Het woord genderneutraal staat in de top-10 van ergerlijkste woorden van 2017. Gisteren maakte het Instituut voor de Nederlandse Taal dit bekend. In november deed het een oproep om de irritantste woorden van afgelopen jaar in te sturen. Op basis van de verschillende inzendingen uit Nederland en Vlaanderen stelde het instituut voor beide taalgebieden een top tien samen. Sinds gisteren kan er een week lang gestemd worden op wegmetdatwoord.org, en op 7 december worden de verliezers van dit jaar bekendgemaakt.

Wie nu denkt dat het wel weer de “boze, witte man” zal zijn die dit woord in de top tien heeft doen belanden heeft het mis. Vorige maand werd er bijvoorbeeld op de bijeenkomst van de Alliantie Genderdiversiteit ook al heftig over het woord genderneutraal gediscussieerd. Niet alle aanwezigen snapten trouwens meteen wat er dan mis was met dat woord. We waren toch voorstander van de initiatieven van de Gemeente Amsterdam, de Nederlandse Spoorwegen en de HEMA, die dit jaar in het nieuws kwamen?

Ja, dat wel. Maar het probleem is, dat mensen het gevoel hebben dat ze iets wordt afgepakt. Natuurlijk is dat helemaal niet de bedoeling: mensen en instellingen die zich genderneutraal willen uitdrukken hopen daarmee juist de vrijheid te vergroten. Maar het woord neutraal komt echt heel grijs over. Het doet denken aan overdreven voorzichtigheid, iedereen te vriend willen houden, vooral niemand voor het hoofd willen stoten.

Misschien is het woord dus niet zo goed gekozen. Zou genderVRIJ dan een betere keuze zijn? Of ligt het ook aan gender? Misschien is het Nederlandse publiek langzamerhand wel genderMOE!

Bron: Vereniging Genderdiversiteit Nederland: STEUN ONS WERK EN WORD NU LID

1 december 2017 door Evelien

https://www.vereniging-genderdiversiteit.nl/2017/12/gendermoe/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here