graag gezien in ons wereldje en we zullen je erg missen.
  Angela & Joy

 5. Strijd gestreden en helaas verloren we zullen je missen Holger
  veel sterkte toe gewenst aan vrienden vriendinnen en nabestaande
  Trava Lilly Gorinchem

 6. Ik weet nog de dag dat ik je voor het eerst ontmoete in de Limo al gouw zijn wij goede vrienden geworden, hebben leuke tijden meegemaakt.
  Weet je nog dat ik jou thuis kwam halen en dat je enkel één kous droeg om iets te verbergen als je voor het raam stond, hilarisch was dat, die foto heb ik nog steeds.
  Ik ben blij dat we met jou en je Sonneke, Jasper en Eva nog eens opstap zijn geweest naar den draak en je hield de moet er in ook al wisten we allemaal wat er ging aankomen, en dat ik nadien je stem nog eens aan de foon kon horen voor je ons verliet..
  Ik ga je missen en als ik nog eens naar een party zal gaan zal je in mijn gedachten er altijd bij zijn(eerder kijkend of je er niet bent).
  Ik zeg geen vaarwel mijn vriend we komen elkaar wel nog tegen en dan geven we er nog eens een lap op.
  Dat je over de T-lady’s zult waken ginder boven dat weten we als geen ander.
  Stefanie Crown(DW)

 7. Het definitieve afscheid valt zwaar…meerdere malen maakten we de que pasa onveilig,ook als vriend was je altijd n luisterend oor,
  we hadden nog plannen om terug de draad op te nemen, zonder jou zal niets nog t zelfde zijn,ik zeg je geen vaarwel maar tot ziens mijn vriend…

 8. Slaap zacht Holger, woorden schieten mij tekort, ik zag je helaas niet zo vaak maar elke keer opnieuw toverde je een glimlach op mijn gezicht. Je was een pracht van een mens! Wherever you may go, I hope you find find peace happiness and love and this not a goodbye, someday, somewhere we will meet again! Forever in our hearts!
  Heel veel sterkte en moed toegewenst aan de naaste familie, vrienden & partner

 9. Amai,dit nieuws te vernemen komt verdorie hard aan. Tuurlijk wisten we wat er ging komen, maar toch blijf je hopen op het tegenovergestelde. Zeker met zo iemand als jij. Jouw visie,je optimisme,je lach….Allemaal zo aanstekelijk en ontegensprekelijk.
  Ook al ben je er dan fysisch niet meer,je zal zeker en vast nog veel over de tongen rollen. Wij zullen je missen lieverd, met jou in gedachten ga ik proberen om geen traanje te laten….Oeps het is al te laat xxx

 10. Telkens als ik naar mijn facebook kijk ontbreekt er iets. Jij liefste Holgie bent er niet meer en dan besef ik shit, ik ben mijn maatje kwijt. De uren die we met elkaar gechat hebben.. .moest je al die berichten op papier printen zou er een serieus bos voor nodig zijn. En al die leuke uitstapjes die we samen deden waar we zo veel goede herinneringen aan hadden… ik zal ze missen. Je had de kunst om ook iedereen bij elkaar te brengen en houden. Nu na vier maand merk ik dat enorm. Ik zal je nooit vergeten en ben blij je ontmoet te hebben in mijn leven. Bedankt voor al je steun en vriendschap.

 11. Ik leerde Holger kennen tijdens de t-girl party in december 2012. Wat me direct opviel was hoe galant en behulpzaam hij was voor t-girls. Naarmate de jaren vorderden kwamen we elkaar dikwijls tegen in het kleine t-girl wereldje. Veel mooie foto,s heb je van ons gemaakt. Maar binnenkort gaan we elkaar weer zien. Het leven op de planeet aarde is maar een heel klein stukje! Dus tot binnenkort. Kisses, Gina

 12. Rust zacht Holger. Ondanks je positieve berichten die ik (recent) nog op messenger van je mocht ontvangen bleek de realiteit toch bitterhard… Veel sterkte aan de nabestaanden.

 13. Holger wat mis ik jou, ik wil je steeds bellen heb je nummer nog en die zal ik nooit verwijderen, ik ben bijna een jaar post-op en wat had ik graag dat je daarbij was, en heb ondertussen een schat van een man leren kennen, je zal hem ook sympathiek vinden, misschien heb jij hem wel gestuurd want je bent de enige uit mijn “vriendenkring” dat veel van mij weet en dat ik niet in een goede situatie zit, en hopelijk komt het allemaal goed en als de kans erin zit dat ik naar de anderenkant van de wereld ga verhuizen zodra hier alles is opgelost, zal ik ginder een roze ballon oplaten met je foto en briefje voor wie die ballon vind om hier een berichtje te posten.
  Je zit nog steeds in mijn hart.
  Stefanie Crown(DW)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here