Rani was niet gelukkig in haar lichaam. Ze wilde zich niet vermommen in een man of vrouw. Ze wilde evenmin een geslachtoperatie. “Ik koos een andere weg”, zegt ze zelf, “ik ben transgender.”

Wat is het verschil tussen een travestiet, een transseksueel en een transgender? Genderdysforisten hebben de behoefte zich nu en dan of altijd, gedeeltelijk of volledig in een andere geslachtsrol te begeven. Ze doen dat omdat hun lichamelijke geslacht niet overeenstemt met hun psychologische geslachtsbeleving. De voornaamste vormen van genderdysforie zijn travestie, transgenderisme en transseksualiteit. Grofweg gesteld trekt de travestiet graag geregeld kleding van de andere sekse aan. De transseksueel wil van genitaliën veranderen en is niet tevreden met zijn seksuele rol. Transgenders willen permanent in de andere sekse leven en ondergaan hiervoor soms gedeeltelijke veranderingen, maar geen totale genitale aanpassingen. “Het klinkt cru, van een stier kun je een os maken, maar geen koe” Het kan ook anders, kijk naar mij”, legt Rani (foto) uit. “Vroeger dacht ik dat je mannen kon opereren en ombouwen tot vrouw. Vandaag weet ik beter. Er is geen transseksualiteit, er is alleen seksamputatie. Er wordt een hoop vlees verwerkt, hersneden en verknipt zodat je de illusie krijgt dat je een vrouw bent.”
Maar voor Rani is het niet meer dan dat, een illusie.

Rani wilde wel vrouw zijn maar wilde zich niet laten opereren. Haar omschakeling gebeurde heel langzaam zonder bruuske overgangen door operaties. Ze heeft borsten die langzaam groeiden door een hormoonbehandeling en wat ze het allerbelangrijkste vindt: ze heeft alles doorstaan zonder pijn, zonder depressies en zonder seksuele castratie.

“Mijn vrienden vinden me nu opener en minder gefrustreerd”

Rani outte zich op TV tijdens één van de programma’s van Goedele Liekens. “Iedereen had het gezien, er was geen weg meer terug.” Hoewel ze aanvankelijk negatieve reacties gevreesd had en zelfs had ingecalculeerd dat ze haar job kon verliezen, werd ze overal gefeliciteerd.

“Ik heb ervaren dat als ik open ben over mezelf dat ik niet gediscrimineerd maar eerder gewaardeerd word”, legt Rani uit. Volgens haar vrienden is alles bij haar op haar plaats gevallen en heeft ze rust gevonden. “Ik heb mezelf aanvaard en dat is de allereerste stap.”

Als mensen haar vragen waar ze gaat winkelen, legt ze uit dat ze zoals iedereen naar de bakker, de slager en de grote kledingzaken bezoekt. Er bestaan geen winkels voor genderdysforisten. Dat is ook niet nodig vindt ze. Wie de kruidenierswinkel wat verder in de straat niet durft binnenstappen, moet leren het te durven. Mijn toekomst ligt in mijn eigen buurt, de cafés om de hoek, mijn gezin of eigen familie.

Beroemde voorbeelden.

Beroemde voorbeelden van travestieten, transseksuelen en transgenders zijn Guido Belcanto, Maarten ’t Hart, ex Bond-girl Caroline Cossey (in For your eyes only), Dana International en Dennis Rodman (Amerikaanse basketbalspeler).

Meer info

Franjepoot – tel: 03/289.01.49 Bron: GayBelgium

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here