Tijdens het 3e Nederlands Transgender Filmfestival (NTGF) dat van 18 tot en met 22 mei in De Balie plaatsvindt wordt een staalkaart geboden van wat door, voor en over transgenders op film en video is verschenen, en nog niet –of zeer beperkt- in Nederland te zien is geweest. In alle films staan die mensen centraal, die het niet zo nauw nemen met de strikte scheidslijn tussen man en vrouw of zich niet thuis voelen binnen welke aan gender gerelateerde hokjes dan ook. Het NTGF biedt vijf dagen lang filmvertoningen, lezingen, discussies, een ‘spoken word’ performance en een interactieve fototentoonstelling. Het festival biedt met paneldiscussies en Q&A’s het publiek volop de gelegenheid om in aansluiting op de voostellingen met de aanwezige internationale filmmakers en festivalgasten in gesprek te gaan.

Het festival opent met de Nederlandse première van de komische roadmovie Transamerica van Duncan Tucker. Bree, een transseksuele vrouw, wordt geconfronteerd met Toby, een jonge delinquent die de zoon is die ze nooit heeft gekend. Toby is wanhopig op zoek naar zijn biologische vader. Bree besluit Toby te ‘begeleiden’ in die zoektocht dwars door Amerika. Met in de hoofdrollen Felicity Huffman (Lynette uit de tv-serie Desperate Housewives) en de 21-jarige upcoming acteur Kevin Zegers (Dawn of the Dead).
In het hoofdprogramma toont het NTGF de Nederlandse première van The Heart is Deceitful above all Things (Asia Argento, VS, 2005) naar het autobiografische boek van de transgender cultschrijver J.T. Leroy die op zijn zestiende debuteerde met het boek Sarah over een jonge transgender prostitué en beroemdheden als Bono, Madonna en Liv Tyler tot zijn bewonderaars mag rekenen. De film vertelt het verhaal hoe de jonge Jeremy met zijn instabiele moeder Sarah het leven van een ‘truck stop hoer’ aan den lijve leert. Verder te zien: de komedie Agnes und seine Brüder (Duitsland, 2004), de over-the-top film van regisseur Oskar Roehler en Splendid Float (Taiwan, 2004) van Zero Chou over een Taoïstische priester die overdag overledenen ceremonieel begeleidt tussen de werelden en ’s avonds als drag queen de ster is van het melancholische Taiwanese lied.
In het Transcanadian programma richt het festival in een aantal bijzondere Canadese producties de aandacht op de jonge genderqueer beweging die seksualiteit en genderidentiteit op de helling zet. Drew Dennis van het Out On Screen filmfestival in Vancouver stelt speciaal hiervoor een experimenteel filmprogramma samen, gevolgd door een discussie. Het festival laat het Nederlandse publiek kennismaken met het fenomeen van spoken words met een spetterend optreden van Canadese verhalenverteller en woordkunstenaar Ivan E. Coyote. De vermakelijke en ontroerende ‘real life soap’ Drag Kings on Tour (Sonia Slutsky, Canada, 2004) wordt de afsluiting van het festival.
In de wereld van de topsport is een afwijking in de hormonensamenstelling reden om een succesvolle sportcarrière te dwarsbomen, of zelfs te beëindigen. De verstrekkende gevolgen voor transgenders worden duidelijk in het programmaonderdeel Trans-‘n’-Sport. De film 100% Woman (Karen Duthie, Canada, 2004) tekent de strijd die de Canadese nationale kampioene downhill mountain biker Michelle Dumaresq voert met haar tegenstanders om als transseksuele vrouw uit te kunnen komen voor haar land.
Sound of Transformation is een muzikaal programma met de documentaires Venus of Mars (Emily Goldberg, VS 2003) over transgender glam-punkrocker Venus van de band All the Pretty Horses, Funny Kinda Guy (Travis Reeves, Schotland, 2004) met de Schotse singer-songwriter Simon de Voil en de overpeinzingen van een puber in MTV-achtige setting in het Noorse 100% Human (Trond Winterkjaer en Jan Dalchow, Noorwegen, 2005).
Maar het NTGF is –zoals ook voorgaande edities het geval was- meer dan film alleen. In Mapping our history staat transgender geschiedschrijving centraal. De Canadese academica Viviane Namaste geeft een lezing, begeleid met Quebeciaanse muziek en beelden, over de geschiedenis van transgender artiesten in het Franstalig deel van Canada vanaf de jaren vijftig. De Vlaamse schrijfster en fotograaf Estelle Slegers en Marc de Clerq verzorgen de interactieve fototentoonstelling Planet Gender met een mobiele fotostudio waar festivalbezoekers gefotografeerd en geïnterviewd worden. Daarnaast is er de voorpremière van het historische document Screaming Queens van de historica Susan Stryker over de onstaansgeschiedenis van de homo- en transgenderbeweging in San Fransisco.
Het festival kent opnieuw een aantal verzamelprogramma’s: het experimentele kortefilmprogramma T-Shorts #3 toont opvallende animatiefilms als Bikini en Drive Thru (kom een testosteronshot halen bij de drive in Willie’s!). In het verzamelprogramma The Man in Us gaan butchvrouwen en transmannen dan wel in confrontatie, dan wel in gesprek met elkaar over wat mannelijkheid doen met hun genderbeleving. Ook deze editie is een speciaal programma voor jongeren met korte films als de Zweedse film Like a Boy en de Israëlische schooldrama A Different War met aansluitend een interactief programma voor de jongeren.
Overige informatie
Vanaf 25 april is het volledige programma beschikbaar op de website www.transgenderfilmfestival.com.
Persinformatie en foto’s: e-mail naar spaas@transgenderfilmfestival.com
Locatie: politiek en cultureel centrum De Balie

Vorig artikelMannentieten
Volgend artikelEcht iets om naar toe te leven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in