all-the-people All the People auteur Emily Besa en Bernd Ott

Het boek « All the People » is het onderwerp van een tentoonstelling, en zal gedurende een beperkte tijd verkocht worden in de boekhandel Tulitu.
“All the People” door Emily Besa en Bernd Ott verkent het genderspectrum op een persoonlijk niveau door mensen uit Amsterdam, Berlijn, Londen, Los Angeles en New York, die op hun eigen manier uiting geven aan en bezig zijn met hun gender, te portretteren. Ze identificeren zich als transgender, genderqueer, drag performers, of identificeren zichzelf op generlei wijze. Het zijn hun verhalen en hun portretten, zoals ze zelf wensen getoond te worden.

19 November 2016 – 16u30-18u30: Vernissage Expositie “All the People”
Boekhandel TULITU, Vlaamsesteenweg 55, 1000 Brussel

the-art-of-being-normal Wie is nou normaal’ auteur Lisa Williamson

Vanaf 21 september 2016 in het Nederlands vertaalt en verkrijgbaar in de boekhandel

David weet al zijn hele leven dat hij een meisje wil worden. Maar alleen zijn twee beste vrienden delen zijn geheim – zelfs zijn ouders hebben geen idee. Leo komt van een andere school. Er is daar iets gebeurd waar hij niet over wil praten. Maar als Leo het op een dag voor David opneemt en een jongen tegen de grond slaat, ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap tussen de twee jongens, die ieder een groot geheim met zich meedragen. Een hartveroverend verhaal van een jongen die een meisje wil zijn.

De roman verdient alle aandacht vanwege de invoelende portrettering van een transgender tiener.

Lisa Williamson is van 22 tot en met 25 september 2016 in Nederland. Ze is hoofdgast bij het Young Adult-evenement YALfoort (in Amersfoort) en bij boekhandel De Vries in Haarlem.

© Nederlandse vertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier, 2016 Omslag en illustraties: Alice Todd, 2015 Nederlandse rechten Lemniscaat b.v., Vijverlaan 48, 3062 hl Rotterdam, 2016 isbn 978 90 477 0849 0 nur 285 Copyright © Lisa Williamson, 2015 Oorspronkelijke titel: The Art of Being Normal First published in Great Britain in 2015 by David Fickling Books, 31 Beaumont Street, Oxford, ox1 2np
ISBN: 978 90 477 0849 4

 aldus sybren van micha meinderts Aldus Sybren

Roman over een trans man Aldus Sybren

Aldus Sybren is een prachtige mix van de klassieke coming-of-age en het zeer actuele thema genderdysforie. Sybren is pas gescheiden en verhuist na twintig jaar Amerika terug naar Rotterdam.
Single homoman

Afgezien van zijn oom kent niemand hem daar en weet niemand dat hij drie jaar geleden nog door het leven ging als vrouw. In zijn nieuwe land, zijn nieuwe lijf en in zijn nieuwe rol als single homoman probeert Sybren uit te vinden wat hij wil, en met wie. Terwijl heimwee en twijfel aan hem knagen, maakt hij langzaam nieuwe vrienden, maar Sybren ontdekt ook dat een nieuwe start maken lastiger is dan hij hoopte.
Micha Meinderts

Toen Micha Meinderts (Gouda, 1981) geboren werd, besloot de dokter dat hij een meisje was; Micha dacht daar zelf, al sinds hij zich kan herinneren, anders over. Tijdens zijn studie Media en Informatie Management werkte hij bij diverse uitgeverijen en onderhield hij de website van De Griezelclub. Later verhuisde hij naar Amerika, waar hij werkte als schrijver en webdesigner. Doordat lezers ervan uitgingen dat zijn boeken door een man geschreven waren, stak een oud verlangen de kop op: zichzelf zijn. Hij begon zijn transitie van vrouw naar man, scheidde van zijn echtgenoot en keerde terug naar Europa, waar hij in 2014 officieel zijn naam en geslacht veranderde. Sindsdien probeert hij uit te vinden wat voor man hij eigenlijk is en hoe hij zijn leven opnieuw vorm kan geven. In zijn roman Aldus Sybren vertelt hij zijn verhaal.

 een bijzondere leifde marian geurtsen Een bijzondere liefde auteur Marian Geurtsen

Als op een doordeweekse dag je partner vertelt dat hij graag verder wil als zij, sta je aan het begin van meer dan één transitie. Het overkwam Marian Geurtsen en haar eigen ervaringen vormden de aanleiding van dit boek.

