Fiona de Wilde is een t-lady van 55 jaar. Als klein jongetje was het haar droom om in een vrouwenband te spelen. Die droom laat ze nu uitkomen. De afgelopen maanden heeft ze verschillende rocknummers opnieuw opgenomen en daar videoclips bij gemaakt. In de clips speelt ze zelf alle muzikantes. Zo heeft ze nummers bewerkt van David Bowie (Boys keep swinging), Leonard Cohen (First we take Manhattan), Bon Jovi (It’s my life), T.Rex (Get it on) en Lou Reed (Sweet Jane).

De nummers neemt ze eerst thuis in de ministudio in haar flat op. Fiona speelt zelf de gitaren en de bassen en het is ook haar stem die je hoort. Omdat ze een vrij groot bereik heeft, kan ze veel toonsoorten zingen. Al snel besloot ze om met haar ‘eigen stem’ te zingen en niet krampachtig een vrouwenstem te imiteren. De drums en de saxofoon speelt ze niet zelf. Die zijn afkomstig van samples.

Haar werkwijze is als volgt. Als het nummer opgenomen is, playbackt Fiona het nummer voor een groen doek terwijl een camera op statief haar opneemt. Dat doet ze ook met de drumster, de bassiste en de sologitariste. De solo’s worden echter niet geplaybackt maar live gespeeld en gelijk opgenomen bij de backingtrack.
Daarna begint het gepuzzel. Ze probeert ieder nummer een eigen sfeer te geven. Ze koopt in kringloopwinkels en de Primark speciaal kleding voor een nummer en heeft een aantal goede en een aantal heel goedkope, maar voor het doel goed bruikbare, pruiken. Ze kan zich volledig verliezen in een nummer. Ze struint het internet af voor Illustraties en achtergronden en ze blijft net zolang bezig tot ze tevreden is. Soms zijn er wel tien versies van een nummer.

Fiona heeft geen commerciële doelstelling met het maken van de videoclips. Waar het haar om gaat is dat ze voor zichzelf de maakbaarheid van het leven invulling probeert te geven. Fiona is wat we een fun-travo zouden kunnen noemen. Ze geniet ervan om af en toe vrouwenkleding te dragen en daar is ze tevreden mee. Dit project betekent echter veel voor haar. Op een bepaalde manier maakt ze op deze manier toch een jeugddroom waar.
Op de vraag of ze deze nummers ooit live wil vertolken blijft ze het antwoord schuldig. In het ‘echt’ is Fiona eerder verlegen dan extravert. Voorlopig probeert ze elke week een nieuw nummer op haar youtube-kanaal te publiceren

Boys keep swinging
https://www.youtube.com/watch?v=SH2znpRqh4U

Get it on

Sweet Jane
https://youtu.be/s2nwv4EA6Fk

First we take Manhattan
https://www.youtube.com/watch?v=s_dAXdHY6qc&feature=youtu.be

It’s my life

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here