Een alinea uit de toespraak die van Jetta Klijnsma Nederlands Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dames en heren, Ik vind het echt een enorme eer dat ik hier de Burgemeester Dales Lezing mag houden. Een bijna twintigjarige traditie waarmee u in Nijmegen de herinnering aan Ien Dales levend houdt en jaar in jaar uit aandacht vraagt voor artikel één van onze grondwet.

Hier mag je zijn wie je bent, mag je geloven wat je wilt, en geef je anderen ook de vrijheid om te zijn wie ze zijn en te geloven wat ze willen.
Hier mag je vanwege je huidskleur, je homoseksualiteit, je handicap niet worden uitgesloten. Hier mag niemand als tweederangs burger worden behandeld.
Artikel één van onze Grondwet zegt duidelijk dat discriminatie op welke grond dan ook is verboden. Dat betekent dat je discriminatie op grond van seksuele geaardheid of handicap er niet expliciet aan toe hoeft te voegen. Toch zou ik het geen gek idee vinden om dat wel te doen. Voor juristen is het misschien niet nodig, maar voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en mensen met een handicap zou het veel (kunnen) betekenen als het wel gebeurt.

Het pleidooi van Klijnsma sluit aan bij een al lang gekoesterde ambitie van het COC.

Initiatiefwetsvoorstel
Op dit moment werken Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Manon Fokke (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) aan een initiatiefwetsvoorstel om artikel 1 van de Grondwet uit te breiden met de non-discriminatiegronden homo- of heteroseksuele gerichtheid en handicap. De tekst van artikel 1 zou daarmee ook meer aansluiten met de in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) genoemde non-discriminatiegronden.

Bron: Burgemeester Dales Lezing en COC NL – Foto Jetta Klijnsma: Rijksoverheid.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here