Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben een grotere kans op de zeldzame kankersoort ALCL. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. De laatste jaren is een grote stijging te zien van het aantal gevallen in Nederland.

Nederlandse pathologen en plastisch chirurgen van het UMC Maastricht en VU Medisch Centrum hebben voor het eerst in kaart gebracht hoe vaak ALCL voorkomt bij deze vrouwen. Ook waren er nog niet eerder harde cijfers bekend over het risico op het ontstaan van deze vorm van lymfeklierkanker.

“De belangrijkste stap die we hebben kunnen maken, is dat we van schattingen en relatieve risico’s naar absolute risico’s zijn gegaan. Dat doen we nu als eerste in de wereld”, zegt Daphne de Jong, patholoog aan het VU Medisch Centrum.

Over de risico’s was nog weinig bekend

Nederland kan als enige land ter wereld het risico op deze kankersoort berekenen omdat alleen hier alle pathologieverslagen in een landelijke databank worden opgeslagen. Er zijn hier 200.000 vrouwen met siliconen borstprotheses, blijkt uit het onderzoek. Dat is 3,3 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 70 jaar.

Alma Klaver is een van die vrouwen. In 2007 werd bij haar borstkanker geconstateerd, waardoor haar borsten verwijderd moesten worden. Een jaar later kreeg ze een borstreconstructie met siliconen borstimplantaten. Over de risico’s was nog weinig bekend.

Ik wilde liever een gezond lijf dan borsten, maar ik wist niet van dit risico.

Alma Klaver, voormalig kankerpatiënt

Maar vorig jaar kreeg ze voor de tweede keer kanker. ALCL werd geconstateerd, gerelateerd aan haar borstprotheses. “Ik was in shock. En ik was heel boos, op alles en iedereen. Ook op mezelf. Ik wilde liever een gezond lijf dan borsten, maar ik wist niet van dit risico.”

Een ophoping van kwaadaardige cellen

De vorm van kanker is een reactie op het vreemde materiaal van de prothese. Een afweerreactie is op zich normaal, zegt René van der Hulst, plastisch chirurg en een van de onderzoekers. “Het wordt een soort litteken. Dat is te vergelijken met het hebben van een splinter in je lichaam.”

Hij vervolgt: “Maar heel soms ontstaat er een abnormale reactie om de prothese heen, en krijg je een ‘lymfoom’: een ophoping van specifieke cellen van je lymfekliersysteem. Die zijn te bestempelen als kwaadaardig.”

De onderzoekers stelden vast dat dit is gebeurd bij 32 patiënten tussen 1990 en 2017, gemiddeld twee gevallen per jaar. Maar bijzonder genoeg stijgt het aantal. “In 2017 hebben we 11 patiënten geïdentificeerd”, zegt patholoog De Jong. “En dat is verontrustend.”

ALCL is een vorm van kanker van het immuunsysteem, ook wel lymfeklierkanker genoemd. Het ontstaat in de witte bloedcellen.

De kans op het krijgen van deze vorm van kanker wordt groter naarmate vrouwen ouder worden, omdat het lichaam dan langer is blootgesteld aan de siliconen borstprothesen. Bij vrouwen van 50 jaar is de kans op deze kankersoort 1 op 35.000. Bij 70-jarige vrouwen is dit 1 op 12.000. Bij 75 jaar is dit 1 op 7.000.

Hoe de siliconen borstprothesen de kanker veroorzaken is nog niet bekend.

Dankzij de nieuwe cijfers zijn plastisch chirurgen nu beter in staat om de risico’s te bespreken. De risico’s zijn volgens De Jong relatief in vergelijking met bijvoorbeeld borstkanker, dat veel vaker voorkomt.

“Gelukkig gaat het overgrote deel van de patiënten niet dood aan deze vorm van kanker. Je wil geen kanker hebben, absoluut niet, en elke kanker is er een te veel, maar deze vorm van kanker is over het algemeen goed te behandelen.”

De wetenschappers hebben vanaf het begin de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd betrokken bij hun onderzoek. Volgens de inspectie is de kankersoort ALCL te zeldzaam om alle borstimplantaten van de markt te halen. Daarnaast is er nog te weinig bekend om gericht bepaalde implantaten te verbieden. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.

Alma Klaver is na het verwijderen van de implantaten weer schoon verklaard. Wel heeft het veel impact op haar gehad. Ze heeft een therapeut in de arm genomen. “De kanker is teruggekomen, ik heb het nu twee keer gehad. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.”

https://nos.nl/video/2210541-reportage-borstimplantaten-zorgen-voor-grotere-kans-op-lymfeklierkanker-alcl.html

Bron:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2210524-grotere-kans-op-kankersoort-alcl-door-siliconen-borstimplantaten.html

Nieuwsuur

DONDERDAG, 20:00

AANGEPAST VRIJDAG, 12:08

BINNENLANDBUITENLAND

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here