Een lekker middagje sporten, het lijkt zo simpel, maar voor veel transgenders is het niet eenvoudig om hun plek te vinden in de sport.

Het komt vaak voor dat een transgender niet kan deelnemen in het mannen- of vrouwenteam waar ze zich thuisvoelen of zich niet welkom voelt in de kleedkamer. Ook voelen transgenders zich soms niet comfortabel met hun lichaam en dat is niet bevorderlijk voor het plezier in sporten. Veel transgenders stoppen tijdens hun transitie met sporten en pakken die niet vanzelf weer op. Sporten moet voor iedereen leuk zijn. Daarom is de Transgendergroep Nijmegen een sportgroep voor transgenders begonnen: om lekker te bewegen en ook nog andere transgenders te ontmoeten. Het is het eerste initiatief van zijn soort in Nederland.

“Dit betekent zeker niet dat we ons terug trekken uit de maatschappij of niet werken aan bredere acceptatie van transgenders in de sport.” vertelt Yousf Abbasay, zelf sportleraar en vrijwilliger bij de Transgendergroep, “We nodigen nadrukkelijk vrienden, familie en andere sportclubs uit en organiseren regelmatig workshops. We hopen door contact met andere sportclubs onze bezoekers de gelegenheid te geven ook elders te gaan sporten. Maar dat is voor veel transgenders een erg grote drempel, daarom zetten we in op eerst samen beginnen met sporten in een veilige omgeving.”

De transgender sportgroep zal in februari 2017 van start gaan en vanaf dat moment iedere eerste zondag van de maand een aantal sporten doen in de avonduren. De variatie is breed, van wandelen en zwemmen tot kung fu, klimmen en apenkooien. Dit alles is bedoeld om voor elk wat wils aan te bieden en rekening te houden met jong en oud, fit en minder fit. De nadruk ligt niet op competitie of prestatie maar op gewoon gezellig samen in beweging zijn. En natuurlijk hoeven bezoekers niet te kiezen uit een mannen- en vrouwenteam of kleedkamer!
Dankzij steun van de Gemeente Nijmegen is deelname het eerste jaar gratis. Het gehele programma van 2017 is te vinden op www.transgendernijmegen.nl/sport/
–-
Contactgegevens voor de redactie:

www.transgendernijmegen.nl

info@transgendernijmegen.nl

Yousf Abbasay, 06-87748712

Rense Havinga, 06-12319587

Cas van Mieghem, 06-14674846

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here