Het Brexit referendum waar 51% van de deelnemers stemde vóór een Brexit en 48% tegen kan gevolgen hebben voor de transgenderrechten in de UK en de EU.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een goede reputatie op het vlak van transgenderrechten mede omdat de Britse regering uitspraken van het Europees hof voor de Rechten van de Mens overneemt. Na uittreding uit de Europese Unie kan een wettelijk vacuüm ontstaan, verworvenheden kunnen op de helling komen te staan door een nieuwe gelijkheidswetgeving. Het land vormt samen met Malta, België, Nederland, Spanje, Portugal, Zweden, Denemarken en Kroatië de voortrekkersgroep van holebi- en transgenderrechten in Europa.

Het Verenigd Koninkrijk heeft 73 zetels in het Europees Parlement op een totaal van 751 parlementsleden. De Britse parlementsleden vormen 9,7 procent van alle parlementsleden in Europa. Na een definitieve Brexit zullen de Britse vertegenwoordigers verdwijnen uit het Europees Parlement. De machtsverhoudingen worden daardoor door elkaar geschud en onzekerheid dreigt. Het is te vroeg om te beoordelen of de uittreding van de UK effect zal hebben op toekomstige stemmingen in het Europees Parlement omtrent wetten die de emancipatie van transgenders bevorderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here