Tussen maart 2015 en juni 2016 werkte ik regelmatig in de buurt van Manchester in de UK.

Als T-girl begon ik adresjes en gelijkgestemden te zoeken om mijn vrouwelijkheid te etaleren en te beleven.

Als iemand van buiten de UK denkt aan de LGBT scene van Engeland, denkt men voornamelijk aan Londen en in mindere mate aan Brighton (die bekend is als een gay vakantieoord).

Manchester is echter de plaats met de twee na grootste LGBT community na Londen. En is eveneens het hoofdkwartier van enkele nationale Transgender supportgroepen.

De Gay Village bestaat uit enkele straten rond Canal Street.

In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste uitgaangs- buurten van Manchester, waar nu ook veel hetero cisgenders op afkomen, waarbij in sommige nachtclubs er bijna geen LGBT’s meer komen (o.a. de Baa Bar).

Ik heb in de tijd die ik er doorbracht nooit negatieve reacties meegemaakt, zelfs niet in de straten buiten de Gay Village. Bijvoorbeeld toen ik met een andere T-girl naar Chinatown ging om er foto’s te maken (en die andere T-girl had geen goede passing).

Als een bijkomende nota: in het algemeen is de Engelse wetgeving streng op het vlak van hatecrimes (waar homofoob en transfoob geweld onder vallen).Er is een speciale website om dit te melden: http://www.gmp.police.uk/mainsite/hatecrime.htm, telefoon: 0161 872 5050 (24u per dag bereikbaar), of het algemeen noodnummer 999.

Elke dag van de week zijn er clubs open. Het meeste volk is er natuurlijk op vrijdag en zaterdagavond (deze dagen is de volledige Gay Village verkeersvrij, op andere dagen is in sommige van de straten verkeer en parkeren mogelijk (gratis parkeren na 7 uur s’ avonds). De woensdagavond is echter de dag waar de meeste transgenders en travesties naar de Village afzakken en deze avond is bekend onder de naam “Butterflies”.

Je kan de avond beginnen in een van de restaurantjes in de buurt. Enkele restaurants of pubs waar je kan eten, die je in, of net aan, de Village kan vinden, en zeker transfriendly zijn, zijn: The Villaggio, Richmond Tea Rooms, Taurus, Eden, Velvet en Peking Court Chinese restaurant.
Op woensdagavond vind je zeker enkele transgenders van de Manchester Concord in het Villaggio restaurant voor ze naar hun bijeenkomst gaan.

Eerst en vooral is er de Manchester Concord, een transgender ontmoetingsgroep om met gelijkgestemden te praten die iedere woensdagavond tussen 19 u en 23 uur bijeenkomt in een zaal boven het Villaggio restaurant.

Deze groep is zeer laagdrempelig en je kan je ter plaatse omkleden (er is een afzonderlijke kleedkamer op het tweede verdieping).De entreeprijs bedraagt 4 GBP per avond (inclusief een gratis tombola waarbij 1 fles wijn per avond wordt verloot), voor leden bedraagt de prijs 2.5 GBP (lidgeld 10 GBP per jaar, doch als je lid wordt in de loop van het jaar wordt dit jaarlidgeld pro rata verminderd).

Als je op het einde van de avond nog aanwezig bent kan je met sommigen van hen nog een drankje gaan drinken in Molly’s pub, enkele straten verder.

De andere nachtclubs en pubs waar veel transgenders naar toe komen zijn; Napoleon’s Transvestite Nightclub, Taurus en New York New York.

Ook aangeraden en transfriendly (maar minder trendy bij de trans community op woensdag) zijn; Churchils, Eden, Icon, Molly House, Paddy’s Goose, The Rembrand en Taurus.
Napoleon’s (ook bekend als Naps) is de oudste gay club van Europa en wordt al meer dan 25 jaar ononderbroken uitgebaat. Op vrijdag of zaterdagavonden is de ratio ongeveer 40% T-girls. Het nadeel van Naps is dat sommige aanwezigen een beetje “touchy” zijn, dus kan het voorkomen dat je in je billen wordt geknepen of zo. Als je een rustige avond wenst is dit dus niet de club voor je.

Het weekend van de August Bank Holiday (meestal het laatste weekend van Augustus, van vrijdag tot maandag) vind de Manchester Pride plaats, met een parade op zondag. Je kan de parade gratis bezichtigen of er in meelopen.Doch de Gay Village zelf is op dit weekend betalend om binnen te gaan. Er vinden optredens plaats en er is altijd enorm veel volk. Als je op tijd bent en in een van de hotels, die in de perimeter van de Village liggen overnacht, hoef je dit niet extra te betalen (maar de prijzen zijn waarschijnlijk hoger en de hotels zijn snel uitverkocht).
Ik heb in 2015 meegelopen in de parade samen met de T-girls van de Sparkle organisatie (waar er veel bij waren die ik kende via de Manchester Concord).

Daarbij komen we bij een andere belangrijk weekend in Manchester voor de T-girl community: het Sparkle festival, die tijdens het Nationale Transgender Celebration weekend plaatsvindt.

Dit is een festival die jaarlijks in Juli plaatsvind en de Transgender community zichtbaar wil maken.

Het festival is open voor in het trans spectrum en hun familie. Er is; Sparkle in the Park, live entertainment, conferenties en workshops.

In de aanloop van Sparkle 2016 hebben ze als een van de belangrijkste transgender support groepen ook een award verkiezing van beste T-girl gelegenheden (beste club, beste winkel, enz)gehouden.

Daarnaast zijn er nog enkele andere support groeperingen in Manchester waar ik geen contact mee heb gehad zoals: Butterflies, Connect, MORF, TransForum, Action for Trans Health en TransBareAll.

Iets buiten Manchester ligt in Farnworth, Bolton: een club die in begin 2015 een Sparkle Award heeft gewonnen; The Gate House. Deze swingers- club met wekelijkse namiddagen en of avonden gericht op T-girls en admirers bestaat al sinds 2001 en wordt sinds 2011 uitgebaat door de huidige uitbater, die in de nabijheid ook een winkel heeft in kledij, schoenen, enz., met de naam Dee Selecta.
Deze winkel heeft ook een Dressing Service voor beginnende T-girls om daar aldus een make-over te doen. Deze winkel was ook genomineerd voor een award.

Tenslotte; op een uurtje rijden van Manchester ligt Leeds, waar iedere eerste vrijdag van de maand een van de grootste T-girl bijeenkomsten te vinden is: de Leeds First Friday, waarbij gemiddeld tussen de 120 tot 250 T-girls per maand op afkomen.

De LFF start in de bar van het Cosmopolitan Hotel (als je telefonisch reserveert in het hotel en vermeld dat het voor de LFF is kan je zelfs een extra korting krijgen. Maar toen ik ging, waren alle hotels van Leeds volgeboekt, echter (op voorwaarde dat je een bob hebt) kan je ook in het nabijgelegen stadje Bradford overnachten).

Je eerste keer kan je in de hotelbar makkelijk iemand vinden die je op sleeptouw neemt om de nabijgelegen plaatsen te ontdekken. De meesten gaan eerst naar Fibre, waar een gratis buffet te vinden is vanaf 10 uur. Naderhand kan je naar nabijgelegen clubs gaan zoals Blayds Yard, Viaduct of The Loft

Auteur: Whitney

Vorig artikelDr. Kanhai mag van VGZ geen transgenders opereren
Volgend artikelWat nu als je (parttime) transgender bent?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in