“Het gevoel dat je moet pionieren als je partner aan een transitie begint. Je belt niet even naar je moeder zoals over het koken van de rode kool: ‘zeg ma, hoe ben jij daar mee omgegaan toen pa voorstelde om als vrouw verder te leven?’ Er zijn weinig voorbeelden en nog steeds lopen veel relaties stuk. Dit is het boek dat ik had willen lezen toen ik zelf aan het begin stond. Met ervaringen van anderen en antwoorden op vragen als ‘kun je eigenlijk lesbisch worden?’”

Marian Geurtsen
Marian Geurtsen

In dit boek zijn gesprekken met 14 partners van transgenders gebundeld, waarin de volgende thema’s aan de orde komen:

• Hoe ga je om met praktische problemen? • Hoe ziet je relatie met een transvrouw of transman eruit? • Wat doet de transitie met jou als partner? • Wat zijn de voorwaarden gebleken om als stel een transitie te overleven? • Wat doet het met je kinderen? • Wat komt er allemaal op je af als je partner in transitie gaat? • Wat betekent het dat de partner verlies en rouw ervaart? • Verandert de relatie als de transgender verandert? • Wat doet de transitie met de identiteit van de partner van de transgender?

‘Een bijzondere liefde’ verschijnt 10 juni 2016. U kunt het nu al bestellen en in de voorverkoop ontvangt u € 3,00 korting (na 10 juni kost het boek € 22,95)

Feestelijke presentatie met bijzondere gasten, borrel en signeren. 10 juni 2016 aanvang 17:00 uur
Toegang gratis, aanmelden via info@savannahbay.nl
Boekwinkel: Savannah Bay
Telingstraat 13, 3512 GV Utrecht (stad)

Bestellen:
http://www.uitgeverijvanbrug.nl/pages/webshop_detail.php?artikel_id=115

dagboek van een transseksueel Dagboek van een transseksueel auteur Son Snelders

Boek geeft een goed beeld hoe men dacht in de jaren 70 van de vorige eeuw.

De auteur van het eigenlijke dagboekgedeelte in dit werk is een Belgische vrouw-man transseksueel die als meisje werd geboren en de naam ‘Sonja’ kreeg.

We merken algauw dat transseksualiteit een complex probleem is en uitermate belastend voor de persoon die ten slotte gedwongen wordt te leven in een permanente contradictie met zichzelf, met een permanente scheiding tussen lichaam en psyche.

Dit thema wordt in essentie behandeld door Steven de Batselier, licentiaat in de psychologie, dokter in de criminologie, prof. aan de faculteit rechten, school voor criminologie van de K.U.L., in het nawoord van dit boek. Hij heeft ook een privé-praktijk als therapeut, is auteur van verscheidene werken en realiseerde enkele films over persoonlijkheidsafwijkingen.

De Nederlandse boekhandel -Kapellen ISBN 90-2890-042-X Boek is alleen verkrijgbaar op 2e hands boekenwebsite’s
Dnb uitgave 1975

Maan Gaby den Held Maan auteur Gaby den Held

Deze verbeeldingsrijke roman is niet bepaald het doorsnee verhaal over verliefde pubers. Maan woont met zijn excentrieke moeder Saskia, de weduwe van de rijke koopman Lambert Humalda, in een groot huis aan de rand van het Friese Dantumadiel. Rik is verliefd op de beeldschone Maan, maar raakt in verwarring als deze hem vertelt dat hij eigenlijk een meisje is. Dit is nog maar het begin van een aaneenschakeling van onfortuinlijke avonturen die hen langs treiterige rugbyspelers, adellijke kikkermensen en de onderwereld van Amsterdam voert.

