Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een overleg opgestart met holebi- en transgenderverenigingen om holebifobie en transfobie in Brussel aan te pakken.
Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) wil niet meer wachten op een interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie. Interfederaal betekent dat alle beleidsniveaus betrokken zijn: België, Brussel, Vlaanderen en Wallonië.

Het Brussels plan zal uitgaan van een integrale aanpak en focust zowel op discriminatie op het werk en bij dienstverlening als op geweld en intimidatie. 90% van de holebi’s heeft al een gewelddadig incident meegemaakt. Drie op de tien heeft al zwaar fysiek geweld ervaren.

“We mogen niet passief toekijken op het geweld ende discriminatie die de LGBTQI-gemeenschap ervaart. Daarom voorzien we in ons plan niet minder dan 23 acties die problemen op verschillende domeinen in kaart brengen én corrigeren”, zegt Bianca Debaets in een persbericht. “De komende dagen wordt overleg met de sector opgestart. Doel is om het actieplan aan te vullen met verschillende bijkomende ideeën.”
Actiepunten
De staatssecretaris geeft enkele voorbeelden van actiepunten:
Speciale vormingen voor de politie;
Lessen op school over seksuele oriëntatie en genderidentiteit;
Slachtoffers van holebifoob en transfoob geweld blijven aansporen klacht in te dienen;
Brussel wil praktijktests invoeren.
Voor een aantal remedies moet ook de federale regering stappen zetten. Staatssecretaris Debaets hoopt dat het Brussels actieplan inspirerend kan zijn voor het nationaal actieplan dat zou komen van het federaal kabinet voor Gelijke Kansen.
Federaal
“We hebben een erg grote holebigemeenschap in Brussel. En van de ongeveer 200 Belgische LGBT+-verenigingen zijn er ruim vijftig ingeschreven en actief in het Brussels Gewest. We zijn het aan hen verschuldigd om voortrekker te zijn en garant te staan voor gelijke rechten voor iedereen. Onze diversiteit is een verrijking voor onze stad en samenleving. Laat ons dat overal in het land uitdragen”, aldus Debaets.

Een sneer naar federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA)? “Ik weet niet wat er in het verleden gebeurd is, maar ik heb sinds mijn aantreden de voorbereiding van een nieuw plan in gang gezet. Hopelijk is een eerste versie daarvan midden december klaar”, zegt Demir in De Morgen.

Bron: https://zizo-online.be/article/12405, De Morgen

 

Vorig artikelAmerikaanse rechtbank blokkeert transgenderban Donald Trump
Volgend artikelTeddy Geiger komt uit de kast als transvrouw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in