Hoe leg je aan een kleutertje uit dat neefje Tim op het kerstfeest als nichtje Tia komt? Hoe vertel je als 10-jarige transgender aan je BFF dat jij eigenlijk ook een meisje bent? Hoe kan je als lagere school leerkracht de T in LGBTQ verhalend brengen? Hoe maak je als ouder van een trans zoon de nakende sociale transitie bespreekbaar met een nietsvermoedende 75-jarige opa? Het antwoord op de vier vragen is één sprookje: Het Geheim van PRINSS.

Het mooie aan dit boek is dat het om een jong kind gaat. Dat is niet onbelangrijk nu tal van jongeren met genderdysforie al voor de pubertijd aangemeld worden bij het genderteam van UZ Gent. De prinses is 6 jaar, knap, slim, sportief en …. ongelukkig. De koning en koningin proberen van alles en laten haar zelfs met de schildknapen stoeien. Maar het baat niet en als tiener loopt ze weg en komt een molenaar tegen.

“Dank u, meneer, stelt u
alsjeblieft niet veel vragen.
Anders ben ik zo bang
dat ik het niet kan verdragen.
Ik ben maar een… jongen
voor ’t leven op de vlucht.”

Het boekje bestaat uit 20 opeenvolgende rijmpjes die samen een sprookje vormen. Elk versje op de linkerpagina is voorzien van een paginagrote tekening op de rechterpagina. De eenvoudige en kleurrijke illustraties van Tiele van Diepen zuigen zelfs niet-lezers mee in het verhaal.

Het boek komt al snel voor de 75-jarige voor- of meelezende opa tot de essentie:

“De koning keek eerst
zeer verdrietig.
De bedelaar had
zijn droom vernietigd.
Hij dacht lang na
en zei op vriendelijke toon
“Mijn dochter is weg,
nu heb ik een zoon
Ik zal haar…nee, hem…
persoonlijk komen ophalen.
Roep mijn ridders,
naar de zalen!”

En het gedicht geeft op die manier zelfvertrouwen aan de trans jongere. Het sprookje laat zien hoe een geheim je bang kan maken, en dat openheid zorgt voor opluchting. Want de grootste vijand die je hebt, ben je soms zelf, zo besluit de Nederlandse auteur Jake Z. Ertan.

Waar kan je het boekje kopen?

De Antwerpse boekhandel Kartonnen Dozen is de enige LGBTI-boekhandel van Vlaanderen en heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen van alle leeftijden, inclusief Het Geheim van PrinsS. 

Bron: https://zizomag.be/cultuur-media/het-geheim-van-prinss

Auteur: Katrien Mortelmans

 

Vorig artikelStudio 100 gaat voor M/V/X voor nieuwe K3 artiest
Volgend artikelGehele EU uitgeroepen tot vrijheidszone voor de LHBTIQ-gemeenschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here