De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde 2020 gaat naar Maxim Februari. Dat heeft de Stichting P.C. Hooft-prijs bekend gemaakt. Volgens de jury verdiend hij alleen al voor het boek De maakbare man. Notities over transseksualiteit deze meest prestigieuze literaire onderscheiding in Nederland.

Maxim Februari – pseudoniem van Max Drenth – is filosoof, jurist, kunsthistoricus, schrijver en columnist – eerst bij de Volkskrant, tegenwoordig bij NRC Handelsblad. De laatste jaren schrijft hij toonaangevend over de invloed van technologie, digitalisering en data-aggregatie op privacy en de democratie – en zo op het welzijn van de mensheid. Van zijn hand verschenen naast zijn essays ook de romans De zonen van het uitzicht (1989), De Literaire Kring (2008) en Klont (2017). Voor zijn werk kreeg hij al eerder literaire prijzen, waaronder de Frans Kellendonkprijs (2008) voor zijn oeuvre en de Heldringprijs (2018) voor columnistiek.

De P.C. Hooftprijs 2020 voor het oeuvre van Maxim Februari is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder (voorzitter) en Stephan Sanders.

Twee fragmenten uit het juryrapport:

Het perspectief is altijd dat van de schrijver […]. De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk. Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.

In het ‘Woord vooraf’ bij De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013) schrijft Februari over de onbeschaamde nieuwsgierigheid van programmamakers en interviewers naar precies die intieme kanten van het privéleven waarvan zij ongetwijfeld hebben gedacht dat iedereen dat wil weten, alsof we inmiddels allemaal de schaamte ver voorbij zijn. Maar op elke pagina van het boek is het tastbaar dat alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover kan schrijven. Zo kan alleen Februari dat. Onbedoeld is het een pleidooi voor literatuur, tegen een teveel, maar vooral ook tegen een te weinig ervan. De literatuur heeft het hard nodig. Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooftprijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is.

De P.C. Hooftprijs is in 2020 bestemd voor beschouwend proza en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in Theater Diligentia in Den Haag, op dinsdagmiddag 26 mei 2020. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000,-.

Recente eerdere laureaten in de categorie beschouwend proza zijn: Bas Heijne (2017), Willem Jan Otten (2014) en H.J.A. Hofland (2011). Andere bekende prijswinnaars zijn Astrid Roemer (2016), Gerrit Komrij (1993), Gerard Reve (1969) en Anna Blaman (1956).

[Bron: Stichting P.C. Hooft-prijs – Foto Maxim Februari: CC-Wikepedia]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Bron: COC Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here