Jan Kooijman presenteert vanaf dinsdag 8 januari het vierde seizoen van het KRO-NCRV programma Hij is een Zij. In de 6-delige serie Hij is een Zij volgt Jan acht jonge transgenders in hun dagelijks leven en tijdens de transitie. En dat is vaak een lange weg met veel ups en downs.

Jan Kooijman: “Ik ben ontzettend blij met dit nieuwe seizoen van Hij is een Zij. De acht jonge mensen die ik mag volgen zijn al wie ze zijn! Maar om ook lichamelijk te worden wie ze altijd al hebben willen zijn, moeten ze langs een route vol overwinningsmomenten met helaas ook de nodige teleurstellingen. Ik heb veel respect voor hun doorzettingsvermogen.“

Dit seizoen maken we kennis met transman Ruben (20 jr). Hij is zwanger. Ruben leeft al drie jaar als man, maar voordat hij zijn medische transitie gaat starten, wil hij samen met zijn vriend Kelvin eerst heel graag een kindje.
De 21-jarige Maria is geboren als Bryan en woont in Zeist. Hier durft ze zich te ontwikkelen als de vrouw die ze zo graag wil zijn. Toch besluit ze om terug te verhuizen naar Drenthe waar ze te midden van vrienden en familie haar medische transitie wil starten. Een gewaagde stap, want hier werd ze als jongetje met opvallend vrouwelijk gedrag erg gepest.
Luna (16) is geboren als jongen, Ivan (18) als meisje. Ze zijn allebei transgender en stapelverliefd op elkaar. Waar Luna nooit twijfelt over haar transitie, vindt Ivan de zoektocht naar gender heel ingewikkeld.
De 11-jarige brugpieper Ivo gaat zijn nieuwe klas vertellen dat hij geboren is als meisje. Hij is op van de zenuwen, omdat hij bang is voor de reacties van zijn nieuwe klasgenootjes.
Kess (19) en zijn zus Mae komen als eeneiige tweeling ter wereld. In tegenstelling tot zijn zus voelt Kess zich nooit een meisje. Hij gaat in transitie naar man en wil zo snel mogelijk een platte torso. Maar door de lange wachttijden wordt zijn geduld flink op de proef gesteld.
Jody, 24 jaar, bereidt zich voor op haar eerste operatie. Ondanks de vrouwelijke hormonen die ze krijgt, komt haar borstgroei nauwelijks op gang. Daarom krijgt ze borstprotheses.
Ook zien we dit seizoen Elise (29) terug. Zij was te zien in de vorige reeks van Hij is een Zij. De transitie van man naar vrouw valt haar zwaar: ze is gestrest, emotioneel en ze voelt zich eenzaam. Ze ondergaat twee operaties om de mannelijke trekken uit haar gezicht te halen.

Hij is een Zij: Hoe is het nu met?
Aansluitend aan deze nieuwe reeks volgen twee extra afleveringen en gaat Jan Kooijman langs bij een aantal gasten uit de vorige seizoenen.Hoe gaat het met Mick en Freddie? En met Eveline na haar geslachtsveranderende operatie in Thailand? Hoe kijkt Loena terug op het afronden van haar medische transitie? Bij Storm staat de puberteit voor de deur, Rens mag eindelijk beginnen met hormonen en Mik heeft wel heel bijzonder nieuws…

Over KRO-NCRV
Wij willen met onze bevlogen en optimistische programma’s de samenleving prikkelen en inspireren om meer naar elkaar om te kijken. Wij geloven in een liefdevolle samenleving waarin plek is voor iedereen. Een samenleving die draait om iets minder ‘mij’, en iets meer ‘wij’.

Hij is een Zij is geproduceerd door Skyhigh TV in opdracht van de KRO-NCRV.

Hij is een Zij, vanaf dinsdag 8 januari om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

Bron: Website www.kro-ncrv.nl/hijiseenzij

Presentator: Jan Kooijman

Meer informatie: Persvoorlichting algemeen

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 0031 (0)35-6726880

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here