Is niet enige die oproept tot haat en geweld: “Er bestaan er tientallen bij ons”

Dit weekend is een chatgroep, Criminal System, aan het licht gekomen die LGBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) viseert en zelfs fysiek zou aanvallen. De geplande geweldplegingen worden vervolgens gefilmd en gedeeld in de chatgroep. Bij nader onderzoek blijken er nog veel andere groepen op het net te circuleren, die oproepen tot haat en geweld, zowel tegen holebi’s, transgenders, als tegen andere bevolkingsgroepen.

De laatste dagen doken online een aantal filmpjes op waarin mensen fysiek aangevallen werden. Deze filmpjes circuleerden op Criminal System en in groepen op Telegram, respectievelijk een Instagramkanaal en een berichtenapp, waar leden en volgers zich negatief over LGBT’s uitlaten en oproepen tot geweld tegen hen. In sommige gesprekken wordt zelfs geld aangeboden om hen af te tuigen.

Een filmpje dat in Kessel-Lo in Leuven is opgenomen, is viraal gegaan. Het toont een jongen die tegen de grond wordt geslagen en in mekaar wordt gemept. Het slachtoffer krijgt ook een trap tegen het achterhoofd. De jongen moet finaal onder bedreiging zijn excuses aanbieden.

Volgens sommige bronnen moest hij dat doen omdat hij homo is, al spreekt het parket dit intussen tegen. Andere filmpjes van Criminal System waarin  mensen worden aangevallen,  worden nog onderzocht. Mogelijk houden die wél rechtstreeks verband met de homohaat in de gesprekken.

In Criminal System, dat tot gisteren 600 leden telde, zitten vooral jongeren met een Tsjetsjeense achtergrond, maar er zitten ook jongeren met een Belgische, Nederlandse en Noord-Afrikaanse achtergrond tussen.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/08/17/chatgroepen-die-aanzetten-tot-homohaat-en-geweld-tegen-lgbt-s/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here