Çavaria, de koepel van holebi- en transgenderverenigingen, lanceert ‘Trans@school’. Dat is een brochure die scholen ondersteunt in de omgang met transgender leerlingen.

Scholen vinden in ‘Trans@school’ praktische tips en antwoorden op hun vragen over gendervariante kinderen en jongeren terug. Het doel is scholen transgendervriendelijk te maken, zodat jongeren de ruimte krijgen zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Wanneer een school voor het eerst geconfronteerd wordt met een transgender leerling, zorgt dit voor nieuwe uitdagingen. “De meeste scholen staan positief tegenover transgender leerlingen maar weten vaak niet wat er van hen verwacht wordt om de leerling in kwestie te ondersteunen”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit.

‘Trans@school’ biedt antwoorden op de eerste vragen die bij het schoolpersoneel opkomen.

Geen uniforme handleiding

Çavaria benadrukt dat de brochure geen handleiding of stappenplan is. “Elke jongere is anders. Dat geldt ook voor elke transgender jongere. Er is dus geen standaardprocedure die je kan volgen”, zegt Borghs.

De brochure geeft wel achtergrondinformatie over wat je kan verwachten bij een (medische) transitie, over specifieke noden van transgender leerlingen en waar je meer gespecialiseerde info kan verkrijgen.

Praktische tips

De praktische tips gaan over naamsverandering, toiletgebruik, kleedkamers… “De gouden tip is praten. Ga het gesprek aan met de leerling, de ouder(s) of voogd(en) en eventuele andere betrokkenen. Als je twijfelt over je aanpak, neem je best contact met specialisten bij çavaria of het Trangender Infopunt”, besluit Borghs.

De brochure kan je online raadplegen en bestellen. Scholen die op een duurzame manier hun dagelijkse praktijk transgenderinclusief willen maken, kunnen terecht bij çavaria voor vormingen en trajectbegeleiding.

Deze brochure kwam tot stand met de steun van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Bron: Cavaria

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here