De Poolse president Andrej Duda heeft een veto uitgesproken tegen de ‘transgenderwet’. Dit aangenomen wetsvoorstel van het Poolse parlement (Sejm) maakt het de Poolse bevolking mogelijk een geslachtswijziging in identiteitsdocumenten te verkrijgen zonder een geslachtsoperatie te ondergaan.

Het transgenderwetsvoorstel is van groot belang voor transgenders in Polen. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de aanvrager zelf beschikt en bepaalt wat zijn of haar identiteit wordt. Tot nu toe waren twee zaken nodig voor een identiteitsverandering: twee onafhankelijke rapporten van psychologen die genderdysforie aantonen alsmede niet getrouwd zijn met een partner. Onder de nieuwe wet zullen beide zaken niet langer nodig zijn. Dit geldt tevens voor de nu nog verplichte hormoontherapie. Deze is met de nieuwe wet niet langer noodzakelijk.
Het wetsvoorstel voorziet ook in verdere erkenning van het bestaan van transpersonen en hun mensenrechten.

Het wetsvoorstel dat voor Poolse begrippen zeer progressief is, wordt teruggestuurd naar het parlement. Het kan na het veto van Duda alleen worden aangenomen met een meerderheid van 3/5 van de stemmen. President Duda steunt hiermee de conservatieve oppositiepartij “Recht en Rechtvaardigheid”. Hij was voormalig lid van deze oppositiepartij.

Op 25 oktober a.s. zijn er parlementsverkiezingen in Polen.

Vorig artikelTransgenderexpositie Amsterdam Museum
Volgend artikelPools veto tegen transgenderwet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here