De Indonesische autoriteiten voert steeds meer censuur maatregelen in tegen holebi’s en transgender mensen de laatste maanden.

De Indonesische politie klaagde over de LGBT gerichte apps bij de regering. Inmiddels heeft een woordvoerder van de regering de app blokkering bevestigd.
Zo is aan Google en Apple gevraagd LGBT gerichte apps zoals Grindr en datingapps te blokkeren. Totaal gaat het om meer dan tachtig websites en apps.

GNPK (Gerakan National Pemuda Kreatif) een jeugdorganisatie die gesubsidieerd wordt door het ministerie van Jeugd en Sport zoekt een jeugd ambassadeur die geen promiscue* gedrag mag vertonen. Mensen die in de ogen van de autoriteiten enigszins afwijkend gedrag vertonen zoals holebi’s en transgender mensen zijn niet welkom om deel te nemen aan de sollicitatie procedure. Tevens moeten kandidaten een doktersattest afgeven. Senang detail op de website van GNPK staan foto’s met bekende Indonesische transvrouwen.

Wat eerder verscheen op www.transgender.nu maart 2016.

Positie van transgenders in Indonesië.

Indonesië kent een rijke transgenderhistorie. De sociaal-maatschappelijke positie van transgenders verslechtert echter in snel tempo.
In het sociaal-maatschappelijk debat gaan stemmen op om meer censuur toe te passen op de Indonesische televisie. Dit betekent o.a. dat mannen geen vrouwenkleren of make-up meer mogen dragen, ze mogen zich niet als vrouw gedragen. Transgender mensen mogen niet langer in beeld komen. Er zijn emotionele debatten gevoerd op verschillende televisiezenders. De censuur is nog niet van kracht.

Psychiaters noemen homoseksualiteit en genderdysforie een geestesziekte. Enkele professors en dokters beweren in huidige debatten op televisie dat pedofilie eigen is aan LGBT’s. Ze vinden dat holebi’s en transgender mensen van de media moeten verdwijnen om de Indonesische kinderen te beschermen. Als slecht voorbeeld halen zij Europa aan. Ze beweren dat sinds LGBT’s zichtbaarder zijn in Europa er meer kinderen holebi of transgender worden. Ook beweren zij dit met cijfermateriaal te kunnen staven. Genderdysforie is volgens hen een besmettelijke ziekte die al hun kinderen zal aantasten.

De islamitische transgenderschool ‘Al Fatah Pesantren Waria’ in Yogyakarta heeft haar deuren gesloten na ernstige bedreigingen en aanvallen afgelopen maanden. The Islamic Jihad Front intimideerde studenten en riep ‘return to the right way’.

A home for transgender elderly in Indonesia; https://www.youtube.com/watch?v=jExMOiBJZjI

World’s first old people’s home for the transgender;

Er is in Indonesië een rijke traditie van Waria’s. Dat zijn mensen van het ‘derde geslacht’. Een combinatie van transgender mensen en travestie uitingsvormen. Het woord wanita (vrouw) en pria (man). Waria’s entertainen op straat en spelen in traditionele wajang-toneelstukken. De shows zijn te zien op commerciële zenders. Deze sketches zijn bijzonder populair, maar volgens de voorstanders van de censuur schandelijk.

Hoewel Indonesië geen Islamitische staat is, hebben Islamitische normen en waarden wel grote invloed op de politieke besluitvorming. Bovendien is gebleken dat bepaalde fanatieke Moslimgroeperingen de politieke en rechterlijke macht met (de dreiging van) geweld kunnen beïnvloeden.

De grote meerderheid van de Indonesische bevolking is Moslim. Dit betekent echter niet dat dit als een homogene groep beschouwd kan worden. Omdat de diverse regio’s in Indonesië verschillende geschiedenissen hebben doorgemaakt welke gekenmerkt zijn door verschillende invloeden, heeft dit ook geresulteerd in Islamitische variëteit.

Hoewel er al enige eeuwen een pan-Islamitisch proces aan de gang is, bestaat deze Islamitische diversiteit nog steeds.

Met meer dan 200 miljoen moslims is Indonesië het grootste islamitische land ter wereld. Zelfs in de kleinste dorpjes staat een moskee. Toch lijkt de islam in Indonesië niet op de Arabische versie. De vermenging met eeuwenoude regionale, traditionele geloven heeft haar een uniek tintje gegeven.

*Het woord promiscue betekent vertaald uit het latijn; ‘dooreengemengd, gemeenschappelijk’. En een promiscue seksleven betekent; verschillende, wisselende, seksuele contacten met meerdere personen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here