België; de EU kan de goedkeuring van deze wet in Hongarije, lidstaat van de EU, niet zomaar laten passeren. Naast het feit dat hiermee enkele Europese wetten overtreden worden, tast dit de grondbeginselen van de EU aan die gelijkheid onder haar inwoners voorop stelt. Wij vragen dan ook dat de EU én ons land zich krachtig uitspreken tegen de wet en er alles aan doen opdat Hongarije deze wet en andere discriminerende wetten opheft,” zegt onze woordvoerder Eef Heylighen.

Wat doet çavaria?

Çavaria volgt dit van dichtbij op en staat in communicatie met zowel Hongaarse als Europese LGBTI+ en mensenrechtenorganisaties over wat er moet gebeuren. De Europese commissie moet alles in het werk stellen om de wet te doen intrekken. België moet daarvoor pleiten bij de Europese Commissie en ook bilateraal via alle mogelijke kanalen de wet verwerpen en eisen dat die wordt ingetrokken en de aanval op LGBTI+ personen in Hongarije stopt.

Hiervoor neemt çavaria volgende acties:

Minister Wilmès en De Croo bevragen

Contact met kabinetten en administraties

Opvolging resolutie Vlaams Parlement

Hoe kan jij steunen?

Verspreid de boodschap aan België en de Europese Commissie
Steun Hongaarse LGBTI+ organisaties:

– Amnesty International Hungary
– Budapest Pride
– Háttér Society 
– Hungarian Helsinki Committee
– Labrisz Lesbian Association
– Szimpozion Association
– Parents and relatives of LGBTQI people
– Prizma Transgender Community
– Hungarian Civil Liberties Union (TASZ)
– Hungarian Federation of Resistance Fighters and Antifascists (MEASZ)
– MEASZ Miklós Radnóti Anti-Racist Award Committee

Als er lokale solidariteitsacties worden ondernomen (bv door de regenbooghuizen of andere initatieven): neem deel/steun

Onderteken petities die oproepen tot actie:

‘Take action against Hungary’s Anti-LGBT’s law’: https://campaigns.allout.org/hungary-propaganda-law

‘Let the #AllianzArena shine in rainbow colours – send a signal to Hungary!’: https://www.change.org/p/let-the-allianzarena-shine-in-rainbow-colours-send-a-signal-to-hungary-dfb-team-dfb-uefa-stadtmuenchen

Laat je boodschap van steun achter op de online solidariteitsmuur van de Regenbooghuizen, çavaria en Amnesty International Vlaanderen. De solidariteitsmuur zal gedeeld worden met de lokale LGBTI+-verenigingen in Hongarije.

https://padlet.com/amnestyvlcavaria/glkmv3slvtpii89t

Wat ging vooraf aan de wet van 15 juni?

Hátter Society, lokale Hongaarse LGBTI+-vereniging, schetst op hun website in een duidelijke tijdslijn hoe Fidesz sinds 2010 stelselmatig de rechten van LGBTI+- personen inperkt.

Je kan het Engelstalige artikel hier lezen.

Welke ontwikkelingen zijn er?

Op dinsdag 22 juni verenigden dertien EU-lidstaten zich op initiatief van België om de rechten van LGBTI+ te verdedigen in Europa.

Çavaria drong aan bij het kabinet van Wilmès om actie te ondernemen en een statement op te stellen dat niet louter symbolisch was, maar concrete acties moest eisen van de Europese Commissie. We zijn dan ook blij om te zien dat België hier het voortouw in nam en een duidelijke boodschap opstelde.

​​Alle mogelijke middelen moeten worden ingezet om de Europese wetgeving, die discriminatie tegenover LGBTI+-personen verbiedt, te doen respecteren.

We verwachten nu dat de Europese Commissie effectief de nodige stappen onderneemt om dit waar te maken en roepen de andere lidstaten op zich ook aan te sluiten. Samen moeten we de rechten van iedereen beschermen.

De gezamenlijke verklaring kan je hier lezen.

Op woensdag 23 juni spreekt de Europese Commissie zich uit met een sterke boodschap.

De Europese Commissie maakt duidelijk dat ze al haar macht zal gebruiken om ervoor te zorgen dat de rechten van álle EU burgers worden gegarandeerd.

​”Dit gaat in tegen alle fundamentele waarden van de Europese Unie: gelijkheid, menselijke waardigheid en fundamentele mensenrechten. We zullen op deze principes geen compromissen sluiten.”

​Het is belangrijk dat de Europese Commissie nu daad bij woord voegt en actief werkt aan de opheffing van anti-LGBTI+-wet in Hongarije.

Meer over de uitspraak van de Europese Commissie vind je hier.

Op donderdag 24 juni richten Didier Reynders (EU Commissaris van Justitie) en Thierry Breton (Commissaris van Interne Markt) een brief aan de minister van Justitie Hongarije.

Daarin maken ze duidelijk dat de nieuwe wet:

een directe inbreuk is op het verbod van discriminatie o.b.v. sekse en seksuele oriëntatie (Art. 21 EU Charter)

mensen ontzegt van de vrijheid van expressie vrije meningsuiting het volle genot van hun recht op privé- en gezinsleven de vrijheid om informatiemaatschappijdiensten te leveren lijkt te schenden

“het feit dat een programma of economische advertentie geslachtsverandering, homoseksualiteit of zelfidentificatie die afwijkt van het bij de geboorte toegekende geslacht, kan op zich niet gezien worden als een echte, voldoende serieuze bedreiging die de fundamentele belangen van de maatschappij treft”

een beperking kan zijn op het vrij verkeer van diensten, en bij fysieke publicaties ook het vrij verkeer van goederen, binnen de EU, één van de fundamentele principes van de interne markt

Daarom vraagt de EU Commissie in hun brief verduidelijking, extra uitleg en informatie over de aangehaalde punten en acht ze een ‘loyale dialoog’ tussen de EU Commissie en de Hongaarse autoriteiten noodzakelijk vooraleer de wet definitief wordt aangenomen. Als de wet van kracht wordt, zal de EU Commissie niet aarzelen actie te ondernemen in lijn met haar bevoegdheden onder het Verdrag.

Ze vragen een antwoord op deze brief voor 30 juni.

De volledige brief kan je hier lezen.

Donderdag 8 juli 2021 neemt het Europees Parlement een resolutie aan voor Hongarije.

Met die resolutie vraagt het Europees Parlement:

de Europese Commissie

een versnelde inbreukprocedure op te starten, en alle nodige instrumenten bij het Europees Hof van Justitie te gebruiken indien nodig (tijdelijke maatregelen, sancties)

het rechtstaatmechanisme te hanteren: de EU-fondsen voorzien in het coronaherstelplan van Hongarije niet uit te betalen omdat het niet zeker is dat de uitvoering ervan de rechten van LGBTI+-personen niet zal schenden

de financiering van anti-LGBTI+-campagnes in Europa te onderzoeken

Lidstaten om

de zaak voor het Europees Hof van Justitie te brengen als de Commissie niet optreedt

een zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te brengen

Alle Vlaamse Europarlementsleden stemden voor, het Vlaams Belang stemde tegen (Gerolf Annemans, Filip De Man, Tom Vandendriessche).

Binnen de Belgische partijen worden al resoluties ingediend die vragen dat België naar het Hof van Justitie en Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt.

Bron: Hongarije treedt opnieuw LGBTI+-rechten met de voeten | çavaria (cavaria.be)

 

Vorig artikelHelp de Nederlands transgenderwet beter te maken
Volgend artikelOpnieuw geen voorraad vrouwelijke hormonen in België voor transgender mensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here