De Vlaamse en Federale overheid in België werken aan drie onderzoeken over interseksuele mensen.

1. Federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) financiert een onderzoek over de prevalentie (hoe vaak interseksuele mensen geboren worden) en een zorganalyse.
2. Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) financiert een onderzoek naar levenservaringen van volwassen intersekse personen en brengen de ervaringen en noden van ouders bij geboorte en opvoeding van een intersekse kind in kaart.
3. Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) gaat voor de Raad van Europa een rapport schrijven over interseksuele mensen. Het rapport zal ‘Promoting the human rights of and elimination discrimination against intersex people’ heten. ‘Het promoten van mensenrechten van en het elimineren van discriminatie tegen interseksuele mensen’.

Wat zijn interseksuele mensen? Is een toestand waarin iemand seksuele kenmerken heeft die geassocieerd worden met beide geslachten. Iemand is geboren, met zowel mannelijke als vrouwelijke genitaliën. Tijdens de ontwikkeling van een foetus worden er eierstokken of testikels ontwikkeld. De foetus in de baarmoeder ontwikkelt zich in zowel vrouw als man.

Verwachte wetswijziging voor transmensen in 2017.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) werken aan regels die een juridische geslachtsverandering mogelijk maken zonder dat noodzakelijk sprake is van een hormonenbehandeling, verplichte sterilisatie of geslachtsoperaties. Of daar nog begeleiding bij moet komen kijken, ligt nog niet vast.
Wetgeving mag geen belemmering zijn om over te gaan tot geslachtsverandering. Er mag dus geen eis tot sterilisatie, medische ingreep of hormonenbehandeling meer bestaan.

Sommige transgenders willen simpelweg niet zo ver gaan met de zware medische ingrepen die de wet nu voorziet. Bovendien zijn de ingrepen niet zonder risico, duur en gaan er vaak lange wachttijden mee gepaard. “Het feit op zich dat men juridisch als vrouw of man erkend wordt, los van bepaalde fysieke kenmerken, volstaat voor sommigen. De erkenning op zich door de overheid is van belang voor hen.
Wanneer Geens de nieuwe regels aan de ministerraad zal voorleggen, ligt nog niet vast. CD&V voelt zich alvast gesteund door het regeerakkoord, rechtspraak van het mensenrechten hof, de Jogjakarta-principes van de VN en een resolutie van de Raad van Europa.

Bron foto: http://plazilla.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here