De Amerikaanse staat Californië keurde op 28 augustus een resolutie goed die de autonomie van intersekse personen en hun recht om te beslissen over mogelijke ingrepen ondersteunt. Hiermee is het de eerste staat in de Verenigde Staten die het geven van hormonen en het uitvoeren van onnodige operaties op intersekse kinderen veroordeelt.

Sinds de jaren 60 opereren dokters in de Verenigde Staten (en elders ter wereld) routinematig intersekse kinderen. De operaties gebeuren voordat de kinderen oud genoeg zijn om zelf inspraak te kunnen hebben of te kunnen beslissen of ze die operaties wel willen. Bepaalde ingrepen zijn medisch nodig, maar vaak zijn operaties puur cosmetisch. De claim van de dokters is in dit geval dat het het kind zou helpen een plaats te vinden in de maatschappij. Dit soort operaties zijn medisch gezien onnodig, onomkeerbaar en traumatiserend.

Decennialang al voeren intersekse activisten acties tegen dit soort medische ingrepen. Eerdere pogingen in 2016 en 2017 tot dergelijke resoluties in Indiana, Texas en Nevada, waren onsuccesvol maar hebben de weg gebaand voor deze resolutie.

Een baby kan geen toestemming geven

De niet-bindende resolutie roept wie in de gezondheidszorg werkt op om het welzijn van intersekse kinderen voorop te stellen. Om de patiënten individuele zorg te bieden die hun recht respecteert om zelf beslissingen te maken. Om medische of chirurgische interventies uit te stellen tot het kind in staat is om zelf mee te beslissen.

Senator Scott Wiener diende de resolutie in. Hij reageerde dat deze operaties enkel uitgevoerd moeten worden met de toestemming van de persoon die geopereerd wordt. “Een baby kan die toestemming niet geven.”

Kimberly Zieselman van interACT: Advocates for Intersex Youth (een organisatie die de rechten van intersekse personen beschermt, red.) laat optekenen dat de staat van Californië met de resolutie een sterke boodschap van steun uitspreekt aan jonge intersekse personen. Ze krijgen het recht om beslissingen te nemen over hun eigen lichaam en identiteit. Ze hoopt dat dit intersekse tieners en jongvolwassenen de kracht geeft hun intersekse kenmerken te omarmen en te begrijpen dat ze niet alleen zijn.

Bron: HRW, Teen Vogue, NBC News Bron: https://zizo-online.be/article/13250 auteur: Ro Van Hamme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here