Catalonië schrapt eis psychiatrische diagnose genderdysforie

Transgender mensen in het Spaanse Catalonië hebben niet langer een diagnose genderdysforie nodig om te kunnen starten met hormoontherapie.

Transseksualiteit is in Catalonië niet langer een ziekte, zo heeft het publieke gezondheidszorgsysteem besloten. Het is overwinning voor trans minded Barcelona waarbij de minister van gezondheidszorg in Catalonië vergaande bevoegdheden geeft aan de eerste lijn zorg.

Minister van gezondheidszorg Antoni Comin maakt het nieuws op 24 oktober jl, bekend tijdens de presentatie van het nieuwe model voor transgender mensen ‘genaamd trans’. Met dit model is Spanje een pionier in Europa, aldus de minister.

De minister Comin stelt; “Het bestaande model ging uit van transen, als psychiatrisch zieken. In het vernieuwde model staan de universele rechten van de mens centraal.”

Het nieuwe model maakt korte metten met de eis voor de psychiatrische diagnose genderdysforie, als startpunt voor hormoontherapie en later eventuele chirurgische ingrepen. Het model richt zich op laagdrempelige hulp voor de hele groep transgender mensen.

Een medisch centrum (CAP) in Barcelona centraliseert specialistische transgender zorg. Transgender mensen worden aangesproken met hun gewenste genderidentiteit. Transgenders die lichamelijk willen veranderen, verwijst het centrum door naar medisch specialisten. Tevens faciliteert het centrum controle op hormoonhuishouding en veranderende botdichtheid.

Auteur: Debby

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *