Personen van hetzelfde geslacht kunnen geregistreerd partnerschap aanvragen in Montenegro

Het parlement van Montenegro heeft woensdag voor de legalisatie van het geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht gestemd. Montenegro is het eerste Europese land buiten West-Europa en de Europese Unie waar homostellen en lesbische stellen op papier een koppel mogen vormen.

42 van de 81 parlementariërs stemden voor het wetsvoorstel, dat een jaar geleden nog in het parlement sneuvelde. De tegenstanders onthielden zich woensdag van stemming.

Met de nieuwe wet krijgen homostellen en lesbische stellen bij een geregistreerd partnerschap dezelfde rechten als heteroseksuele koppels, met uitzondering van de mogelijkheid om een kind te adopteren. De wet treedt binnen een jaar in werking.

Hoewel lhbti-stellen met het geregistreerd partnerschap niet exact dezelfde rechten krijgen, reageert LGBT Forum Progress verheugd op het nieuws. De Montenegrijnse belangenorganisatie spreekt van een “historische stap vooruit in de strijd voor gelijke rechten voor lhbti’ers in Montenegro”.

Premier Dusko Markovic en president Milo Dukanovic zeggen eveneens erg blij te zijn met de nieuwe wet. Volgens hen bevestigt die dat de “Europese waarden” in Montenegro aanwezig zijn. Het Balkanland wil graag lid worden van de Europese Unie en is daar al jaren over in onderhandeling.

De regering kondigde eerder een actieplan voor de periode 2019-2023 aan om de positie van lhbti’ers in het land te verbeteren. Daarin wordt onder meer voorgesteld dat agenten en zorgmedewerkers antidiscriminatietrainingen gaan volgen. Het plan leidde tot kritiek vanuit conservatieve hoek.

Bron: https://www.nu.nl/buitenland/6061801/montenegro-legaliseert-partnerschap-tussen-personen-van-hetzelfde-geslacht.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here