Stonewall Inn, waar de Stonewall-rellen in 1969 startten, is in de Verenigde Staten een nationaal monument. President Donald Trump gaat deze status herzien.
Democratisch president Barack Obama klasseerde in 2016 Stonewall Inn in New York als nationaal monument. Obama eerde zo de Amerikaanse geschiedenis van de LGBT-beweging. Die geschiedenis hangt ook nauw samen met de wereldwijde geschiedenis van de emancipatiebeweging van holebi’s en transgenders. In juni 1969 ontstonden in New York de Stonewall-rellen omdat holebi’s en transgenders de pesterijen door de politie beu waren.

Donald Trump, de Republikeinse opvolger van Obama, wil alle nationale monumenten van de voorbije 21 jaar herzien. Of hij de status van Stonewall Inn zal afnemen, zal nog moeten blijken.

Bron: PinkNews.co.uk

Nationaal monument voor LHBT in de Verenigde Staten
De Stonewall Inn, Christopher Park en de straten in de wijk West Village rondom de bar en het park zijn vrijdag 24 juni 2016. uitgeroepen tot nationaal monument voor de LHBT rechten.
De politie ontruimde 28 juni 1969 de Stonewall Inn en arresteerde vooral de Drag Queens, transgenders en schaars geklede lesbiennes.
Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloten de bezoekers van de Stonewall bar terug te vechten en zich te verzetten. Na de ontruiming gingen de homorellen die nacht en de dagen daarna door in het park en de wijk West Village. Honderden verontwaardigde New Yorkers lieten met de rellen blijken hoe verontwaardigd ze waren tegen het politiegeweld. Er vielen doden en gewonden en de politiecellen zaten dagen achtereen helemaal vol. Algemeen wordt aangenomen dat de politie de oorzaak was van de rellen.
Een jaar na de rellen ontstond de eerste Gay Pride in de VS. Een aantal landen volgde het voorbeeld van de Amerikanen en zo ontstond in 1977 de Nederlandse variant de Canal Parade.
Obama Administration wil met het nationaal monument het verhaal vertellen hoe de Amerikaanse bevolking streed voor de vrijheid van de LHBT‘ers. Hij benadrukt daarmee de rijkdom en diversiteit van de Amerikaanse bevolking die blijvend strijdt voor een tolerante samenleving.
Klik op de link: http://www.nbcnewyork.com/news/national-international/Stonewall-Inn-National-Monument-Dedication-New-York-Gay-Rights-384551481.html

The Stonewall Inn
Adres: 53 Christopher St, New York, NY 10014, Verenigde Staten
Telefoon:+1 212-488-2705

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here