Persbureau ANP stapt over op het gebruik van gender-neutrale voornaamwoorden. Mensen in het nieuws die zich niet identificeren als man of vrouw, worden vanaf vandaag omschreven als ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’.

“We gaan met deze aanpassing in ons stijlboek mee met maatschappelijke ontwikkelingen”, zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Volgens hem maken steeds meer personen die zich niet als man of vrouw identificeren, duidelijk zich niet te herkennen in de wijze waarop ze worden beschreven.

Daarom gebruikt het persbureau voor non-binaire mensen vanaf nu ‘die’ in plaats van ‘hij’ of ‘zij’. De woorden ‘hem’ of ‘haar’ worden vervangen door ‘diens’. Ook ‘hen’ en ‘hun’ kunnen gebruikt worden als voornaamwoorden.

Persbureau ANP levert aan nagenoeg alle Nederlandse media nieuwsberichten en foto’s. Ook maakt het ANP radiobulletins. Of deze afnemers de aangepaste aanduidingen overnemen, is aan de media zelf.

Het ANP is niet het eerste medium in Nederland dat de aanpassing doorvoert. De Volkskrant en tijdschrift Linda gebruiken ook neutrale voornaamwoorden indien gewenst. Bovendien werd vorig jaar ‘hen’ als verwijzing naar een genderneutraal persoon opgenomen in de online editie van woordenboek Van Dale.

“Taal leeft, soms schuurt of wringt dat”, zegt Staps. “Maar nieuw taalgebruik went ook en om misverstanden bij de lezer of luisteraar te voorkomen wordt in elk bericht met deze nieuwe aanduidingen het gebruik uitgelegd.”

 

Bron: https://nos.nl/artikel/2383434-persbureau-anp-voert-gebruik-genderneutrale-voornaamwoorden-in

Vorig artikelWelk geheim heeft meester Daan?
Volgend artikelDubbele standaarden moeten weg t.a.v. seksistische” kledingvoorschriften op school

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here