België, in juni 2019 besliste het Grondwettelijk Hof dat de Wet op Genderregistratie niet volledig is en in strijd met het recht op zelfbeschikking. Daaronder valt ook de vermelding van M/V op de identiteitskaart. Die onderverdeling sluit nu non-binaire en genderfluïde mensen uit en zorgt ervoor dat blijven we hangen in onnodige stereotypering op basis van van een toegewezen geslacht.

De beslissing van het Hof kwam er op vraag van çavaria, Genres Pluriels en Rainbow House Brussels. Het was daarna aan de regering om dit praktisch uit te werken zoals aangekondigd in het regeerakkoord.

Çavaria blij met voorstel afschaffen M/V-registratie op identiteitskaart

De Minister van Justitie stelt in zijn beleidsnota voor de M/V-registratie op onze identiteitskaart te schrappen.

Çavaria is blij met dit voorstel. Zo wordt het recht op zelfbeschikking gerespecteerd. En kunnen we evolueren naar een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn zonder de onnodige, stereotyperende en beperkende onderverdeling op basis van toegewezen geslacht.

Nood aan publiek debat

Het afschaffen van de genderregistratie heeft impact op heel wat rechts- en maatschappelijke domeinen. Het is dan ook belangrijk dat er een uitvoerig, publiek debat gevoerd wordt waarbij alle relevante stemmen aan bod komen.

Het is belangrijk dat deze beslissing zo breed mogelijk gedragen wordt. Daar draagt çavaria graag aan bij.

Genderstatistieken en medische gegevens

Genderstatistieken zijn belangrijk voor het meten en bestrijden van structurele discriminatie op basis van gender. Daarnaast is het belangrijk dat om medische redenen de juiste informatie verzameld wordt. We hopen dat hier bij de praktische uitwerking rekening mee gehouden wordt en hebben er alle vertrouwen in dat dit ook lukt zonder zichtbare of onzichtbare genderregistratie.

Bron: https://www.cavaria.be/cavaria-blij-met-voorstel-afschaffen-m/v-registratie-op-id

Vorig artikelVerzonnen schrikbeelden over trans personen horen niet thuis in de krant
Volgend artikelLange wachtlijsten in de transgenderzorg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in