Officier van justitie liet Manning afgelopen week voor de zoveelste maal arresteren omdat ze weigert te getuigen tegen klokkenluiderssite WikiLeaks

Oud-legeranalist zat eerder dit jaar meer dan 60 dagen vast omdat ze toen ook weigerde verklaringen af te leggen. Chelsea weigert omdat ze niet gelooft in de eerlijke bedoelingen van de justitiële onderzoekers.

Manning analyseerde militaire inlichtingen voor de US Army vanuit Irak en lekte in april 2010 op de onthullingenwebsite WikiLeaks 700.00 overheidsdocumenten en video’s en geheime overheidsinformatie.

Mannings bekendste onthulling was de uitschakeling in Irak van een groep van 10 burgers en twee journalisten van Reuters door de Amerikaanse militairen. De burgers waren bezig een groep ouders met hun kinderen te evacueren. Vanuit een militaire helikopter werd het een en ander gefilmd en werden de onschuldige mensen doodgeschoten door de Amerikaanse militairen. Chelsea Manning zat een gevangenisstraf uit van 35 jaar in de militaire gevangenis Fort Leavenworth. Ze werd door president Obama vervroegd vrijgelaten kort voor zijn aftreden als president van Amerika.

Haar coming out maakte zij in april 2010 toen zij als Army Intelligence Analyst vanuit Bagdad een e-mail verzond naar haar leidinggevende. In de e-mail beschrijft zij haar worsteling met haar gender identiteit; een foto met blonde pruik voegde zij bij haar e-mail. Haar leidinggevende Sergeant Paul Adkins informeerde zijn meerdere niet tot het moment dat Manning werd gearresteerd.
Kort na haar arrestatie maakte Manning haar coming out wereldkundig en verklaarde niet langer als Bradley door het leven te gaan maar als Chelsea.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here