Is niet enige die oproept tot haat en geweld: “Er bestaan er tientallen bij ons”

Dit weekend is een chatgroep, Criminal System, aan het licht gekomen die LGBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) viseert en zelfs fysiek zou aanvallen. De geplande geweldplegingen worden vervolgens gefilmd en gedeeld in de chatgroep. Bij nader onderzoek blijken er nog veel andere groepen op het net te circuleren, die oproepen tot haat en geweld, zowel tegen holebi’s, transgenders, als tegen andere bevolkingsgroepen.

De laatste dagen doken online een aantal filmpjes op waarin mensen fysiek aangevallen werden. Deze filmpjes circuleerden op Criminal System en in groepen op Telegram, respectievelijk een Instagramkanaal en een berichtenapp, waar leden en volgers zich negatief over LGBT’s uitlaten en oproepen tot geweld tegen hen. In sommige gesprekken wordt zelfs geld aangeboden om hen af te tuigen.

Een filmpje dat in Kessel-Lo in Leuven is opgenomen, is viraal gegaan. Het toont een jongen die tegen de grond wordt geslagen en in mekaar wordt gemept. Het slachtoffer krijgt ook een trap tegen het achterhoofd. De jongen moet finaal onder bedreiging zijn excuses aanbieden.

Volgens sommige bronnen moest hij dat doen omdat hij homo is, al spreekt het parket dit intussen tegen. Andere filmpjes van Criminal System waarin  mensen worden aangevallen,  worden nog onderzocht. Mogelijk houden die wél rechtstreeks verband met de homohaat in de gesprekken.

In Criminal System, dat tot gisteren 600 leden telde, zitten vooral jongeren met een Tsjetsjeense achtergrond, maar er zitten ook jongeren met een Belgische, Nederlandse en Noord-Afrikaanse achtergrond tussen.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/08/17/chatgroepen-die-aanzetten-tot-homohaat-en-geweld-tegen-lgbt-s/

Vorig artikelDe Poolse kunstenares Joanna Grochowska toont in Antwerpen haar werk ‘Faceless Human Formes’.
Volgend artikelSamen naar een nieuwe wereld

1 REACTIE

  1. Wat ontzettend aannemelijk, beschreven. Vooral het beeld dat geschetst wordt door de samenleving zou best een wijziging tot een open mind mogen zijn, als ik het vergelijk met sterrenbeelden heb je een geboortemaand, maar ook een ascendant. Het is een lijn van lichamelijke en geestelijke acceptatie. Betreurend is dat het verschijnsel eerst ontdekt wordt door jou als je merkt dat er lichamelijk of geestelijk een + ontstaat. maar ook je ring van mensen om je heen zullen dit moeten plaatsen. Sommige raken mensen kwijt of hebben juist een nieuw netwerk. Ik zou graag willen zien dat de beschrijving wat meer naar de persoon wordt getrokken i.p.v. het stigma er omheen. De geestelijke ontwikkeling van Gender is dusdanig een traject dat aandacht verdiend. Dit geld ook voor andere talenten want creativiteit staat voorop in ontwikkeling. Hoe dan ook ga door met deze positieve platform.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in