Jaarlijks herdenken we op of rond 20 november de honderden transgender personen die door geweld of zelfmoord om het leven zijn gekomen. De landelijke Transgender Gedenkdag vindt dit jaar plaats in Lelystad, op zondagmiddag 18 november.

Met de Transgender Gedenkdag vragen we aandacht voor transfobie en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden. De gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, maar wordt nu wereldwijd door talloze initiatieven georganiseerd. Tijdens de herdenking wordt een lijst met de namen van alle slachtoffers uit de afgelopen twaalf maanden voorgelezen.

Op deze dag staan we ook stil bij transfobie in Nederland. Afgelopen zomer heeft TNN onderzoek gedaan naar de veiligheid van transgender personen in Nederland. Op Transgender Gedenkdag presenteren we de resultaten. Daarnaast is er muziek en dans, en een theatervoorstelling van Mounir Samuel. Bekijk het volledige programma van de middag hier.

Meehelpen

Hoe kan je zelf, of hoe kan jouw organisatie iets bijdragen aan de zichtbaarheid van de Transgender Gedenkdag? En hoe kun je je uitspreken tegen transfobie?

  • Hang de transgendervlag halfstok. Mocht je een transvlag aan willen schaffen dan kan dat bijvoorbeeld hier. Eventueel kun je ook een regenboogvlag halfstok hangen.
  • Verspreid de postervan Transgender Netwerk Nederland. Download die hierof bestel de gedrukte poster gratis via info@transgendernetwerk.nl
  • Kom naar een van de herdenkingen: op zondagmiddag 18 november is er om 15.00 uur een landelijke herdenking in de Agora in Lelystad, en op dinsdagavond 2 november is er om 19.00 uur in de Westerkerk bij het Homomonument in Amsterdam ook een herdenking.
  • Wil jij als vrijwilliger de lokale organisatie van de nationale Transgender Gedenkdag helpen? Neem dan contactmet ons op.
  • Wil je je uitspreken op facebook tegen transfobie? Bewerk je profiel met het kader Stoptransfobie.
  • Laat TNN wetenwat je gaat doen, en of je behoefte hebt aan ander materiaal, zoals flyers om uit te delen.
  • TNN sponsort en ondersteunt de lokale organisatie bij het organiseren van een gedenkdag. Wil jij met je organisatie of initiatief dit of volgend jaar een evenement in het kader van Transgender Gedenkdag organiseren? Stuur onsdan een beknopt plan met begroting. Het bestuur van TNN zal daarna contact met je opnemen.

Bron: https://www.transgendernetwerk.nl/transgendergedenkdag-2018/

 

Vorig artikelBo Van Spilbeeck is door OUTtv uitgeroepen tot de LHBTI mediapersoonlijkheid 2018
Volgend artikelInterview met Lukas Dhont regisseur van de film Girl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here