Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: vlogs, blogs en Instagramaccounts van trans* jongeren die hun verhaal vertellen. Van hun transitie tot de eerste keer, bijna niets blijft onbesproken. Maar wat vaak vergeten wordt, is de oudere generatie van trans* personen. De pioniers die nog geen sociale media hadden of überhaupt enige informatie over het trans* zijn. In haar boek Nieuwe Namen zet Eveline van de Putte die trans* ouderen in de kijker. Ontroerende en inspirerende verhalen vertellen hoe zij hun plekje in de maatschappij zochten.

“Er zijn maar weinig volwassenen die van naam veranderen.” Zo begint het voorwoord van Eveline. Maar liefst achttien trans* ouderen komen aan het woord en gaan dieper in op hun zoektocht naar een nieuwe naam en identiteit. Het boek is allesbehalve langdradig dankzij de unieke verhalen van elk individu. Bij elk verhaal ben je een tikkeltje meer verbaasd, benieuwd of ontroerd.

Variatie

Het boek slaagt erin om de juiste facetten van de verhalen uit te lichten. Zo blijf je geboeid tot je de laatste pagina hebt omgeslagen. Daarnaast komt er ook een heel spectrum van personen en genderidentiteiten aan bod. Niet enkel trans* mannen en trans* vrouwen, maar ook travestieten en crossdressers. Mensen met een migratieachtergrond, met jobs van grafisch ontwerper tot sekswerker, allemaal worden ze voorgesteld. Ze vertellen bijvoorbeeld waarom ze al dan niet voor een operatie zijn gegaan. Ook de beleving van de partners komt duidelijk naar voren. Dankzij die variatie is Nieuwe Namen een ware ontdekkingstocht.

Uitgebreide toelichting

Dit boek is méér dan gewoon wat dagboekverhalen op een rijtje. Het bevat niet alleen een duidelijk overzicht van de ervaringen van de trans* ouderen, maar besteedt ook ruim aandacht aan wetenschappelijke toelichting. In het nawoord verklaart Paula Vennix, transgenderdeskundige, waarom deze verhalen nodig zijn. Verder geeft ze meer uitleg over prangende vragen en diverse woordenschat. Een sterk aspect is dat ook daar verder wordt gekeken dan de binaire hokjes van man en vrouw.

Je voelt de conclusie waarschijnlijk al aankomen: ik raad dit boek sterk aan. Het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden: van ontspannen leesvoer tot studiemateriaal, van jezelf ontdekken tot sensibilisering van het trans*thema. De combinatie van gevarieerde verhalen, wetenschappelijke onderbouwing en inlevingsvermogen, maken dit boek tot een must-have.

Interesse in het boek? Bestel je exemplaar bij Kartonnen Dozen.

Bron: https://zizo-online.be/article/13167
17/07/2018 – 09:10

Inke Gieghase

Foto: AD.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here