Een viertal staten in de VS hebben wetsvoorstellen geïmplementeerd die transgenders verbiedt om een toilet te gebruiken dat aansluit bij hun genderexpressie. North Carolina, Tennessee, Mississippi en Kansas misbruiken de wetgeving op ‘religieuze vrijheid’ en maken populistische wetgeving om transgenders te weren in dames- en herentoiletten. Instanties met een religieuze overtuiging mogen een transgender persoon discrimineren en toegang weigeren tot een toilet of gebouw.

Foto: Republikeinse gouverneur Pat McCrory

gender_neutral_bathroom_wy_150410_16x9_992

De Republikeinse gouverneur Pat McCrory van North Carolina wil herkozen worden over drie maanden. Hij tekende onlangs de controversiële wet en hoopt de conservatieve kiezers achter zich te krijgen. Transgenders in Amerika balen verschrikkelijk van alle aandacht voor hun toiletgebruik. Toiletgebruik door transgenders was nooit een issue.

Hoe kon het mis gaan in de vier Amerikaanse staten?
Er zijn verschillende redenen waarom politici stelling nemen tegen transgenders. Transgender nieuws is dagelijks een hot topic in de Amerikaanse media.

Vorig jaar opende Obama een genderneutraal toilet in het Witte Huis. Hij nam transgender Raffi Freedman-Gurspan aan als directeur welzijn en personeelswerving van Het Witte huis. Dit was in augustus 2015. Ook werd zij eindverantwoordelijke voor de holebi, transgender en interseksuele gemeenschap in de VS, ‘The White House’s top liaison to the LGBTI community’maart 2016.

Raffi Freedman Gurspan
Raffi Freedman Gurspan

Tientallen instellingen en bedrijven openden een genderneutraal toilet in 2015 en 2016.

Recente misstanden tegen transgenders
In de beroemde Stone Wall bar in New York werd een transgender vorige maand ernstig mishandeld omdat zij gebruik maakte van het damestoilet.

Megan Taylor een transvrouw werd gearresteerd in 2015 omdat zij incheckte in het Iowa hotel met haar rijbewijs, waarin haar mannelijke geslacht stond. De receptioniste van het hotel belde het alarmnummer en Megan werd gearresteerd en zat 8 dagen in detentie.

De LGTB-gemeenschap haalde een paar belangrijke nationale overwinningen. Zo was er de legalisering van het homohuwelijk door het hooggerechtshof in 2014 en het opnemen van transgenderzorg in ziektekostenvergoedingen. We zagen de tv-serie Transparent en de coming out van Caitlyn Jenner. Het zijn zeker de voorverkiezingen en controversiële uitsparaken van Ted Cruz en Donald Trump die ervoor zorgen dat conservatieve groeperingen zich afzetten tegen transgenders. Conservatieve politici willen hun kiezers mobiliseren om naar de stembus te gaan en stellen anti transgenderwetgeving voor.

Bruce Springsteen, Bryan Adams, de band Boston, Ringo Starr, Cirque Du Soleil en Pearl Jam hebben hun concerten gecanceld nadat staten anti-transgender wetgeving voorstelde. Bryan Adams zei gisteren ‘It’s not the summer of ’69 people, it’s 2016’. Pearl Jam in hun verklaring op hun website ‘Amerika is een plek waar niemand weggestuurd kan worden op hun werk vanwege van wie ze houden of wie ze zijn. Daarom moeten we stelling nemen tegen vooroordelen’.

Voor de ambtswoning van McGrory zijn dagelijks demonstraties tegen de aangenomen wetgeving. Grote Amerikaanse bedrijven zoals PayPal, Apple, Hilton Hotels en de Bank of Amerika hebben al een protestbrief naar de gouverneur gestuurd.

De transgender gemeenschap verwacht dat na de Amerikaanse presidentsverkiezingen negatieve aandacht in de landelijke media verdwijnt en ze roept iedereen op zich te verzetten tegen anti-transgender wetgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here