Bijzonder aan deze roman is dat de hoofdpersoon transgender is (jongen naar meisje), maar dat dit niet ‘geproblematiseerd’ wordt. In die zin: het is een gegeven. Het thema is vooral ‘anders’ zijn. De hoofdpersonen zijn: Buitenstaanders die vroeger als kind op het schoolplein zijn gepest. Omdat ze rood haar hadden. Omdat ze niet van voetballen hielden. Omdat ze zich als jongen meer meisje voelden of andersom. Maar ze hebben zich herpakt. Ze gaan met opgeheven hoofd door het leven.

Trailer
https://vimeo.com/139863663

You Tube

Verkrijgbaar bij Bruna en Bol.com. ISBN, 9789086841240

 petra de sutter (OVER)LEVEN auteur Petra De Sutter

Het verhaal van Petra De Sutter en haar strijd als transvrouw, arts en politica (V)
‘(Over)leven’ is het strijdlustige levensverhaal van een inspirerende vrouw die geen uitdaging uit de weg gaat.
Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe en vruchtbaarheidsspecialiste terug op de bepalende momenten in haar leven. Petra De Sutter levert in haar boek interessante inzichten over de uitdagingen waar we op vlak van vruchtbaarheid voor staan.
Ze graaft diep in haar jeugd en in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht en het doorzettingsvermogen gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is?petra de sutter01Petra De Sutter (1963) is arts-gynaecoloog en hoofd van de Afdeling voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent, waar ze patiënten met vruchtbaarheidsproblemen helpt. Daarnaast is ze hoogleraar aan de Universiteit Gent, gecoöpteerd senator voor de Vlaamse politieke partij Groen en lid van de Raad van Europa. Samen met journaliste Elke Lahousse (Knack Weekend) tekende ze haar verhaal op. Petra De Sutter | (Over)leven – Mijn strijd als transvrouw, arts en politica | ISBN 978 90 223 3221 4 | € 19,99 | verschijnt: 29 februari 2016

Verkrijgbaar: Standaard boekwinkel, Bruna, Bol.com

men with Marjolein_wm Men with make up  auteur Marjolein van Hout Drag Queen fotoboek

Full-color fotoboek met foto’s van Nederlandse en Belgisch Draq Queens. Met oa: Charite La Bustier, Janey Jacke, Lady Galore, Vinyl Desertstorm, Victoria False, Chrystal Conners, en vele andere
info@marjoleinvanhout.nl
Verkrijgbaar bij Bruna en Bol.com

MonicaMijnVaderMonicaMijnVader Monica mijn vader auteur Maaike Sips

Veertig jaar lang was mijn vader gewoon mijn vader. Totdat hij op een zondagmiddag in januari 2012 bekende dat hij altijd al een vrouw wilde zijn. Hij was bijna 67 en had net afscheid genomen als wethouder van de Gelderse gemeente waar hij woonde. Opeens was daar Monica.

Monica had haast. Ze was als de dood dat ze als man haar graf in moest en het hele traject van een geslachtsverandering kon makkelijk drie jaar in beslag nemen. Tijd om afscheid te nemen van de man die ik altijd als mijn vader had gekend was er niet, maar Monica begreep wel dat ik er behoefte aan had om haar hele leven terug te spoelen om te zien waar ze vandaan kwam. Waarom was ze pas zo laat op het toneel verschenen? En hoe was ze al die tijd in staat geweest om haar mannenrol te spelen? Het was alsof ik mijn vader pas echt leerde kennen toen zij er was.

Het verhaal van mijn vader loopt parallel aan de ontwikkeling van het het taboe op transseksualiteit, dat nog maar net doorbroken wordt. Monica groeide op in een tijd waarin er bij het grote publiek nog niks over bekend was, laat staan dat je je zomaar kon laten opereren. De medische wereld zag transgenders (die toen nog niet zo werden genoemd) als psychopaten die alleen met intensieve therapie geholpen konden worden. Snijden in een gezond lichaam was nergens voor nodig. Op het moment dat de hulpverlening goed op gang was en het onderwerp meer bekendheid kreeg, had mijn vader al een heel maatschappelijk leven opgebouwd waaruit geen weg meer terug leek. Totdat Cees met pensioen ging en Monica zich niet langer op de achtergrond wilde houden.

