Van donderdag 2 tot zondag 12 augustus kleurt Antwerpen opnieuw in regenboogkleuren tijdens het Queer Arts Festival. Dit jaar is stadsdichteres Maud Vanhauwaert curator van het festival.

Met het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) brengt Het Roze Huis Antwerpen – çavaria deze zomer voor de vijfde keer bijna twee weken vol kunst en cultuur. Ook dit jaar loopt het festival parallel met de Antwerp Pride.

Out of Focus

Op het festival wordt Out of Focus concreet gemaakt door mensen en activiteiten die in de marge staan (en daarom niet altijd het woord krijgen) onder de aandacht te brengen. “Er zullen bijvoorbeeld een reeks werken bij zijn (Lesbian Land) die focussen op een lesbische commune in Amerika. Er zullen foto’s te zien zijn van het kunstproject My Me waarin mannelijke sekswerkers een fototoestel krijgen om vast te leggen wat hun werk voor hen betekent. Op ons filmfestival zullen we een Late Night Queer Porn-programma hebben, waarin lesbische, feministische en trans* porno getoond wordt die je zelden of nooit terugvindt tussen het ‘gewone’ aanbod erotica”, zegt organisatrice Marcia Poelman.

Wie is het?

“Mijn idee voor het stadsgedicht is om een nieuwe, levensgrote editie van het ‘Wie is het’-spel te maken, met mensen die heel erg moeilijk te beschrijven vallen omdat ze zich net tussen categorieën bevinden. Die verschaalde ‘Wie is het’ zal tijdens het festival te vinden zijn op de achtste verdieping van het MAS. De eerste vraag die je meestal stelt als je het spel speelt, is: “Is het een man of een vrouw?” Als je hetzelfde moet vragen terwijl je foto’s ziet van mensen die net heel erg spelen met hun genderidentiteit, wordt ‘Wie is het’ meteen een pak uitdagender. De confrontatie die mensen met zichzelf zullen hebben, vind ik interessant: hoe beschrijf ik iemand die tussen wit en zwart inzit? Wat mág ik zeggen? Wat krijg ik gezegd? Hoe ga ik om met die verwarring?”, aldus Maud Vanhauwaert .

Highlights programma

Tentoonstellingen aan het Stadsmagazijn en in Galerie Verbeeck-VanDyck op het Eilandje waar we op donderdag 2 augustus om 20u het festival openen met een vernissage;

de lancering van een nieuw stadsgedicht Maud Vanhauwaert in het MAS tijdens Museumnacht op zaterdag 4 augustus;

een filmfestival in Cinema Cartoon’s van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus met onder meer de film Mr Gay Syria;

een literaire avond in ‘t Kwartier op woensdag 8 augustus;

een feest in het Felixpakhuis met live muziek van Light Asylum en Le1f op vrijdag 10 augustus.

Alle info en updates vind je op www.queerarts.be.

Bron: www.queerarts.be en https://www.zizo-magazine.be/article/13065

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here