Voer de url in in uw browserhttps://vimeo.com/74658229

Openluchttheater Rucphen schrapt uitvoeringen Klaveren Vrouwke

RUCPHEN – Toneelverenigingen uit Rucphen zijn diep teleurgesteld dat vier uitvoeringen in de open lucht rond het Klaveren Vrouwke in september niet doorgaan. Vanaf maart waren de voorbereidingen op het stuk dat in een weiland bij Skidôme zou worden opgevoerd al in volle gang. Maar de organisatie krijgt het financiële plaatje niet rond en heeft het spektakel afgeblazen. 

Volgens vice-voorzitter André Verstijlen van de vorig jaar opgerichte Stichting Openluchttheater Rucphen, is er nog een gat van 20.000 euro in de begroting. Dat risico durft de organisatie die had gerekend op meer sponsorinkomsten niet te nemen. ,,Zelfs met vier uitverkochte avonden eindigen we diep in de min. Bezuinigen kunnen we niet meer. Voor iedereen is dit een enorme kater, want het enthousiasme was groot”, zegt hij.

Voor Rucphense begrippen zouden de uitvoeringen een uniek spektakel worden omdat alle toneelgezelschappen uit de gemeente erbij betrokken waren. Nooit eerder waren die samen om gezamenlijke iets te doen. Aan het stuk zouden 28 toneelspelers en ruim vijftig figuranten meedoen.

Sponsors die al een bijdrage hebben overgemaakt naar de stichting, krijgen binnenkort hun geld terug. De totale kosten voor de uitvoering waren geraamd op ruim 80.000 euro. ,,Wij hadden gehoopt via diverse fondsen voldoende geld binnen te krijgen, maar dat is niet gelukt. Op een tekort van 20.000 euro zijn wij gestrand. Triest, maar het is niet anders”, zegt Verstijlen.

Bron BNdeStem

Het klaveren Vrouwke

Geert Schrauwen alias het Klaveren Vrouwke was een legendarische smokkelaar voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog in en rondom de gemeente Rucphen. Hij verkleedde zich in travestie met kleding van een zwangere vrouw of non. Onder zijn kleding was voldoende plaats om smokkelwaar te verbergen. Vanuit zijn woonplaats Sint Willebrord (‘t Heike) ging hij op weg om zijn goederen af te leveren in België (Horendonk Den Uil).

België was tijdens de eerste wereldoorlog bezet door de Duitsers en Nederland was neutraal. Er ontstonden in die tijd gewelddadige smokkelroutes om levensmiddelen en andere goederen naar Vlaanderen te vervoeren. De smokkelwaar bestond uit boter, zeep, tabak en petroleum. Door hele arme streken, gehuchten met markante namen zoals de ‘Dood’ en de ‘Zoek’ wisten tien duizenden Belgische mensen en gewonde Engelse militairen hun weg te vinden naar Nederland. Nooit eerder hebben Nederlanders zoveel mensen opgevangen, die vluchtten voor een oorlog.

De Duitsers besloten een ijzeren gordijn te bouwen op de Belgisch- Nederlandse grens. De barrière in de vorm van een metershoge prikkeldraad stond onder stroom.
Het gebied in West Brabant was heel arm en stroom was in die jaren voor veel mensen een luxe die ze zich niet konden permitteren. Veel mensen vonden de dood aan die prikkeldraad omdat ze niet bekend waren met elektriciteit.
De smokkelaars ontdekten de isolerende werking van hout. Met behulp van vier planken die scharnierden in de vorm van een kist werd een manier gevonden om veilig smokkelwaar en mensen naar de andere kant van de grens te brengen.

De meest legendarische smokkelaar was het Klaveren Vrouwke. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan het feit dat bij verschillende kaartspellen de klaveren vrouw altijd troef is. Zijn vermomming als vrouw werkte effectief. De grenswachters in die tijd waren op zoek naar mannen die smokkelden. Een vrouw of non was in die tijd geen verdacht persoon.
Het Klaveren Vrouwke werd steeds beruchter en daardoor werd de jacht op hem/haar steeds heftiger. Geert was fier op zijn successen en in het plaatselijk café in België waar zijn lief werkte en woonde en in zijn woonplaats was zijn naam en bijnaam een publiek geheim. Meer dan honderd jaar geleden op 5 mei 1916, het was een snikhete vrijdagmiddag, werd hij dood geschoten niet ver van de grens.
Niemand weet waar ‘het Klaveren Vrouwke is begraven’. In die tijd was het gebruikelijk om controversiële overledenen in een achteraf hoekje op het Katholieke kerkhof anoniem te begraven. Op de Belgisch-Nederlandse grens in het bos tussen de Lange Schouw (Nederland) en het Geboortebos (België) staat het monument ter nagedachtenis van Het Klaveren Vrouwke.

In de gemeente Rucphen is een fietsroute door de Rucphense Heide uitgezet die langs het monument van het Klaveren Vrouwke loopt. Ook hebben plaatselijke muzikanten een liedje geschreven over de avonturen van Geert. De gemeente Rucphen heeft een aantal verhalen en sagen gebundeld in een boek.

Op 7, 8, 9 en 10 september 2017 voert de Stichting Openluchttheater Rucphen in samenwerking met plaatselijke toneelverenigingen uit de vijf kerkdorpen het grootse toneelstuk ‘Het Klaveren Vrouwke’ op. René Meeuwis schreef het toneelstuk en Peter Hermans is de regisseur. Met dertig acteurs en honderd figuranten wordt het toneelstuk gespeeld op een perceel aan de Bosheidestraat in Rucphen.
Op een idyllische wei verscholen tussen de bomen wordt een theater gebouwd en de juiste sfeer gecreëerd met levende dieren en geluid. Bij slecht weer worden voorzieningen getroffen om de bezoekers droog te kunnen laten genieten van het verhaal van ‘Het Klaveren Vrouwke’.
Stichting Openluchttheater Rucphen is op zoek naar acteurs en figuranten die het plaatselijk dialect spreken. Neem contact op met André Verstijlen, bestuurslid van de stichting.

Productie wordt op een unieke locatie opgevoerd in de Gemeente Rucphen, en is gelegen op een stuk weiland omgeven door bospercelen ten zuid-westen van het Skidome, in de driehoek: Bosheidestraat-Kozijnenhoek-Baanvelden te Rucphen (Gemeente Rucphen). Er is voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig.

Openluchttheater
Locatie
Parkeergelegenheid
Speeldata:
Donderdag 7 september 2017 aanvang: 20.30 uur (sponsorvoorstelling) gecanceld
Vrijdag 8 september 2017 aanvang: 20.30 uur gecanceld
Zaterdag 9 september 2017 aanvang: 20.30 uur gecanceld
Zondag 10 september 2017 aanvang: 20.30 uur gecanceld

Foto: Corine Roks
De genoemde data kunnen nog veranderen de komende maanden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here