Hoe moet u reageren als een collega of vriend uit de kast komt als transgender? Zegt u meteen “zij” en “haar” in plaats van “hij” en “hem” (of omgekeerd)? Of wacht u daar beter mee? Joz Motmans van het Transgender Infopuntweet raad.

Joz Motmans

Joz Motmans is gastprofessor in de genderstudies aan de universiteit van Gent. Hij is ook coördinator van het Transgender Infopunt.

Gisteravond heeft journalist Boudewijn Van Spilbeeck van VTM NIEUWS bekendgemaakt dat ze verder gaat als Bo. “Hij” blijkt een zij en ze kent vandaag haar eerste werkdag als vrouw.

Meteen volgde een reeks aan steunbetuigingen, ook uit haar naaste werkomgeving. Tegelijk is de plotse omschakeling voor heel wat collega’s en buitenstaanders wat wennen. Het roept de vraag op: “Wat moeten we nu zeggen?”. Het antwoord is simpel: zij, haar, Bo. Zodra iemand zich out, zijn erkenning en respect de gepaste reactie.

Zodra iemand zich out, zijn erkenning en respect de gepaste reactie

Waarom is een correcte bejegening zo belangrijk? Moeten we niet wachten op de officiële verandering van geslachtsregistratie? Het zijn pertinente vragen. Vragen die ons op het Transgender Infopunt vaak bereiken, zeker wanneer werkgevers niet goed weten hoe ze een coming-out in goede banen moeten leiden.

Samen met de Vlaamse Overheid brachten we daarom in 2013 de infobrochure “Transgenders op het werk” uit, een praktische gids voor werkgevers en werknemers. Daarin stellen we duidelijk dat de nieuwe voornaam en de zelfgekozen aanspreekvormen gebruikt kunnen worden, ook al is er nog geen juridische wijziging doorgevoerd.

Dat betekent ook dat de materiële aanpassingen die mogelijk zijn en die de werknemer wenst, worden doorgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nieuwe personeelskaart, de naam op het postvakje of het e-mailadres, op naamkaartjes, op de website of op brieven vanuit de personeelsdienst, maar ook om niet zo voor de hand liggende voorzieningen, zoals het gebruik van kleedkamers en toiletten, doucheruimtes en kledingvoorschriften.

Leidinggevenden bij de Vlaamse overheid kunnen trouwens een beroep doen op het raamcontract met het Transgender Infopunt. Daarbij kunnen transgender personeelsleden en hun werkomgeving begeleiding en ondersteuning krijgen rond genderidentiteit en -expressie op de werkvloer.

Het is een kleine moeite om de persoon te erkennen voor wie zij of hij is

Kortom: het getuigt van respect en het is een kleine moeite om de persoon te erkennen voor wie zij of hij is. Natuurlijk is vergissen menselijk, zeker in conversaties, en zal het in een overgangsperiode wat wennen zijn.

Onderschat echter niet het belang om aangesproken en erkend te worden voor wie je bent. Een positief onthaal is voor het welzijn van de werknemer van groot belang. Dat geldt voor ons allemaal. Het hebben (en willen houden) van werk is trouwens een van de voornaamste redenen waarom transpersonen hun coming-out zo lang uitstellen, zo blijkt uit ons Belgisch onderzoek “Leven als transgender in België“.

Ook Bo getuigt over haar angst om haar geweldige job te verliezen. Als je ergens goed in bent, en een fijne carrière hebt opgebouwd, wil je vooral erkend worden voor je kwaliteiten, niet voor het al dan niet transgender zijn. Laten we Bo dus vooral welkom heten en haar vooral gewoon haar werk laten doen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/dossiers/2018/01/bo-van-spilbeeck/

Bron foto: Gazet van Antwerpen

1 REACTIE

  1. Geweldig hoe Bo ontvangen is op haar werk. Heb het stukje wel 10x teruggekeken en gedroomd of het bij mij ook zo zou kunnen. Vrees van niet want het is en blijft een macho cultuur (waar ik al 18 jaar werk) en waar schaterlachend naar mensen als Bo gekeken wordt. Jammer dat wij in Nederland toch zoveel bekrompener zijn als in Belgie. Ben trots op je Bo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here