Wordt zij de eerste transgenderprof

Transgenderdag

Als kleine jongen moest ze niets van voetbal hebben. Nu staat de Argentijnse Mara Gómez (23) op het punt voetbalgeschiedenis te schrijven. Als de FIFA groen licht geeft, wordt zij de eerste transgendervrouw in het professionele vrouwenvoetbal ter wereld. ,,Ik wilde een einde aan mijn leven maken, maar het voetbal heeft mij gered.”,Zij introduceerde mij daarna in het voetbal. Ik rende verloren rond. De bal schoot alle kanten op, maar ik overwon er mijn depressies. Ik leerde mijzelf te accepteren”, vertelt Mara. Bij haar laatste plaatselijke amateurclub trok zij met zestien doelpunten de aandacht van haar nieuwe club Villa San Carlos. De profclub uit de Argentijnse stad La Plata lijfde haar begin januari in. De club staat laatste op het hoogste niveau en strijdt tegen degradatie. Wat extra scorend vermogen van de snelle aanvalster was dus welkom.

Voetbalbond

Mara en haar moeder Carolina Cardozo: ,,Mijn moeder heeft mij altijd gesteund in het pad dat ik heb afgelegd”. © AP

Maar de Argentijnse voetbalbond kwam voor een nieuwe situatie te staan. Wat te doen met de eerste transgender vrouw in het professionele vrouwenvoetbal? ,,Samen met mijn club ging ik die strijd aan”, zegt Mara. De Argentijnse aanvalster kwam wereldwijd ineens in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Officiële speelminuten heeft Mara voor haar club nog niet mogen maken. De Argentijnse bond wacht namelijk op zijn beurt op de internationale voetbalbond FIFA voor goedkeuring. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er nog steeds geen uitspraak gedaan, maar Mara is vol goede moed.

,,Ja, we zijn geschiedenis aan het schrijven. Ik hoop vooral dat door mijn zichtbaarheid er voor andere transgenders ook deuren opengaan. Al zouden het niet je geslachtsdelen, maar je kwaliteiten moeten zijn die je identiteit bepalen”, aldus Mara. Vandaag is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Ook in haar land is nog veel werk aan de winkel, zeker in het macho voetbalwereldje. Mara’s verhaal leverde een stortvloed van verwensingen en bedreigingen op.

Maar Mara voelt zich gesteund door de overheid. Sinds 2012 kent Argentinië – als eerste land ter wereld – een wet die het voor iedereen mogelijk maakt zijn of haar eigen geslacht te bepalen. Zonder tussenkomst van een arts of rechter. De praktijk is weerbarstiger. Vorig jaar werden nog dertien transgenders vermoord in Argentinië. Gemiddeld wordt een transgender er niet ouder dan 35 jaar.

Mara: ,,Van alle minderheidsgroepen lijden wij het meest in de maatschappij. Vind hier maar eens werk als transgender. Door uitsluiting en discriminatie eindigen veel transgendervrouwen in de prostitutie. Er is veel fysiek geweld. In ziekenhuizen worden we vaak genegeerd en zelfs niet geholpen. We moeten blijven strijden om vooruit te komen.”

Het voetbal als chronisch medicijn heeft Mara in ieder geval het plezier in haar leven teruggebracht. Naast het voetbal volgt ze een opleiding verpleegkunde en werkt ze als manicure. Over haar toekomst is Mara helder. ,,Ik wil onafhankelijk zijn. Natuurlijk droom ik van het nationale elftal. Waarom niet? Ik ben toch ook al tot hier gekomen?”

Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of neem contact op via 113.nl

Bron peter Schouten https://www.ad.nl/buitenland/mara-zet-voetbalwereld-op-z-n-kop-wordt-zij-de-eerste-transgenderprof~a859b154/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here