Een openbare basisschool in Bodegraven heeft een transseksuele medewerker op non-actief gesteld. Volgens adjunct-directeur S. Sipkens van Het Palet ging de conciërge te snel en leidde dat tot onrust bij ouders en kinderen. Een lichtbruine rok, hoge hakken en veel sieraden: Ken Sanchez is meer vrouw dan man en trots op zijn recente metamorfose. Sinds hij een paar maanden geleden – samen met zijn echtgenote en twee dochters – het besluit nam een transseksuele operatie te ondergaan, viel een jarenlange last van zijn schouders.

De mensen op Het Palet waren minder enthousiast. Hem werd vriendelijk doch dringend verzocht zijn werkzaamheden als conciërge te beëindigen. Ook was hij niet meer welkom als voorleeskracht en op spelletjesochtenden. Sanchez zit door een auto-ongeluk gedeeltelijk in de ziektewet en was jarenlang als manusje-van-alles werkzaam op school. Hij versierde zes uur per week de ramen, schilderde de muren en reorganiseerde de bibliotheek. ,,Toen ik vertelde dat ik een transitie zou ondergaan, reageerde de school aanvankelijk positief’, vertelt Ken, die nu Kendra wil worden genoemd. ,,We spraken af dat ik niet zou provoceren door van de ene op de andere dag met rokjes door het gebouw te lopen. Ik droeg dan ook altijd een lange broek en een wijd T-shirt om mijn borsten te verhullen. In de lessen wereldoriëntatie en seksuele voorlichting in de hoge groepen is transseksualiteit besproken en dat werd goed opgepikt door de leerlingen.’ Wat er daarna mis ging, blijft gissen. Volgens adjunct-directeur S. Sipkens hield Sanchez zich niet aan de afspraken. ,,En dat terwijl we heel voorzichtig met deze materie wilden omgaan, om de kinderen niet te shockeren’, aldus Sipkens. ,,Op een gegeven moment begon de verandering van Ken in een vrouw zo duidelijk te worden dat sommige ouders er moeite mee kregen. Dan krijg je geouwehoer en dat is niet goed voor de rust op school en dus niet goed voor de kinderen.’ Sanchez, wiens vrouw achter zijn transformatie staat, ontkent dat. ,,Ik heb nooit geprovoceerd. Juist omdat ik snap dat het moeilijk te begrijpen is voor kinderen en ouders, heb ik me ingehouden. Ik had mijn haar in een lage paardenstaart, zoals wel meer mannen hebben. En ik deed een heel klein beetje mascara op mijn ogen. Verder had ik androgene kleren aan. Ik liep er echt niet bij zoals vandaag. Ben je gek! Dat doe ik pas sinds het vorige week geëscaleerd is. Alleen kreeg ik door de hormoonbehandeling heel snel borsten. Daar ben ik zelf ook van geschrokken. Van de kinderen heb ik trouwens nooit rotopmerkingen gekregen. Die hebben er geen problemen mee.’

Hoeveel en welke ouders van de – witte – basisschool Sanchez liever zagen vertrekken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here