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/nieuws/maaike-sips-monica-mijn-vader

Monica, mijn vader verscheen najaar 2015 bij Uitgeverij Podium.
Verkrijgbaar bij bol.com

 boek dwaalsporen jacques brooijmans Dwaalsporen auteur Jacques Brooijmans

Joost en Daniël zijn dertien en wonen in een tehuis. Ze raken goed bevriend en gaan steeds vertrouwelijker met elkaar om. Ze delen hun diepste geheimen, over hun familie en over hun worstelingen met het ‘jongen zijn’. Vooral Daniël worstelt daarmee, hij voelt zich een meisje in een jongenslichaam. Na verloop van tijd vormen ze een drie-eenheid met Mira, een meisje uit het nabijgelegen dorp. Aan het begin van het verhaal is het duidelijk dat de drie-eenheid uit elkaar gevallen is. Daniël is er niet meer. Wat is er precies gebeurd? Joost en Mira halen herinneringen boven aan het afgelopen jaar. Verkrijgbaar bij Clavis of bol.com

 boek am your man auteur marjan brandenburg I am your man auteur Marjan Brandenburg

Je bent vrouw maar wordt uiterlijk aangezien voor man, die je in wezen ook wilt zijn. Wanneer mensen je stem horen, fronsen ze hun wenkbrauwen. Je hoort ze denken: oh, is dat een vrouw?
De hoofdpersoon van dit boek is transseksueel. Hij voelt zich man, maar zit in het lichaam van een vrouw. Hij besluit zijn lichaam te veranderen door middel van hormoontherapie en een geslachtsoperatie. Zijn partner, waarmee hij als vrouw al was getrouwd, staat volledig achter hem en steunt hem in zijn hele proces.
Aan de hand van de levensgeschiedenis van een transseksueel, maakt dit boek inzichtelijk wat transseksualiteit betekent. Met het doel transseksuelen een handvat te geven bij keuzes in hun leven werkte de hoofdpersoon mee. Het is een openhartig, makkelijk leesbaar boek, waarbij alle aspecten van transseksualiteit aan de orde komen, met veel foto’s, operatie schetsen en gedichten.
2010 Verkrijgbaar bij bol.com

 boek gender legs erica de winter Genderlegs auteur Erica de Winter

vrouw, transman, wij….en toen? Verteld wat ze altijd heeft geweten betekent dat ze wordt doodgeslagen. Niet vertellen en doen alsof betekent dat ze wordt doodgezwegen. Zichzelf zijn en taboes doorbreken, maakt zijn transitie tot een slechte B-film. ‘Hij’ zat in het lichaam van een ‘zij’. Hij ontmoet iemand die daar een boek over wil schrijven, om anderen te helpen en het taboe van transgenders te doorbreken. Vastbesloten om aan de wereld te laten zien dat ze doodnormale mensen zijn. Met een normaal leven, normale vrienden en normale seks. Zij had nooit kunnen bedenken, dat het schrijven van dit boek, zulke verstrekkende gevolgen zou hebben! Erica de Winter schrijft met Genderlegs haar eerste boek.

http://ericadewinter.nl

Verkrijgbaar bij bol.com

 boek mooie-jongens-foerier-maria-500x500 Mooie jongens auteur Maria Fourier

Lucia wordt Luc in het boek MOOIE JONGENS van Maria Foerier. De jonge transman gaat van Nijmegen naar Venetië om een nieuw leven te beginnen. Een onorthodoxe roman over sekse en identiteit, over levens die elkaar kruisen op cruciale momenten, in een verhaal dat de lezer vanaf de eerste pagina in zijn greep houdt.
Lucia is voor de buitenwereld een mooie jonge vrouw. Wat de anderen niet zien, is dat Lucia eigenlijk Luc is. Broer Simon weet ervan, maar is erop tegen vanwege hun incestueuze relatie.
Voor Luc het groene licht krijgt van het transgenderteam voor de definitieve ingreep, moet hij eerst een volledig jaar kunnen leven als een man. De vader van Luc grijpt deze kans met beide handen om hem in ballingschap naar Venetië te sturen, in de hoop dat zijn “dochter” na enkele maanden met hangende pootjes zal terugkeren. De kersverse vriend Ron gaat met Luc mee, maar zegt niet waarom.
Verkrijgbaar bij Vrolijk

 boek my husband wears my clothes auteur peggy j rudd My Husband Wears My Clothes auteur  Peggy J. Rudd

