Al lang voor de corona-crisis maakte t-lady Fiona de Wilde clips waarbij ze zichzelf meerdere keren filmde. Een werkwijze die geknipt is voor de anderhalve meter samenleving. Ze komt immers niet in de buurt van andere muzikanten en uiteindelijk staat er toch een hele band te spelen.

Hoewel Fiona ook wel nummers van andere artiesten opneemt, is haar grote held David Bowie. Bowie was natuurlijk in feite ook één van de eerste artiesten die koketteerde met het transgender-gedachtegoed. Zo had hij op de hoes van Hunky Dory een jurk aan en zijn personage Ziggy Stardust was beslist androgyn, zowel qua kleding als qua makeup.

De afgelopen tijd heeft Fiona weer een aantal Bowie-nummers opgenomen. Hieronder vertelt ze welke en waarom ze dat gedaan heeft. Door op de link te klikken kun je het nummer bekijken en beluisteren.

Ziggy Stardust

“Dit personage heeft de hele jeugdcultuur op zijn grondvesten doen schudden. David Bowie was Ziggy Stardust en geen van zijn latere personages (the thin white duke, Alladin Sane of the Goblin King) heeft ooit die impact gehad. Het nummer zelf is natuurlijk ook prachtig. Uit de tekst blijkt dat Ziggy heel goed gitaar kon spelen (“boy, could he play guitar”) maar het nummer bevat geen gitaarsolo. Dat heb ik in mijn versie rechtgezet. Aan het eind hoor je de solo zoals ik vind dat Ziggy hem had kunnen spelen.”

https://www.youtube.com/watch?v=c653rqUo_So

Cactus

“Dit nummer is niet geschreven door David Bowie maar door Black Francis van The Pixies. Bowie speelt deze cover op zijn album Heathen. In het nummer zit ook een knipoog naar travestie. De ik-persoon mist zijn vriendin en vraagt haar of zij haar jurk aan hem wil opsturen zodat hij die kan dragen: ‘Sitting here wishing on a cement floor, Just wishing that I had just something you wore, I put it on when I go lonely, Will you take off your dress and send it to me?’. Later in het nummer gaat het nog verder en vraagt hij of zij zich wil verwonden aan een cactus, het bloed aan haar jurk afvegen, en daarna die jurk naar hem opsturen. Je moet wel een erg rijke fantasie hebben om zoiets te bedenken.”

https://www.youtube.com/watch?v=UYmb2iAfEnY

Stay

“Dit nummer heeft een van de mooiste intro’s uit de rockgeschiedenis. Het kostte mij enige tijd om het goed strak te spelen, maar toen het er eenmaal inzat klonk het gewoon erg lekker. Ik had dit nummer eerst gemonteerd met een donkere achtergrond, maar dat beviel me niet. Daarna heb ik een stadsskyline bewerkt naar roodtinten en dat zag er gelijk heel tof uit. Zo is het dus gebleven.”

https://www.youtube.com/watch?v=gF3nFtx6_VA

Auteur en artist Fiona

 

Vorig artikelVeilig Gebruik Van Binders In Corona-Tijden
Volgend artikelTen onrechte toegang ontzegd tot vrouwen-wc’ op Techniek College Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in