Nederland; In het nieuwe seizoen van ‘SpangaS’ is een non-binair personage te zien. Een post hierover op de Instagram-pagina NOS Stories krijgt veel – helaas vaak negatieve – reacties.

Thorn Roos, zelf non-binair, speelt de rol van Lesley in de serie SpangaS: De Campus.

NON-BINAIR

Een non-binair persoon is iemand die zich niet identificeert als man of als vrouw, maar zich beter voelt bij een andere, niet-binaire gender-identiteit. Het is voor het eerst dat een Nederlandse tv-serie een non-binair karakter introduceert, maar klaarblijkelijk is een deel van Nederland daar nog niet klaar voor.

Een greep uit de vele negatieve commentaren: ‘Spangas is verpest’, ‘blij dat ik met een andere SpangaS ben opgegroeid’ en ‘er zijn 2 genders, draai er nou niet omheen’. BN’ers als Tim en Rijk Hofman, zangeres Merol en Eric Corton laten via de commentaren en hun likes juist weten het een mooie keuze te vinden.

SPANGAS’

De regisseur van SpangaS, voormalig GTST-ster Raynor Arkenbout, is geschrokken van de nare reacties. In een NOS-story legt hij uit: ‘Na maandenlang hard werken met een geweldig team aan mensen, hebben we veel gedraaid met het personage waar we deze identificering hebben behandeld als ieder andere manier van hoe een mens zichzelf voelt, uit en presenteert. Daarom moest het bij mij weer even landen dat dit blijkbaar tot weerstand kan zorgen bij anderen.’

‘De comments die nu het meest terugvechten tegen deze keuze in SpangaS, krijgen best veel likes. Betekent toch dat we nog een weg te gaan hebben om iedereen te verbroederen in het vrijlaten van je keuze hoe jij je wilt identificeren. (…) Als Lesley’s personage straks vooral iets doet, is het een weg banen voor iedereen om te zijn zoals je wilt. Boven alles hoop ik dat we allemaal straks de liefde en vrijheid in deze beweging zien en niet er met haat over heen willen spuwen.’

Bron: https://www.linda.nl/nieuws/tv/spangas-non-binair-online-ophef/

Auteur: MARINA VAN DONGEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here