My Husband Wears My Clothes is the first book to be written by the wife of a crossdresser. “Clothes don’t make the man” has a new meaning. Dr. Rudd addresses many of the questions frequently asked by the spouses, families, and friends of men who cross gender lines and candidly explores the related emotions that range from frustration to elation
Verkrijgbaar bij Amozon.com

 boek een goeie travestiet zie je niet auteur rene stoute Een goeie travestiet zie je niet auteur Rene Stoute

Als René Stoute debuteerde de schrijver in 1982
In 1991 publiceerde ‘Een goeie travestiet zie je niet’ (1994). Het boek gaat over travestie en over wat Stoute het laatste taboe noemde: `Kan een man een vrouw worden?’
In datzelfde jaar zei hij in een interview: ,,Ik beschouw mezelf als een jongensmeisje of meisjesjongen. Waarom zou dat niet kunnen? Een man die af en toe een rokje draagt? Met seks heeft het weinig te maken. Die drijfveer is vervaagd. Het gaat om identiteit. Het kostte me jaren getob voor het zover was. Als vierjarige was ik al gebiologeerd door vrouwenkleren. Thuis loop ik graag en femme rond.”
Als Renate Stoute lukte het de auteur zich de vrouwelijke bestaansvorm te creëren, waar ze zo naar verlangde. Ze formuleerde: ,,Ik wilde eindigen als een niet meer zo jonge vrouw in een nieuwbouwwijk.
Verkrijgbaar bij Uitgeverij Atlas Contact B.V, en te leen bij mediatheek stichting transgender Eindhoven

 Kostas tachtsis griekse schrijver Het wisselgeld auteur Kostas Tachtsis 

Hij had zich voorgenomen in zijn leven zoveel mogelijk de liefde te bedrijven. Dat, en nog een stuk of wat goede boeken schrijven. En hij heeft het allebei gedaan.

We hebben het over Kostas Tachtsis, de Griekse schrijver die een te bewogen leven leidde om een omvangrijk oeuvre na te laten. In “Een diplomatieke geschiedenis”, één der novellen uit “Het wisselgeld” beschrijft hij hoe hij net als zijn vader, van jongs af nooit in staat was plannen voor de toekomst te maken; hij leefde “van de ene dag in de andere, als ik er al over nadacht deed ik dat eerder instinctmatig, met mijn onderbewustzijn, dan met mijn verstand” en voelde afkeer van het idee “dit ene, onherhaalbare leven dat ons ten deel is gevallen”, door te brengen met van het begin tot het eind maar één beroep uit te oefenen, van al die beroepen die op de wereld bestaan.

Kiezen is uitsluiten. Daar gruwde hij van. Hij wou alles. Ik ken dat gevoel. “Er waren zo veel dingen die iemand voor zijn dood kon ondernemen en die wilde ik allemaal doen, althans zo veel als ik kon”. Tachtsis zwom beroepshalve door vele watertjes; zo was hij op een blauwe maandag zelfs stationschef in een onooglijk station, ergens verloren in de Australische outback. Toeristengids in Griekenland was hij ook een tijdlang. Soms had hij het moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen en dan sloeg hij er zich door met die andere kunst die hij ook bijzonder goed verstond : overdag man zijn, en ’s nachts vrouw. Op het einde van zijn leven deed hij het louter voor het genot zich een begeerlijke vrouw te voelen, achternagezeten door geile mannen, die bereid waren te betalen. Ook daarin was hij perfectionist. Hij leek sprekend op de jonge knappe koningin Sofia van Spanje, zei hij zelf, en de mannen die hij meenam naar hotelkamers of naar zijn appartement verkeerden in de volmaakte illusie een vrouwelijk hoertje aan de haak geslagen te hebben.

Ik herinner mij nog goed de boekbespreking in het literair supplement van NRC-Handelsblad, waar “Het wisselgeld” aan bod kwam, uitgegeven bij Bert Bakker in 1989. De recensent vermeldde Tachtsis zijn opmerkelijk nachtleven als travesti-hoertje, ik wreef mijn ogen uit en kon moeilijk aannemen dat dit letterlijk te interpreteren was. Die man deed dus waar ik toen amper nog dierf aan denken…?! Sindsdien is er wel veel veranderd, moet ik toegeven. Maar indertijd heb ik het boek zelf niet durven lezen, hoewel het op mijn vriendin haar nachtkastje lag te wenken. De Nederlandse vertaling is vandaag volledig uitgeput en onvindbaar op de tweedehandsmarkt, maar vorige zomer heb ik de Franse vertaling uiteindelijk dan toch gevonden. De raakpunten waren confronterend. Een vader die snolt in een compromitterend dagboek. De wanhopige geilheid van een veel oudere gehuwde man “Maar toen hij mij begon te vertellen dat ik zo’n atletisch lichaam had en dat hij mijn spieren wilde testen, was mijn dronkenschap plotseling over, …”; de ontdekking van het ijdele genot zich begeerd te weten door een waanzinnig verliefde man (vgl. “Stel je voor, mannen die om hem elkaar met messen te lijf gingen. Zouden ze op een dag elkaar ook te lijf gaan om MIJ, in plaats van mij met vijf drachme af te schepen, of met een vrijkaartje voor de bioscoop?” – p. 111 in De Vreselijke Rechterstoel, uitg. Bert Bakker) ook al blijft het lichamelijk genot afwezig (“zo kwam ook nooit, maar dan ook nooit, een verzadiging” (p. 308 in De Vreselijke Rechterstoel), maar wordt het ruimschoots gecompenseerd door de egostrelende roes zich het onderdanige lustobject te voelen….!!

Kostas Tachtsis
Kostas Tachtsis

Als puber was Tachtsis getuige van soldaten die in de rij stonden voor het plaatselijk wijkbordeel. Zijn moeder en tante gaven enkel als minachtend commentaar “Tja, zo zijn mannen nu eenmaal..”. Maar de kleine Tachtsis zijn verbeelding raakte over haar toeren: “wat zou ik graag eens daarbinnen zijn – als klant of als een van de twee vrouwen, dat deed er niet toe, als ik maar deel had aan wat ze daar deden of het in elk geval met eigen ogen kon zien, in plaats van het mij alleen maar te hoeven verbeelden”. Als klant of als hoer, het was allemaal even goed voor hem, als hij maar deel kon uitmaken van die mysterieuze vitale oerkracht die ons tot elkaar drijft (p. 236, Vreselijke Rechterstoel). Om af te ronden dit nog, zoals reeds vermeld : Tachtsis was zo een danige perfectionist dat hij moeilijk vooruit raakte met zijn literaire productie, die dan ook heel beperkt bleef (“Maar elke keer als ik er weer voor ging zitten om een vierde hoofdstuk te schrijven, las ik eerst het voorafgaande en ik vond er veel te veel fouten in zitten en bleef aan het verbeteren. Daarna schreef ik alles in een schoolschrift in het net (“De Rode Mantel”, p. 77 in “Het Wisselgeld”). Ook die worsteling is mij niet vreemd… Ooit hoorde ik iemand zeggen over de lectuur van een of ander boek “het was net of ik de beschrijving van mijn eigen leven onder ogen kreeg. Ik wou er niet in verder gaan omdat het einde mij beangstigde.” Men kan hier begrip voor opbrengen… : Tachtsis werd in 1988 door een klant gewurgd in zijn Atheens appartement.
Mag ik u iets vragen ? Bestook aub Bert Bakker met het verzoek tot een heruitgave van zijn werk. Tachtsis verdient het!

Pauline.

 

 boek de macht van meneer miller auteur charles den tex  De macht van meneer Miller auteur Charles den TexVerschenen in 2005 bij De Geus Pocket
Michael Bellicher werkt voor een van de grootste adviesbureaus ter wereld. Alles waar hij van droomt lijkt binnen handbereik. Tot zijn jongere broer na vijf jaar Amerika onverwachts terugkeert. Michael herkent hem niet meer na een emotionele confrontatie stort hij in.bij De Geus Pocket.

 

 

 

 

Vorig artikelFilm, serie en documentaire
Volgend artikelEuforie, mijn coming out

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in